Ondanks een mooi herstel sluit de BEL20 2020 negatief | Terugblik 2020

Door Hirgent Cekaj


De BEL20 heeft dit jaar zeker zijn deel van de actie gehad. De BEL20 had het dit jaar natuurlijk moeilijk met het virus. In februari en maart daalde de index maar liefst 42,8 procent. De BEL20-index liep van een hoogtepunt van 4.200 helemaal terug naar 2.400. En hoewel de index behoorlijk wat van de daling heeft hersteld, is de top van 2020 nog niet bereikt.

 

 

Argen-X boekt succes met geneesmiddel

Ondanks een “matige” prestatie van de BEL20 zijn er toch aandelen uit de index die wel konden schitteren. Argen-X was ongetwijfeld de grote winnaar met een rendement van 73 procent sinds het begin van het jaar. Dit kwam natuurlijk mede dankzij geweldige testresultaten voor hun product Efgartigimod. Het middel wordt gebruikt voor de behandeling van een neuromusculaire ziekte genaamd ‘myasthernia gravis’ of ‘ernstige spierzwakte’. De huidige behandelingsopties voor deze ziekte blijven erg beperkt, er bestaat al een middel tegen deze ziekte maar die kost een huiveringwekkende 500.000 euro per jaar, dus het positief resultaat van Argen-X’s middel zorgde natuurlijk voor een behoorlijke stijging in het aandeel.

Aandeel Argen-X koers

 

Sofina lokt beleggers

Op de tweede plek dit jaar staat Sofina met een prestatie van 34,6 procent en ookal is de prestatie van Sofina een pak minder dan die van Argen-X, is het toch een goed jaar geweest voor Sofina. Het bedrijf heeft een gevarieerde portefeuille met investeringen in een aantal bedrijven in verschillende industrieën en landen, maar de belangrijkste focus van Sofina ligt op de sector consumptiegoederen. Dit zorgde er natuurlijk voor dat beleggers massaal naar het aandeel trokken om het wat veiliger te spelen tijdens de coronacrisis. Sofina was dit jaar een interessante belegging en het blijft er ook één. Het bedrijf heeft in toenemende mate zeer aantrekkelijke investeringen geïnitieerd in bepaalde landen en bedrijfstakken, bijvoorbeeld de Indiase leerapp Byju. Dit heeft Sofina minder afhankelijk gemaakt van Europees succes en meer van Amerikaans en Chinees succes en de twee laatste landen hebben, ondanks het virus, een goed jaar achter de rug.

Aandeel Sofina koers

Galapagos verliest belangrijke goedkeuring

De grote verliezer in 2020 was het aandeel Galapagos. Het aandeel zag een daling van 57,9 procent in 2020. Het bedrijf zag zijn aanvankelijke samenwerking met Gilead in rook opgaan toen het medicijn filgotinib, dat wordt gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis, niet de vereiste goedkeuring kreeg van de Amerikaanse Food and Drug Administration. De bedrijven hoopten goedkeuring te krijgen voor een dosis van 200 milligram filgotinib in de VS, maar slechts een dosis van 100 milligram werd goedgekeurd. Gilead zag dit niet als een commercieel haalbare beslissing. Galapagos heeft nu de primaire verantwoordelijkheid voor het medicijn in Europa, waar het wordt verkocht onder de merknaam Jyseleca. Het zal betalingen ontvangen van Gilead die verband houden met de commercialisering en ontwikkeling van filgotinib in Europa en Galapagos zal Gilead royalty’s betalen op Europese verkopen. Het partnerschap tussen de twee bedrijven bestaat nog steeds. De bedrijven zullen filgotinib blijven onderzoeken voor inflammatoire darmaandoeningen in de VS. Gilead zal lopende onderzoeken uitvoeren naar de ziekte van Crohn, terwijl Galapagos lopende onderzoeken zal uitvoeren naar colitis ulcerosa. Gilead ziet echter geen reden meer om verder te gaan met filgotinib, dus ondanks dat de samenwerking er nog steeds is, ziet de toekomst er niet erg aantrekkelijk uit voor de samenwerking tussen Galapagos en Gilead.

Aandeel Galapagos

Geen happy end voor Barco aandelen

De prestatie van het aandeel Barco in 2020 is niet iets om over naar huis te schrijven. Een daling van maar liefst 43,7 procent zorgt ervoor dat Barco één van de slechtst presterende BEL20 aandelen is. Barco zag een gigantische daling in omzet door het coronavirus. De resultaten waren daarom dus ook uitermate gebrekkig. Het segment enterprise, dat goed is voor 33 procent van de totale omzet, zag heftige dalingen. Maar ook het segment Entertainment, goed voor 43 procent van de totale omzet, ziet zwaar af nu de cinema’s weer gesloten zijn en er van bedrijfsevenementen of festivals niets in huis gekomen is. Ondanks een gigantische daling in het aandeel Barco ziet de toekomst er toch wel iets beter uit. De Enterprise en Entertainment segmenten zullen natuurlijk weer op volle toeren draaien zodra het coronavirus is verslagen.

Aandeel Barco koers

Geen goede vooruitzichten voor Proximus

Het was ook zeker geen positief jaar voor Proximus. Het aandeel zag een daling van 37,1 procent. De sector waar Proximus actief is, heeft groot gebrek aan groeiperspectieven op de korte termijn en de groeimogelijkheden op langere termijn, zoals 5G, zijn grote investeringen waar heel wat kapitaal voor nodig zal zijn. Proximus loopt namelijk achter op de concurrentie op heel wat vlakken.Aandeel Proximus koers

 

Geen pintje voor AB Inbev

Een heel aantal andere aandelen in de BEL20 eindigden ook negatief, zo zien we dat AB Inbev met negatieve prestatie van 21,3 procent zal eindigen. Geen verrassing hier, aangezien bars en restaurants gesloten blijven en de vraag naar dranken hapert. Bars en restaurants vormen een groot deel van de activiteiten van AB Inbev en zorgen normaal voor heel wat omzet voor het bedrijf. En hoewel veel restaurants nog steeds afhaalbestellingen aannamen, bestelden mensen er geen drankjes bij. Toch ziet AB Inbev een snel herstel in de toekomst, het bedrijf zag in het derde kwartaal (en voor het eerst in 2020) weer een nodige omzetgroei.

Aandeel AB Inbev koers

Een acceptabel einde van een hectisch jaar

Hoewel de BEL20-index het jaar negatief zal afsluiten, moeten we naar het grotere plaatje kijken. Ja, sommige indices deden het een stuk beter dan de BEL20, maar toch was de index in staat om 42,3 procent te herstellen sinds de crash in maart, wat de veerkracht van de index en enkele van zijn componenten aantoont.

BEL20 index koers

Beleggen in BEL20 aandelen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 130 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: