Welk aandeel u volgens Kenneth L. Fisher moet kopen

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Aandelen selecteren is zelfs in een stabiele markt geen makkelijke opgave. Laat staan in de huidige markt die sinds afgelopen mei alle kanten op gaat. Wat gaat de rente doen? Zijn de onzekerheden aangaande Griekenland eindelijk voorbij? Is er weer een bubbel gecreëerd op de aandelenmarkten?  De afgelopen vijf jaar leek alles alleen maar omhoog te kunnen, maar sinds augustus lijkt dan toch echt de weg naar beneden ingezet te zijn. Misschien niet het beste moment om in de markt te stappen, maar zeker een goed moment om te leren van de beleggingsgoeroes om grote verliezen te voorkomen en nieuwe goudmijntjes te vinden.Voor het vinden van deze goudmijntjes moet u volgens Fisher vooral focussen op de koers/omzetverhouding. Zoals u in het vorige artikel al kon lezen, gaf hij meer de voorkeur aan deze indicator dan aan bijvoorbeeld de koers/winstverhouding, die volgens Fisher teveel onderhevig was aan toevalligheden als grote investeringen, veranderingen in de boekhoudmethode en grote R&D uitgaven. Bij het zoeken naar het juiste aandeel kijkt Fisher naar de volgende selectiecriteria:

  • Koers/omzet ratio voor non-cyclische en technologieaandelen. We mogen volgens Fisher spreken van een superaandeel wanneer de koers/omzet ratio kleiner is dan 0,75. Tussen de 0,75 en 1,5 is er ook nog een koopmogelijkheid en tot een verhouding van 3 kunt u uw huidige posities aanhouden. Komt de koers/omzetverhouding boven de 3, dan verkoopt u.
  • Koers/omzet ratio voor cyclische aandelen. Liefst onder de 0,4, maar tussen de 0,4 en 0,8 is het ook nog voldoende. Boven de 0,8 dient er verkocht te worden.
  • Schuld/eigen vermogen ratio: de schuld mag niet meer dan 40% van het eigen vermogen zijn.
  • Koers/R&D ratio: Dit criterium geldt alleen voor technologie- eñn medische aandelen. Marktkapitalisatie/R&D uitgaven is het liefst tussen de 5 en 10. Tussen de 10 en 15 kan er ook nog aangeschaft

Nadat bij bovenstaande voorwaarden alle lichten op groen staan, kijkt Fisher nog een stapje verder:

  • Groei WPA (winst per aandeel) gecorrigeerd voor inflatie groter dan 15%.
  • Vrije kasstroom per aandeel moet positief zijn.
  • 3-jaars gemiddelde nettowinstmarge moet groter dan 5% zijn.

Quote Kenneth Fisher

Universal Forest Products Inc. (UFPI)

In lijn met Fishers grote liefde voor bosbouw stuitte ik in mijn zoektocht naar een geschikt aandeel op Universal Forest Products Incorporated (UFPI). UFPI, gestart in 1955, is sinds de oprichting gericht op de verkoop van hout en hout-gerelateerde producten. Naast het leveren van hout aan groothandelaren, maken ze bijvoorbeeld kisten voor transport, schuttingen, trappen, tuinmeubelen en ga zo maar door. Vooral interessant in het geval van onze zoektocht naar het aandeel is dat voor het grootste gedeelte voldaan wordt aan de eisen van Fisher:

Koers/omzet ratio 0,46 valt tussen de 0,4 en 0,8, dus UFPI valt onder de redelijke aandelen
Schuld/Eigen vermogen ratio Met een schuldenpercentage van slechts 20,18% ten opzichte van het eigen vermogen wordt er ruim voldaan aan het maximum van 40%
Groei WPA Met 58,22% veel hoger dan de gestelde eis van 15%
Vrije kasstroom per aandeel positief Met een niveau van 0,79 wordt ook hier aan voldaan.
3-jaars gemiddelde nettowinstmarge Met 1,69% voldoet alleen dit criterium niet aan de voorwaarden die Fisher stelt.

Voor het timen van de markt kunnen we naast de selectiecriteria van Fisher ook naar de RSI (Relative Strength Index) kijken. De RSI is een momentumindicator die aangeeft wanneer een aandeel te hoog of te laag is geprijsd. Heel simpel gesteld: wanneer de RSI onder de 40 staat, is een aandeel te laag geprijsd. Vanaf 60 begint het aandeel relatief duur te worden. Nu heeft het aandeel UFPI een enorme stijging gezien in de afgelopen maand en daarmee is ook de RSI gestegen naar een niveau van 85. Echter zien we de laatste dagen een stabiele koers en een dalende RSI (nu een niveau van 57). Misschien een teken dat de scherpe stijging terecht was en er wellicht nog betere prijzen in het verschiet liggen. Voor het timen van de markt is het misschien beter nog even te wachten wat het aandeel gaat doen de komende weken, maar dat het een aandeel met potentie is, lijkt door de kengetallen en de RSI sterk bevestigd te worden.

Mocht u zelf willen kijken wat Fisher en enkele andere goeroes van uw aandelenselectie (alleen voor Amerikaanse aandelen) vinden, kijk dan op de site van de Nasdaq. Selecteer uw aandeel en klik links in de kantlijn op ‘Guru Analysis’. U krijgt direct te zien voor hoe veel procent uw aandeel voldoet aan de selectiecriteria van verschillende goeroes. Klik hier om te zien hoe UFPI het doet volgens de goeroes. Zoals iedere keer kunt u op www.finviz.com zelf uw eigen zoekmachine instellen door middel van een aandelenscreener. Bent u nieuwsgierig geworden naar de posities van Fisher? Klik dan hier voor een overzicht van de posities van Fisher Asset Management.U bent nu helemaal op de hoogte van de investeerder Kenneth L. Fisher en hopelijk steeds dichterbij het zelf worden van een “beleggingsgoeroe”.

Geschreven door Mark Tijms. Mark is account manager bij LYNX Beleggen. Zijn blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig seminars over de talrijke  functionaliteiten van het LYNX Handelsplatform.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.