Welk aandeel u volgens Warren Buffett moet kopen

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Het is zo ver. Na het lezen van dit artikel weet u precies wat u moet doen om net zo succesvol te worden als Warren Buffett. In het vorige artikel over Warren Buffett leerde u al dat u karaktereigenschappen als bereidheid tot goed inlezen, geduld en een sterke zelfdiscipline moet bezitten om op lange termijn rendement te behalen. Daarnaast pleit Buffett ervoor om vooral te investeren in bedrijven die een product hebben, dat ten eerste makkelijk te begrijpen is en ten tweede nog voor lange tijd een behoefte zal zijn van de bevolking. Denk aan tandpasta, luiers en frisdrank. Voeg hier de onderstaande selectiecriteria aan toe en u kunt starten met investeren volgens de principes van de meest bekende beleggingsgoeroe ter wereld.

Selectiecriteria Warren Buffett

Winst per aandeel > 0
Winst per aandeel afgelopen 10 jaar Gestage groei
Lange termijn schuld Het liefste < 2 x de winst
Absoluut niet > 5 x de winst
ROE van de afgelopen 10 jaar > 15%
Rendement op totale vermogen > 12 %
Onderneming mag niet afhankelijk zijn van grote kapitaaluitgaven  
Vrije kasstroom > 0
(Winst na belasting van afgelopen jaar – winst na belasting 10 jaar geleden) / totale ingehouden winst > 15 %

De Financial Times heeft niet alleen een zoekmachine volgens de criteria van Graham ontwikkeld, maar ook voor de selectiecriteria van Warren Buffett is een kant-en-klare zoekfunctie beschikbaar. U zal echter zien dat zelfs de aandelenscreener van de Financial Times moeite heeft om in deze tijd geschikte beleggingen te vinden volgens de selectiecriteria van Buffett. Op dit moment zijn er slechts 25 geschikte aandelen die voldoen aan de criteria, waarvan geen enkel Amerikaans bedrijf!

De wereldwijde beurzen laten de afgelopen weken bewegingen in beide kanten zien, mede door de aanhoudende onderhandelingen tussen Europa en Griekenland en de fluctuerende rentes. Een periode van dalingen die langdurig doorzet blijft echter nog uit, waardoor de beurzen historisch gezien nog steeds erg hoog staan. Kijken we bijvoorbeeld naar de grafiek van de S&P 500, dan zien we dat we ver boven het hoogste niveau van 2007 zitten. Een mooi instapmoment voor de grote fondsen als Coca Cola en Procter & Gamble lijkt dus nog even van de baan. Is er in deze tijden dan helemaal geen geschikte investering te vinden?

 

Grupo Mexico

Grupo Mexico is de op drie na grootste koperfabrikant ter wereld die naast de productie van koper ook een groot deel van het vrachtverkeer per trein in Mexico faciliteert. Het is een van de grootste bedrijven in Mexico en staat sinds 1978 genoteerd aan de Mexicaanse beurs.

In het artikel van Graham zochten we naar een markt die het laatste jaar een paar flinke klappen in de koers had gekend. Al snel kwamen we uit bij de oliesector, maar niet alleen de oliesector heeft het het afgelopen jaar zwaar gehad. Ook de kopersector is het afgelopen jaar flink gedaald en na een periode van herstel nu opnieuw in een daling terecht gekomen (zie grafiek).

De aandelenkoers van Grupo Mexico kent echter wel een sterk jaar. Normaal gesproken wacht Buffett tot de koers van een aandeel een tijd lang gedaald is, om zo het aandeel op het dieptepunt te kopen. Echter, ondanks de stijging van het aandeel, voldoet Grupo Mexico nog steeds grotendeels aan de selectiecriteria van Buffett. Bovendien kan het aandeel profiteren van een eventueel herstel van de koperprijs.

Winst per aandeel 0.22
Lange termijn schuld 3 x de winst
ROE 17,73%
Rendement op totale vermogen 10,45%

Zoals u in de tabel hierboven kunt lezen, voldoet het bedrijf niet volledig aan de genoemde selectiecriteria, dus ook voor dit bedrijf geldt dat u zich eerst goed moet inlezen in de bedrijfsvoering en toekomstplannen. Grupo Mexico heeft al jarenlang bewezen dat het zich weet stand te houden in verschillende marktsituaties en ook de continuïteit van het bedrijf lijkt voorlopig gewaarborgd.

Het blijft lastig voor de beginnende value investor om in deze tijd te starten met het opbouwen van een portefeuille. Op dit moment lijkt een investering in kennis van bedrijven en de wereld van het value investeren de meest verstandige. Zo kunt u op het moment dat de tijd rijp is direct anticiperen op een mooi rendement voor de lange termijn. Geduld lijkt dus een schone zaak. Geduld dat ruimschoots beloond zal worden op het moment dat de beurzen wat gedaald zijn.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

Beleggen in aandelen via LYNX?

Via LYNX heeft u de mogelijkheid aandelen rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.