Artikel laten voorlezen
Het is soms lastig om te bepalen welke beleggingsstrategie het beste bij u past.Welke strategie levert de meeste winst op? 

Er zijn verschillende beursgoeroes die met hun eigen strategie grote successen op de markt hebben gehad.

In dit artikel wordt de strategie van beursgoeroe John Neff met u besproken. Ondanks dat Neff volop actief was in de wereld van het grote geld, bleef hij altijd bescheiden leven. In dit artikel zullen we zien hoe deze soberheid doorwerkt in zijn zoektocht naar de geschikte aandelen.

Na het lezen van dit artikel weet u hoe deze beursmagnaat groot werd en wellicht is dit ook wel de juiste strategie voor u.

Allereerst even een kort overzicht van zijn belangrijkste selectiecriteria:

Selectiecriteria van John Neff

  • Koers-winstverhouding: het uitgangspunt van Neff bij het kiezen van zijn aandelen. Neff concentreert zich vooral op aandelen met een lage koers-winstverhouding. Hij geeft hierbij als argument dat bij bedrijven met een lage koers-winstverhouding, al het negatieve nieuws al in de prijs verwerkt zit.

Belangrijk is dat we kijken naar de relatieve koers-winstverhouding ten opzichte van de industrie waar het bedrijf actief in is. Een aandeel wordt als geschikt gezien wanneer de koers-winstverhouding 40 tot 60% onder het industriegemiddelde ligt.

Uiteraard kunnen we niet blindelings uitgaan van enkel dit criterium. Immers, een lage koers heeft het bedrijf niet zonder reden behaald. Het is zeer belangrijk om hierna het kaf van het koren te scheiden. Hier heeft Neff nog een aantal hulpmiddelen voor:

  • Groei in winst per aandeel (WPA): het belangrijkste criterium om veelbelovende goedkope bedrijven te scheiden van het kaf. Aandelen met een hoge WPA-groei (>20%) zijn bijna altijd te duur. Dit omdat de behaalde groei vaak niet op de lange termijn behouden kan blijven. In onze zoekmachine gaan we daarom op zoek naar aandelen met een WPA-groei tussen de 7% en de 20%.
  • Toekomstige WPA-groei: deze moet tenminste 6% zijn. Neff bekeek zelf de bedrijven om een inschatting te maken van deze toekomstige winstgroei. Zo nu en dan gebruikte hij hier ook het advies van een aantal analisten voor.
  • Omzetgroei: winstmarges kunnen niet oneindig opgerekt worden. Uiteindelijk zal de WPA-groei toch vooral uit een omzetgroei moeten komen. Neff selecteert aandelen waar de WPA-groei voor tenminste 70% van de omzetgroei afkomstig is, tenzij de omzetgroei zelf groter is dan 7%.
  • Totaalrendement/koers-winstverhouding: het totaalrendement bestaat uit de WPA-groei plus het dividendrendement. Delen we dat door de koers-winstverhouding, dan is Neff vooral geïnteresseerd in aandelen die twee keer het marktgemiddelde of twee keer het industriegemiddelde halen op deze maatstaf.
  • Vrije kasstroom: omdat winst nogal onderhevig is aan boekhoudgrappen vindt Neff het belangrijk dat een bedrijf een positieve vrije kasstroom genereert.
  • Winst per aandeel persistentie: de WPA-groei in elk van de afgelopen vier kwartalen moet die in de corresponderende kwartalen van het jaar daarvoor overstijgen.

Een grote lijst en een flinke zoektocht, maar dan bent u er nagenoeg zeker van dat u een pareltje en misschien wel pareltjes in handen heeft. Vergeet echter nooit uzelf goed in te lezen in een aandeel. Dat het aandeel relatief laag geprijsd staat, is meestal niet zonder reden. Zoals gezegd kan een lage koers-winstverhouding juist betekenen dat het slechte nieuws in de prijs verwerkt zit en dat een ommekeer in het verschiet ligt.

Dat voor het vinden van de geschikte aandelen volgens de criteria van Neff wat werk verricht moet worden, heb ik aan den lijve ondervonden. Tot nu toe is het in de reeks van beleggingsgoeroes nog niet zo lastig geweest om een geschikt aandeel te vinden. Dit ligt waarschijnlijk niet direct aan de complexiteit van de criteria, maar eerder aan de situatie van de huidige markt.

December en vooral januari hebben flinke koersdalingen gekend. Dit betekent dat de koers-winstverhouding van de sector in zijn geheel ook flink gedaald is. Het is daarom erg lastig om aandelen te vinden die nog eens 40 tot 60% onder het industriegemiddelde liggen.

Tijdens de zoektocht kwamen drie sectoren naar boven die flinke dalingen hebben gekend de afgelopen tijd: de grondstoffensector, de bancaire sector en de luchtvaartsector. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de bancaire sector en in het specifieke geval JP Morgan.

JP Morgan

Grafiek JP Morgan

Waar tot nu toe waarschijnlijk voor u vooral onbekende namen voorbijkwamen in deze reeks, pik ik er vandaag een gevestigde naam tussenuit.

Januari liet zien dat de bancaire sector samen met de grondstofaandelen de kar trok op de weg naar beneden. Nu de markt wat tot rust gekomen is, kijkt JP Morgan voorzichtig naar boven. Van een echt herstel mogen we nog niet spreken, maar kijkend naar de criteria van Neff, kan dit wellicht een mooi moment zijn om in te stappen.

 JP Morgan   Criteria 
 Koers-winstverhouding  9.51  Tussen 6.32 en 9.48
 Groei WPA  13,40%  Tussen de 7% en 20%
 Toekomstige groei WPA  10,10%  > 6%
 Vrije kasstroom  Positief  Positief
 WPA per kwartaal  Q1: 1.45 > 1.28, Q2: 1.51 > 1.46,
Q3: 1.68 > 1.35, Q4: 1.31 > 1.196
 Elk kwartaal van dit jaar hoger dan vorig jaar

De koers-winstverhouding valt net buiten het minimum van 40%, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de overige criteria.

Over het algemeen trok Neff zich weinig aan van de markt, dus mochten ook de nieuwsberichten hem positief stemmen, dan zou JP Morgan wellicht in zijn portefeuille worden opgenomen.

Het is nu aan uzelf om aan de slag te gaan met de materie.

Ik had de luxe om via Bloomberg data te verkrijgen over de relatieve koers-winstverhouding ten opzichte van de industrie. Ik kan me voorstellen dat u deze luxe niet heeft. Hier brengt de stockscreener van www.finviz.com wellicht enige uitkomst.

Helaas kunt u op deze website geen relatieve koers-winstverhouding opvragen, maar wel zoeken op een laag absoluut getal. Via Yahoo Finance kunt u vervolgens de koers-winstverhouding van de sector opvragen en controleren of het aandeel voldoet aan de voorwaarden van Neff.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.