Een mooi herstel voor de BelMID gezien de omstandigheden | Terugblik 2020

Door Hirgent Cekaj


Ook de BelMID sluit het jaar negatief met een daling van 8,4 procent, maar natuurlijk is het ook hier beter om naar het grote plaatje te kijken. De BelMID heeft toch een mooi herstel kunnen realiseren de afgelopen maanden. De index daalde tijdens het begin van het coronacrisis met een koele 34,9 procent. Het jaar begon positief met een stijging van 5,1 procent in de index, maar de globale beurscrash door het coronavirus gooide al snel roet in het eten. De index kon net zoals de BEL20 al een heel stuk van de verloren waarde herstellen en zit momenteel rond de 5.600 punten.

 

 

Lotus deelt koekjes uit

De grote winnaar in de BelMID is Lotus Bakeries. Het aandeel kon een mooie prestatie neerleggen. Het aandeel Lotus steeg met 37,8 procent dit jaar. Gezien de omstandigheden is dit natuurlijk een geweldige prestatie. Lotus zag een groei van 8 procent in de verkopen in de eerste halfjaar ondanks het virus. Lotus had echter toch nog steeds last van het coronavirus. De verkoop aan horeca, events, scholen viel bijna volledig stil maar de verkoop voor thuisconsumptie compenseerde dit en zo zag Lotus dan toch een groei in de verkoop. Ondanks een groei in de verkoop en het aandeel was het voor Lotus toch ook wat moeilijk, de fabrieken openhouden kostte voor Lotus heel wat geld, maar de balans ziet er nog steeds goed uit.

Aandeel Lotus koers

Nog een groeispurt voor VGP

VGP staat dit jaar op de tweede plek in de BelMID index. Het bedrijf zag een groei van 35 procent. VGP is eigenaar van een heel aantal industrieparken in Europa. Het aandeel doet het al een aantal jaren goed, het aandeel is sinds de beursintroductie in 2007 bijna vernegenvoudigd. Een groot deel van het succes dit jaar is te danken aan een beter dan verwachte winst. VGP zag een winst van 75 miljoen euro in de eerste helft van 2019 en kon in de eerste helft van 2020 maar liefst een winst van 180 miljoen euro neerzetten. Dat is zeker niet mis gezien de omstandigheden. Het succes van VGP is niet verrassend, zo kon het bedrijf al gouden zaken doen in Duistland met de e-commerce reus Amazon en autofabrikant BMW. VGP kon profiteren van de e-commerce boom tijdens de coronapandemie, bedrijven hadden nu eenmaal massaal magazijnruimtes nodig. VGP kon ook een joint venture strikken met de verzekeraar Allianz, wat er dus voor zorgt dat ze een sterke financiële partner hebben voor een verdere ontwikkeling van hun portefeuille.

Aandeel VGP koers

Recticel profiteert van isolatie

Recticel was in 2020 misschien wel dé grote verrassing. Het aandeel sluit 2020 af met een prestatie van 31,4 procent. Op het dieptepunt in maart handelde Recticel rond de 4 euro, sindsdien is de prijs van één enkel aandeel al 10,9 euro. Recticel is en blijft een interessante belegging, het bedrijf heeft een enorm groeipotentieel laten zien en dit is ook terug te vinden in hun aandeel. Het bedrijf heeft al gemeld dat ze bezig zijn met het overnemen van de Zwitserse concurrent FoamPartner. Dit plaatst Recticel in een zeer goede positie om de markt te domineren. De overnames zullen niet snel stoppen, Recticel is volgens analisten van plan om bedrijven te blijven overnemen die hun positie versterken in de verschillende markten waarin Recticel momenteel actief is. Dit is beslist een bedrijf dat een enorme groei en vastberadenheid heeft laten zien dit jaar.

Koers aandeel Recticel

Een teleurstellende epiloog voor Kinepolis

Kinepolis was de grote verliezer in 2020. Het bedrijf verloor 43,5 procent van zijn waarde, wat compleet te verwachten was. Bioscopen moesten over heel de wereld de deuren sluiten, met als gevolg dat de resultaten van Kinepolis bloedrood zagen. In de zomermaanden kon Kinepolis voorzichtig de deuren weer openen en bezoekers ontvangen, maar omdat er nog steeds capaciteitsbeperkingen waren en andere coronamaatregelen, bleef het aantal bezoekers teleurstellend. Ondertussen zijn de bioscopen weer dicht en zit Kinepolis weer met de gebakken peren. Ook na het coronavirus kan het moeilijk worden voor Kinepolis, veel filmstudio’s hebben hun films uitgesteld en ook de streamingplatformen zorgen voor wat concurrentie. De CEO van Kinepolis is echter vol optimisme over de toekomst van Kinepolis.

Aandeel Kinepolis koers

Wanbeheer doet Ontex nog steeds de das om

Ook in 2020 is Ontex één van de slechts presterende bedrijven in de BelMID. Ontex zag een daling van 42,9 procent. Wanbeheer en pech waren de grote boosdoeners in 2017 en die problemen zijn nog steeds niet wegwerkt. Grondstofprijzen blijven zeer duur en de problemen van Ontex in Brazilië zijn nog niet weggewerkt. Beleggers hebben een beetje hun vertrouwen in Ontex verloren en dit was ook dit jaar te zien in het aandeel. Ontex heeft echter wel al plannen in beweging gebracht om het tij te keren, maar de stappen die al genomen werden zijn nog niet genoeg om verandering in het aandeel te brengen. Ontex handelt nu ongeveer rond de 10,50 euro per aandeel.

Aandeel Ontex koers

Ook hier moeten we naar het grotere plaatje kijken

Net zoals de BEL20 is de BelMID negatief gesloten dit jaar, maar dat is misleidend. Gezien de omstandigheden in 2020 is het een verrassing geweest voor veel beleggers dat de index toch nog een mooi herstel kon realiseren. De BelMID steeg met 34,4 procent na het dieptepunt in maart. Daar moet zeker rekening mee gehouden worden als we terugblikken naar een hectisch jaar zowel op de beurs als in het dagelijks leven.

BelMID index koers

 

Beleggen in BelMID aandelen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 130 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: