De accountant
Joseph Piotroski

We begrijpen dat u uw grootste beleggingsplezier waarschijnlijk uit winsten haalt. Er bestaat echter een beursgoeroe die zijn energie bij lange na niet alleen uit beleggenswinsten haalt. Op deze pagina wordt de beleggingswereld van Joseph Piotroski besproken.

Piotroski vrij jong en nog volop actief op de arbeidsmarkt. Echter niet als rijke investeerder, maar als professor op Stanford. Zijn grootste plezier haalt hij dan ook niet uit het behalen van gigantische winsten, maar vooral wanneer zijn studenten zijn strategie overnemen en kneden naar hun eigen visie.

Beursgoeroe Joseph Piotroski - professor Stanford

Resultaten van de strategie van Joseph Piotroski

Doordat Piotroski zelf geen fonds beheert, moeten we het doen met data van zijn volgers. Zo laat validea.com zien dat wanneer we vanaf 2004 de selectiecriteria van Piotroski hadden gevolgd, we ons geld in 2015 verdubbeld zouden hebben. De vraag blijft uiteraard, waar is zijn succes op gebaseerd?

Beursgoeroe Jospeh Piotroski - De resultaten van de strategie van Joseph Piotroski

Piotroski de academicus

In 1989 rondde Piotroski zijn eerste studie accountancy af aan de universiteit van Illinois. Hier werd direct de basis gelegd voor zijn succes, zijn selectiecriteria zijn namelijk vooral gebaseerd op accounting principes. Goed nieuws voor ons, want dat betekent dat succes meetbaar is.

Na een aantal jaar voor een belastingconsulent gewerkt te hebben, startte Piotroski zijn MBA-studie financiering aan de Indiana University. Na deze studie ging hij allereerst aan het werk op de universiteit van Michigan, waar hij zijn Ph.D. behaalde.

De volgende stop van deze universiteitsnomade was de universiteit van Chicago, waar hij les gaf in de kunsten van accounting. Zijn tot nu toe laatste stop is de Stanford University, waar hij nu nog actief is als docent en wetenschapper.

Geen investeringsgoeroe dus, maar een echte wetenschapper. Zijn bekendheid heeft hij dan ook vooral te danken aan zijn gepubliceerde artikel: “Value Investing: The Use of Historical Financial Statement Information to Separate Winners from Losers”. 

Iedere investeerder bekijkt wel eens een jaarverslag en de meeste beursgoeroes hebben veel accounting principes als selectiecriteria voor hun aandelen. Joseph Piotroski onderscheidt zich echter door zijn gestructureerde harde criteria.

Voert u zijn berekeningen op de juiste manier uit, dan kunt u als het ware blind het mandje aandelen aanschaffen. Bij andere goeroes moet een aandeel bijvoorbeeld uit de gratie zijn geraakt, of moet het management capabel genoeg zijn. Criteria die lastig concreet te maken zijn.

Welke accounting principes zijn belangrijk?

Volgens Piotroski begint het allemaal bij de verhouding tussen de boekwaarde en de marktwaarde (B/M ratio). Hij selecteert eerst een mandje aandelen met de hoogste B/M ratio’s en laat daar dan een hele rits aan accounting principes overheen gaan.

U kunt hierbij denken aan winstgevendheid, de solvabiliteit en de operationele efficiency. Behalve de hoge B/M ratio, een criterium die door velen wordt gebruikt, kwam Piotroski tot een andere opvallende ontdekking. Relatief kleine ondernemingen presteerden in zijn onderzoek een stuk beter dan de grote namen in de markt.

Als verklaring noemt hij dat dit vooral ligt aan de analisten. Zodra de grote investeerders in beeld komen, valt er vaak weinig winst meer te behalen. De meeste pareltjes zijn te vinden in het kleinere segment van de markt.

De selectiecriteria van Joseph Piotroski

  • Boekwaarde/marktwaarde (B/M) ratio: aandelen uit de bovenste 20% van de markt.
  • Rendement op activa: dit moet positief zijn voor het afgelopen jaar.
  • Verandering van rendement op activa: het afgelopen jaar moet beter zijn dan het voorgaande jaar.
  • Cash flow uit operationele activiteiten: moet positief zijn in het afgelopen jaar.
  • Cash flow uit operationele activiteiten vergeleken met nettowinst: de cash flow uit operationele activiteiten moet voor het afgelopen jaar groter zijn dan de nettowinst. Is dit niet het geval, dan zijn er vaak eenmalige factoren in het spel die de nettowinst positief beïnvloeden.
  • Verandering in lange-termijn-schuld/activa ratio: moet lager zijn in het afgelopen jaar vergeleken met het jaar daarvoor. Dit geeft als teken dat de onderneming zelf fondsen genereert voor investeringen en niet afhankelijk is van vreemd vermogen. Zodoende zal de toekomstige financiële ruimte worden vergroot.
  • Verandering in de current ratio: een toenemende liquiditeit is een goed teken. De current ratio van het afgelopen jaar moet derhalve groter zijn dan die in het jaar daarvoor.
  • Verandering in de hoeveelheid uitstaande aandelen: een toename betekent dat de huidige operationele activiteiten onvoldoende cash genereren om investeringen te kunnen financieren.
  • Verandering in de bruto winstmarge: deze marge moet in het afgelopen jaar hoger zijn dan het voorafgaande jaar. Dit betekent dat de producten winstgevender worden.
  • Verandering in activa turnover: deze turnover meet hoeveel omzet een bedrijf genereert in vergelijking met de aanwezige hoeveelheid activa. Deze ratio moet het afgelopen jaar hoger zijn dan het voorafgaande jaar, als teken van een efficiënter gebruik van de activa (of betere marktomstandigheden).

F-score Strategie

De strategie van Piotroski staat ook wel bekend als de F-score. Allereerst selecteert u dus aandelen die een zeer hoge B/M-ratio hebben. Daarna gaat u vanaf punt twee bovenstaand lijstje af. Als een aandeel aan een specifieke eis voldoet, krijgt het een punt. In totaal zijn er dan 9 punten te verdienen. Aandelen die 8 of 9 punten scoren, zijn zeer interessant om nader te bestuderen.

Het vraagt misschien wat werk, maar na het nagaan van al de bovenstaande punten weet u zeker of u een potentieel pareltje in handen hebt. U heeft nu kort kennisgemaakt met de accountant/academicus Piotroski. Bij iedere goeroe komt hun strategie uitgebreid aan bod en proberen wij u direct de kans te geven om hun strategieën zelf in de praktijk te brengen