Beursgang Club Brugge: scoren op de beurs, kan dat?

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen
Onlangs werd bekendgemaakt dat Club Brugge naar de beurs trekt. De beursgang zou voor Pasen nog plaats moeten vinden en kan een grote hulp zijn bij het realiseren van het nieuwe stadion. Momenteel is het nog te vroeg om te praten over de aandelen van Club Brugge, maar kan een ploeg die aan de lopende band scoort en met een straatlengte voorsprong op weg is naar haar 17e landstitel even succesvol worden op de beurs? In dit artikel bespreken we de beursgang van Club Brugge, de beweegredenen en enkele andere voetbal aandelen.

De onderwerpen die besproken worden:

Voetbalaandelen

Beursgang Club Brugge

We beginnen dit artikel met de allereerste Belgische voetbalclub die naar de beurs trekt. We hebben het hier over de huidige landskampioen Club Brugge.

Onlangs verscheen het nieuws over Club Brugge dat ze naar de beurs gingen trekken. Met deze beursgang zal Club Brugge de allereerste voetbalclub in België zijn die op de beurs genoteerd staat. De club zou noteren op de Euronext Brussel en enkel bestaande Club Brugge aandelen worden hierbij beschikbaar gesteld voor beleggers.

Voor de Euronext Brussel is het plotselinge nieuws over de beursgang van Club Brugge gunstig. Ze hebben hierdoor een bekende, maar onverwachte naam erbij. Dit kan de bekendheid ten goede komen en eventueel andere bedrijven motiveren om ook richting de beurs te trekken.

Geschiedenis en nieuws Club Brugge

Laten we beginnen met wat belangrijk nieuws over Club Brugge. De huidige landskampioen werd opgericht in 1891 en heeft sinds 2011 Bart Verhaeghe als voorzitter. Samen met CEO Vincent Mannaert zijn zij de twee drijvende krachten die zowel Club Brugge naar de top in België hebben gebracht als diegenen die de beursgang van Club Brugge in gang hebben gezet. Ze hebben allebei al laten weten dat ze hun functies bij de club behouden.

Momenteel is de grootaandeelhouder van Club Brugge ‘Grizzly sport NV’. Vincent Mannaert, Bart Verhaeghe, Peter Vanhecke en Jan Boone zijn de oprichters van deze NV en bezitten samen, voor de beursintroductie, ruim 94 procent van de aandelen van Club Brugge. Er is reeds bevestigd dat deze NV de grootaandeelhouder zal blijven na de beursintroductie van Club Brugge.

De laatste jaren is Club Brugge een gevestigde waarde aan de top van de Belgische competitie geworden en is er enorme progressie gemaakt op internationaal niveau.

Club Brugge heeft in haar geschiedenis 16 landtitels en 11 bekerwinsten weten te realiseren. De voetbalclub speelde in 43 van de laatste 50 seizoenen Europees voetbal, waarvan in de laatste 5 seizoenen maar liefst 4 in de lucratieve Champions League plaatsvonden.

Financiële resultaten Club Brugge

Wat opvallend is aan Club Brugge en waar andere Belgische clubs momenteel niet in slagen, is dat het naast een voetbalploeg ook een succesvolle onderneming is. Vorig seizoen werd 24 miljoen euro bedrijfswinst gerealiseerd en bedroeg de omzet, tevens een recordomzet, 137 miljoen euro. In de laatste 5 jaar is de omzet van de club zo goed als verdubbeld. Dit is voor een voetbalclub een zeer opmerkelijke prestatie.

Het kan beleggers een goed gevoel geven wanneer ze realiseren dat ze hun geld niet enkel in een voetbalploeg steken, maar ook in een goed draaiende onderneming. Al is deze onderneming tevens afhankelijk van de sportieve resultaten, de shirtverkoop, het aantal toeschouwers en de transferbedragen van zowel inkomende als uitgaande spelers.

Hieronder vindt u een snippet uit de resultatenrekening van 2020. U kan de voorgaande jaren ook consulteren via de balanscentrale van Nationale Bank België.

Club Brugge resultatenrekening

Nieuw stadion

Over het aantal toeschouwers gesproken, één van de beweegredenen die wordt aangehaald waarom Club Brugge naar de beurs zou trekken is om kapitaal op te halen voor een nieuw stadion. In het seizoen 2023/2024 wil de voetbalclub zijn intrek nemen in een nieuw stadion met een capaciteit van 40.000 zitplaatsen. Dit is een enorme toename in vergelijking met de ‘slechts’ 29.000 zitplaatsen die het huidige Jan Breydelstadion momenteel heeft. De toename in het aantal zitplaatsen betekent ook dat het stadion meer inkomsten kan genereren. We spreken dan over ticketverkoop, merchandise en eten/drinken. De toekomstige stadioninkomsten worden geschat op 23 miljoen euro per jaar vanaf het moment dat het nieuwe stadion er is. De kostprijs van het stadion zelf zou zo’n 100 miljoen euro zijn.

Over de beursgang van Club Brugge wordt momenteel een waardering geschat van ruwweg 400 miljoen euro. Deze waardering is tevens 100 miljoen euro hoger dan die van de Nederlandse voetbalclub Ajax uit Amsterdam. Dit is toch opmerkelijk aangezien Ajax een rijkere historie heeft, succesvollere recente campagnes in Europa en de laatste jaren zeer lucratieve transfers heeft weten te realiseren.

Eén ding is zeker, er zal veel interesse zijn in de aandelen van Club Brugge. Is het niet door beleggers, dan is het wel door fans die vanuit hun emotionele band met de club aandelen willen aankopen en zo voor een deel mede-eigenaar zijn van Club Brugge.

Beursgenoteerde voetbalclubs

Club Brugge zal niet de eerste beursgenoteerde voetbalclub worden. Momenteel zijn er voetbal aandelen van meerdere clubs op verschillende beurzen te vinden. We nemen u mee naar de wereld van beursgenoteerde voetbalclubs.

Voetbal aandelen: Ajax

Ajax staat gekend om de succesvolle jeugdwerking en scouting. Uit deze opleiding vloeien vaak toekomstige spelers van het Nederlandse elftal voort. Ajax staat sinds 1998 als naamloze vennootschap genoteerd op de Euronext Amsterdam. Het is tevens de enige voetbalclub van Nederland die genoteerd staat op de beurs.

Sinds de IPO van Ajax heeft de voetbalclub de aandeelhouders verwend. De beursintroductie gebeurde tegen een prijs rond de 5 euro. Tegenwoordig noteert het aandeel Ajax rond een prijs van 15 euro. Midden 2019 tikte de Ajax koers zelfs even 25 euro aan. Ajax heeft over het financiële boekjaar 2019-2020 een winst gerealiseerd van 20.7 miljoen euro. Dit is iets minder dan Club Brugge.

Een leuk extraatje voor de aandeelhouders van Ajax is dat de voetbalclub dividend uitkeert aan de aandeelhouders. Ajax doet het niet ieder jaar. Zo hebben de laatste twee dividenduitkering plaatsgevonden in 2017 en 2019. Het laatste dividend was een brutobedrag van 0,25 euro per aandeel. Het voetbal aandeel Ajax is terug te vinden op Euronext Amsterdam via het symbool AJAX of via de ISIN NL0000018034.

Voetbal aandelen koers Ajax

Een uitgebreide fundamentele analyse kan u terugvinden in de Fundamental Explorer van het LYNX Handelsplatform. Hieronder vindt u een snippet van de analyse. Het aandeel Ajax krijgt een vier op tien.

Voetbal aandeel Ajax Stock Report

Voetbal aandelen: Juventus

Juventus is een Italiaanse topploeg en behaalde in 2019 zelfs haar 8e landstitel op rij. Ze hebben jaren de Italiaanse competitie gedomineerd. In 2001 is Juventus naar de beurs gegaan. Het voetbal aandeel staat genoteerd op de Borsa Italiana. De introductieprijs in die tijd was 3,70 euro, maar het aandeel heeft deze koers niet opnieuw weten te bereiken.

Het voetbal aandeel Juventus is terug te vinden via het symbool JUVE of via de ISIN IT000336518.

Naast Juventus zijn ook aandelen van Lazio Roma en AS Roma te vinden op de beurs. Ondanks dat het aandeel Juventus lange tijd boven 1 euro noteerde, is het in maart 2020 weggezakt. Nadien is het aandeel weer gestegen en tenslotte weer gedaald. Sinds de laatste daling is het aandeel er niet meer in geslaagd om de koers van één euro te bereiken. Het aandeel noteert momenteel aan 0,82 euro.

Het voetbal aandeel doet het al jaren niet goed. De komst van Cristiano Ronaldo bezorgde het echter wel een boost, maar van deze boost is niets meer terug te vinden in de huidige koers.

Ondanks dat zowel de shirtverkoop, sponsordeals als het social media bereik door de Portugese superster is toegenomen, reflecteert zich dat niet in het aandeel. De betreurende koers is waarschijnlijk ook te wijten aan de teleurstellende resultaten de laatste tijd van Juventus. Europees succes is er al jaren niet meer geweest en ondanks ze de voorbije jaren een garantie waren als landkampioen in Italië, staan ze dit seizoen slechts op de derde plaats.

Tv-rechten

Lange tijd was de Italiaanse competitie niet erg aantrekkelijk. Dit valt ook te zien als we de bedragen voor de tv-rechten vergelijken met andere topcompeties in Europa. Al is de competitie wel goed op weg om aantrekkelijker te worden. Zo zorgen de grote namen en goede prestaties van Romelu Lukaku, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović en meer voor steeds meer aandacht. Toch gaat de voorkeur in vele gevallen uit naar de Spaanse en Engelse voetbalcompetitie.

In de periode 2018-2019 ontving Juventus het grootste deel van de tv-rechten. Juventus kreeg iets meer dan 100 miljoen euro, terwijl de tweede (AC Milan) aan de haal ging met 87,3 miljoen euro. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoeveel de Italiaanse voetbalcompetitie zal opbrengen voor de periode 2021 – 2024. De organisaties DANZ en Sky zijn nog aan het bieden op de tv-rechten.

Sponsoring

The Old Lady, zo wordt Juventus ook wel genoemd, wordt gesponsord door onder andere Jeep en Adidas. De aankoop van superster Cristiano Ronaldo heeft de club een boost gegeven. Binnen de 24-uur na de bekendmaking van de transfer werden er 520.000 voetbalshirts van de Portugees verkocht. Meer shirts verkocht wil zeggen dat de sponsors meer visibiliteit genieten. Sinds de komst van de Portugese superster is de sponsordeal met Jeep gestegen van 16 miljoen euro tot 50 miljoen euro. Dit allemaal doordat Juventus veel meer aandacht krijgt dankzij de superster.

Koers van het aandeel Juventus

Ondanks al deze ontwikkelingen in de laatste jaren, zien we dat de koers van het voetbal aandeel Juventus niet echt veel positieve bewegingen maakt. Er is dan ook niet veel goeds te melden over de Italiaanse topploeg waardoor beleggers geïnteresseerd raken en de koers omhoog geholpen wordt.

Voetbal aandelen koers Juventus

Een uitgebreide fundamentele analyse kan u terugvinden in de Fundamental Explorer van het LYNX Handelsplatform. Hieronder vindt u een snippet van de analyse. Het aandeel Juventus krijgt een vier op tien.

Voetbal aandeel Juventus Stock Report

Voetbal aandelen: Borussia Dortmund

Ook in Duitsland is er maar één ploeg die genoteerd staat op de beurs. Deze ploeg heet Borussia Dortmund, is een topper in Duitsland en is de grote rivaal van Bayern München. Het aandeel Borussia Dortmund staat genoteerd op de beurs in Frankfurt en deed haar intrede in 2000. Borussia is terug te vinden via het symbool BVB of via de ISIN DE0005493092. Het voetbal aandeel doet het niet denderend. De koers is vrij stabiel en kent twee enorme dalingen in maart en oktober 2020.

Het gaat deze Duitse topploeg dan ook niet voor de wind. Momenteel staat Borussia Dortmund slechts op de 5e plek in de Bundesliga, op 13 punten van leider Bayern Munchen. Dit is enorm onder hun niveau.

Naast de sportieve resultaten zijn er de financiële resultaten. Borussia Dortmund had in 2020, door de coronacrisis, een verlies van 43,9 miljoen euro. Dit is volledig te wijten aan het coronavirus en het verbod op de aanwezigheid van supporters in de stadions.

Toch is er hoop voor de toekomst. De ploeg van Borussia Dortmund is zeer jong en er lopen enkele toppers rond die bij een eventuele verkoop een veelvoud van hun aankoopprijs kunnen opleveren. Deze spelers kunnen de verliezen wegwerken, indien ze genoeg opleveren. Al hoeft het niet zover te komen. Als Borussia Dortmund zich alsnog weet te plaatsen voor de Champions League hebben ze een gegarandeerd inkomen en zou een verkoop van sterspelers vermeden kunnen worden.

Het aandeel is na de daling tot 4,5 euro in oktober weer opgeklommen. Momenteel noteert het aandeel aan een koers van 5,71 euro.

Voetbal aandelen koers Borussia Dortmund

Een uitgebreide fundamentele analyse kan u terugvinden in de Fundamental Explorer van het LYNX Handelsplatform. Hieronder vindt u een snippet van de analyse. Het aandeel Borussia Dortmund krijgt een drie op tien.

Voetbal aandeel Borussia Dortmund Stock Report

Voetbal aandelen: Manchester United

De grootste en meest succesvolle ploeg die op de beurs genoteerd staat is Manchester United. Deze ploeg speelt in de Engels Premier League en is een absolute topclub. Het aandeel Manchester United staat genoteerd op de NYSE en is met 3,2 miljard dollar beurswaarde tevens de grootste beursgenoteerde voetbalclub.

Wanneer we kijken naar de absolute waarde van de voetbalclubs staat Manchester United op de derde plek. Op plek één en twee staan respectievelijk FC Barcelona en Real Madrid.

De ploeg is momenteel aan een zeer goed seizoen bezig. Dit is een opluchting voor zowel de fans, de beleggers als de club zelf, aangezien de voorbije seizoenen zeer matig waren voor de ploeg uit Manchester.

In 2019 werd nog een winst van 18,8 miljoen pond gerealiseerd. Vanaf 2020 was dit gedaan en begon het jaar ook enorm slecht voor Manchester United. In het eerste kwartaal alleen al werd een recordverlies opgetekend van maar liefst 31,9 miljoen euro.

Het jaar eindigde dramatisch voor Manchester United. Ze sloten dit jaar af met een verlies van 23,2 miljoen pond. Zowel de sportieve resultaten als de financiële resultaten waren dus niet om over naar huis te schrijven.

De huidige koers van het aandeel Manchester United bedraagt 19,54 dollar. In vergelijking met een maand geleden staat de koers 25 procent hoger, wat toch een opmerkelijke evolutie is. Het valt nog maar te zien hoe de koers zich de komende weken verder zal ontwikkelen.

Indien u interesse heeft kan u het voetbal aandeel Manchester United terugvinden via het symbool MANU of via ISIN KYG5784H1065.

Voetbal aandelen koers Manchester United

Een uitgebreide fundamentele analyse kan u terugvinden in de Fundamental Explorer van het LYNX Handelsplatform. Hieronder vindt u een snippet van de analyse. Het aandeel Manchester United krijgt een vijf op tien.

Voetbal aandeel Manchester United Stock Report

Waardering aandeel Club Brugge en andere voetbal aandelen

Wanneer we de waardering van verschillende aandelen met elkaar willen vergelijken hebben we de mogelijkheid om specifieke ratio’s te bekijken. Één van de meest gebruikte ratio’s is de koers-winstverhouding. Maar dit ligt bij de voetbal aandelen nogal moeilijk, aangezien het gros geen winst maakt. Van de bovenstaande voetbal aandelen zijn het enkel Ajax en Club Brugge die winst maken. De koers-winstverhouding is dus geen indicator die we kunnen gebruiken.

Wanneer er geen winst gemaakt wordt, is het toch altijd interessant om een ratio te vinden die ons toelaat de bedrijven te vergelijken. Een oplossing vinden we bij de prijs-cash flow ratio. Hieronder vindt u de prijs-cash flow ratio van de voetbal aandelen. Let wel: Het aandeel Club Brugge werd nog niet opgenomen in de vergelijking, aangezien we nog geen IPO-prijs kennen. Zodra dit het geval is kunnen we de ratio berekenen en kijken hoe de waarderingsratio zich verhoudt ten opzichte Ajax, Juventus, Borussia Dortmund en Manchester United. De vuistregel is dat een lagere prijs-cash flow gunstiger is voor de toekomstige aandeelhouder.

Bedrijf Prijs-cash flow (per aandeel)
Ajax 3,92
Juventus 36,62
Borussia Dortmund 14,11
Manchester United 21,53
Club Brugge ?

Voetbal aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandelen kopen bij LYNX