Artikel laten voorlezen

Warren Buffett is de waarschijnlijk ‘s werelds bekendste langetermijnbelegger, wat voornamelijk tot stand is gekomen door zijn fantastische trackrecord. In de volgende grafiek ziet u de resultaten van Warren Buffett afgezet tegen de S&P 500.

De blauwe lijn is de S&P500. De rode lijn is het bedrijf Berkshire Hathaway. Dat is het bedrijf waarmee Warren Buffett al zijn investeringen doet.

De grafiek is relatief. Dat wil zeggen dat de stijging van de S&P500 van de afgelopen achtendertig jaar is afgebeeld als een horizontale lijn. Hierdoor zijn de hele goede prestaties van Warren Buffet pas echt goed zichtbaar.

Indicator

Warren Buffett heeft zich in de eerste tientallen jaren van zijn carrière nooit uitgelaten over of hij de aandelenmarkt duur of goedkoop vond. In het jaarverslag van 1988 schreef hij bijvoorbeeld: Our favorite holding period is forever.

Het idee hierachter is dat bedrijven constant kasstromen genereren. Koopt de belegger een gedeelte in een mooi bedrijf, dan kan hij blijven profiteren van de kasstromen zolang hij de aandelen in bezit heeft.

In 1999 trad hij wel naar buiten met zijn mening over de aandelenmarkt. Hij legde in een toespraak uit wat zijn favoriete indicator is om te kijken naar de waardering van de beurs. Het extreem goede trackrecord van Warren Buffett zorgde ervoor dat de fundamentele beleggers aandachtig luisterden.

Warren Buffett kijkt naar een eenvoudige ratio. Hij vergelijkt de totale waarde van de Amerikaanse aandelenmarkt (dus ook de OTC-aandelen) met de totale waarde van de Amerikaanse economie.

Als aandelen sneller in waarde toenemen dan de groei van de economie, daalt de aantrekkelijkheid van aandelen. Volgens Warren Buffett kunnen aandelen op lange termijn niet structureel sneller stijgen dan de economie.

Als aandelen dalen terwijl de economie gelijk blijft of zelfs groeit, dan moeten volgens Warren Buffett de aandelenrendementen op lange termijn stijgen. Buffett gaat er immers vanuit dat op lange termijn aandelen ongeveer net zoveel zullen stijgen als de economie.

De reden dat Buffett dit in 1999 aangaf, was omdat aandelen in de Verenigde Staten al jaren sneller aan het stijgen waren dan de economie. De verhouding was opgelopen tot 160%. Hij vond dit extreem en vertelde beleggers dat er veel hogere rendementen te behalen zijn wanneer deze verhouding zou dalen tot onder de 80%.

In 2009, tien jaar na de toespraak van Warren Buffett, stonden de aandelen 50% lager en de aandelen verdubbelden vanaf het moment dat de favoriete indicator van Warren Buffett onder de 80% dook.

Waar staan we nu?

Warren Buffett heeft zich sinds 1999 nooit meer uitgelaten over de verwachte rendementen op de aandelenmarkt, maar het is wel interessant om te kijken waar zijn favoriete indicator nu staat.

In de volgende grafiek ziet u de huidige verhouding tussen de waarde van de Amerikaanse economie en de Amerikaanse aandelenmarkt.

Deze grafiek is iets anders dan de grafiek van Warren Buffett. Dat komt doordat in deze grafiek niet de aandelen zijn meegenomen die buiten de beurs om worden verhandeld. Het magazine Fortune heeft toentertijd geholpen om deze indicator te maken en helaas heb ik niet de data om dit te reconstrueren. De verschillen tussen beide methode zijn echter zo klein, dat ze voor het blote oog niet waarneembaar zijn. Ik durf daarom op basis van deze grafiek uitspraken over de toekomst te doen. De bovenstaande grafiek laat zien dat Warren Buffett de aandelenmarkt op een snel tempo duur begint te vinden.

Kaspositie Berkshire

Berkshire Hathaway heeft $42 miljard in kas, waarvan het bedrijf van Warren Buffet $29 miljard in korte termijn obligaties heeft. Inclusief de $42 miljard is dat $71 miljard dat kan worden vrijgemaakt voor investeringen.

Ik ben er van overtuigd dat hij een gedeelte van dit geld aan het werk gaat zetten wanneer de Amerikaanse beurs onder druk komt te staan. Mijn advies aan u is om ook wat geld apart te houden, zodat u het kunt investeren wanneer de beurzen naar beneden gaan. Ik ben het namelijk grondig eens met Warren Buffett dat de Amerikaanse beurs te ver op de toekomst is uitgelopen.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart