Welk aandeel u volgens David Dreman moet kopen

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Wie David Dreman is, weten we inmiddels. In het voorgaande artikel over de ultieme contraire belegger lazen we al dat Dreman altijd op zoek gaat naar de uit de gratie geraakte aandelen. Waar de massa de vingers niet brandt aan bepaalde aandelen, wordt het voor Dreman pas interessant. Zijn manier van handelen heeft veel weg van de handelswijze van Peter Lynch en John Neff, bij wie een lage koers-winstverhouding een grote rol speelt. Dreman focust zich echter niet enkel op een lage koers-winstverhouding, maar vergelijkt de koers ook met een aantal andere criteria.

De selectiecriteria van David Dreman

  • Net als bij Neff is een lage koers-winstverhouding het eerste waar Dreman naar kijkt bij zijn selectieprocedure. Een bedrijf wordt pas interessant als hun koers-winstverhouding tot de laagste 20% van de markt behoort.
  • De verhouding van de koers ten opzichte van de cashflow is het tweede waar Dreman naar kijkt. Dit criterium is met name interessant in tijden van recessie om cyclische aandelen te identificeren. Ook hier geldt, de laagste 20% van de markt komt in aanmerking.
  • De verhouding van de koers ten opzicht van de boekwaarde. Ook de laagste 20% van dit criterium komt eventueel in aanmerking voor verder onderzoek.
  • De verhouding van de koers ten opzichte van het dividend. Het zal u niet verbazen dat ook de laagste 20% van dit criterium naar de volgende ronde gaat. Van de vier criteria was hij over deze het minst enthousiast. Vooral beleggers die op zoek zijn naar een gestage inkomensstroom zullen al snel in aandelen met een hoog dividend beleggen. Dit terwijl ze eigenlijk geen idee hebben van hoe het bedrijf er verder voor staat.

Na de interessante bedrijven gevonden te hebben, moet er een tweede schifting komen. Hier gebruikt Dreman de volgende criteria voor:

  • Alleen de 1500 grootste bedrijven komen in aanmerking voor een eventuele aankoop. Kleinere bedrijven hebben gemiddeld gezien vaker te maken met boekhoudgrappen en die worden volgens Dreman uiteindelijk altijd afgestraft.
  • Een criterium voor de korte termijn. De winst van het afgelopen kwartaal moet groter zijn dan het kwartaal ervoor.
  • Dit criterium geldt alleen voor non-cyclische bedrijven. Cyclische bedrijven kunnen namelijk beter op de verhouding tussen koers en cashflow beoordeeld worden. Zowel de winstgroei van het afgelopen half jaar alsook de geschatte winstgroei voor het huidige jaar moeten groter zijn dan de gemiddelde winstgroei van de S&P 500.

Nog geen overtuigende keuze kunnen maken met het bovenstaande? Neem dan ook de volgende criteria in acht:

  • Current ratio: De ratio van de verhouding tussen korte termijn bezittingen en korte termijn schulden. Mocht deze boven het gemiddelde van de industrie of boven de 2 liggen, dan is dit een teken dat het bedrijf op de korte termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen.
  • Payout ratio. Het gedeelte van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd. Dit moet lager liggen dan het gemiddelde van de afgelopen 5 tot 10 jaar. Dit betekent dat er ruimte is om het dividend te verhogen.
  • Rendement op eigen vermogen. Wanneer dit tot de top 27% behoort van de grootste 1500 aandelen, dan is dit perfect.
  • Winstmarge voor belasting. Het liefst hoger dan 22%, maar in ieder geval niet lager dan 8%.
  • Dit moet hoger liggen dan het gemiddelde van de Dow Jones + 1%.
  • Verhouding schuld/eigen vermogen. Deze mag niet hoger liggen dan 20% . 0% is daarin het best.

Een hele waslijst aan criteria, maar welk aandeel komt er naar boven als we de bovenstaande criteria nemen en in de huidige markt toepassen? Gelukkig hoeven we voor onze zoektocht niet zelf alle jaarrekeningen door te spitten. Op www.nasdaq.com kunt u met behulp van de ‘Guru Screener’ tool een voorgeprogrammeerde filter van Dreman toepassen. Om alvast een beetje in de Olympische sferen te komen, viel mijn oog op een Braziliaans telecomaandeel.

TIM Participações

TIM Participações of TIM Brasil is een afstammeling van het Italiaanse telecommunicatiebedrijf Telecom Italia Mobile. TIM Brasil startte in 1998 en vond in een rap tempo zijn weg in alle Braziliaanse staten. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 70 miljoen klanten. Van oktober 2014 tot een aantal weken geleden heeft het aandeel een moeilijke tijd gekend op de beurs, maar inmiddels heeft het aandeel zijn weg naar boven weer gevonden. Een mooi voorbeeld van een uit de gratie geraakt aandeel dat langzaam probeert op te krabbelen. Wat zeggen de selectiecriteria van Dreman over TIM?

 Criteria    Waarde TIM   Criteria 
 Koers-winstverhouding  9,46  < 11,51
 Verhouding tussen koers en cash flow  3,64  < 6,51
 Verhouding tussen koers en dividend  17,61  < 18,12
 Marktkapitalisatie  $5472 miljoen  1500 grootste bedrijven
 Winsttrend  Dit kwartaal: 0,27  Vorig kwartaal: 0,05
 Winstgroei  575%  > 3,19%
 Current ratio  1,39  > 1,11
 Payout ratio  22,63%  > 23,08%
 Rendement op het eigen vermogen  12,84%  > 16,50%
 Winstmarge voor belasting  17,39%  > 8%
 Verhouding schuld/eigen vermogen  56,37%  < 192,38%

Van de criteria met beschikbare informatie voldoet TIM Brasil dus alleen niet aan het rendement op het eigen vermogen. Mocht het aandeel nu door weten te stijgen, dan zou Dreman in zijn tijd een koop waarschijnlijk wel overwogen hebben.

U bent nu volledig op de hoogte van de handelsstrategie van de meest contraire belegger die onze geschiedenis tot nu toe gekend heeft. Mocht dit het eerste artikel zijn dat u leest in de reeks beleggingsgoeroes, dan kunt u ook eens kijken naar de andere goeroes. Mocht de handelswijze van Dreman niets voor u zijn, dan is er wellicht nog een andere gevestigde naam waar u een beter gevoel bij krijgt.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.