Artikel laten voorlezen
|
Na het categoriseren worden alle aandelen per categorie beoordeeld. Het is dus van groot belang met wat voor type aandeel u te maken heeft.
De volgende selectiecriteria zijn voor alle groepen geldig:
- PEG (price/earnings-to-growth) ratio. In het vorige artikel kwam deze al even naar voren. Deze ratio moet in ieder geval onder de 1 liggen, maar een ratio onder de 0,5 zou helemaal perfect zijn. Bij de ouwe getrouwen en de langzame groeiers wordt ook het dividendrendement in de berekening betrokken. Let op! De getallen die gebruikt worden voor deze berekening moeten een gewogen gemiddelde zijn van de ratio’s van de afgelopen 3, 4 of 5 jaar.
- Verandering van de voorraad/omzet ratio. Mocht deze ratio stijgen, dan betekent dit dat er meer geproduceerd dan verkocht wordt. U raadt het al, geen goed teken. Deze ratio mag per jaar met niet meer dan 5% stijgen.
- Schuld/eigen vermogen ratio mag niet groter zijn dan 0,8.
- Bij financiële bedrijven moet het eigen vermogen groter zijn dan 5% van de totale activa.
Nu we ons lijstje geschikte aandelen met de bovenstaande criteria al een stuk kleiner hebben gemaakt, kunnen we kijken naar de specifieke groepen:
Lynch zijn voorkeur gaat uit naar de “snelle groeiers”. Hij waarschuwt ons wel om op de eendagsvliegen te letten. Een winstgroei van meer dan 50% duidt op een hype-industrie die niet lang stand zal houden. Een snelle groeier die ik in dit artikel extra aandacht wil geven is Polaris Industries.
Polaris Industries
Voor de motorvoertuigfanaten onder ons klinkt dit bedrijf ongetwijfeld bekend in de oren. Voor de lezers die minder bekend zijn met Polaris geef ik een korte introductie: Polaris is een conglomeraat van verschillende speciale motorvoertuigen waaronder sneeuwscooters, motoren, golfwagentjes en off-track racewagens.
De uitbreidingen van Polaris zorgden in de eerste jaren nog niet voor hevige koersstijgingen, maar na een aantal overnames in 2010 schoot het aandeel omhoog. Dit jaar heeft het aandeel het voor het eerst sinds 2010 moeilijk op de beurs. Is daarmee het einde van het succes van Polaris in zicht? Volgens de criteria van Lynch niet, kijk maar naar de volgende tabel:
Omzet en koers/winstverhouding | De omzet van Polaris bedraagt $ 4,9 miljard en de koers/winstverhouding blijft met 14,58 ruim onder de limiet van 40 |
Groei | 31,4%, komt dus niet boven het maximum van 50% |
PEG ratio | 0,46, dus zelfs onder de gewenste 0,5 |
Voorraad/omzet ratio | 1,56% gestegen, wat niet wenselijk is, maar het is nog steeds lager dan 5%. Geen reden om het van ons verlanglijstje te verwijderen. |
Als we naar de selectiecriteria kijken, lijkt het dus een goed moment om in Polaris Industries te stappen. Op de lange termijn ligt waarschijnlijk een mooi herstel in het verschiet. Voor de korte termijn kunt u misschien beter wachten tot het aandeel zijn officiële herstel heeft ingezet. De huidige trend van Polaris wijst namelijk nog duidelijk naar beneden. Mocht u in de wijze van Lynch geloven, dan is Polaris zeker een aandeel dat u op uw verlanglijstje kunt opnemen.
Net als bij Graham, Zweig en Fisher, hoeft u ook bij Peter Lynch niet zelf alle ingewikkelde berekeningen te doen. Op nasdaq.com, kunt u direct zien of een door u gevonden aandeel steun krijgt van de selectiecriteria van de meest bekende goeroes. Mocht u daarentegen echt een voorbeeld aan Lynch willen nemen, dan dient u toch echt zelf de cijfers in te duiken. Hopelijk heeft u met het lezen van de artikelen over Lynch iets meer houvast gekregen in de verdere zoektocht naar het vinden van geschikte aandelen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.