Eurex

Effectenbeurs Eurex - Internationale derivatenbeurs - LYNX

Eurex, ook wel bekend als European Exchange, is een toonaangevende internationale derivatenbeurs. Eurex biedt de mogelijkheid om allerlei derivaten te verhandelen, zoals rentederivaten, aandelenderivaten, volatiliteitsderivaten, dividendderivaten, FX-derivaten en grondstofderivaten.

Bij Eurex verloopt alles elektronisch en is er dus geen sprake van een fysieke beursvloer, zoals dat in Amerika wel soms nog het geval is. Eurex heeft daarnaast een rol waarbij het de marketmakers overziet. Dit houdt in dat Eurex zorgt voor de prijsvorming van opties en futures, waarbij een zo liquide mogelijke markt wordt nagestreefd. Om prijsvorming zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, zijn er verschillende marketmakers waar Eurex een beroep op doet.

Doordat Eurex verschillende marketmakers heeft, kan het bedrijf garanderen dat de prijsvorming eerlijk verloopt. Eurex treedt bijgevolg op als clearinginstelling. Een clearinginstelling zorgt voor de afwikkeling van transacties op de beurs. Hierbij staat Eurex garant voor de handelaren voor wie zij optreden. Dit zorgt ervoor dat elke handelaar zich geen zorgen hoeft te maken over de kredietwaardigheid van de tegenpartij.

Eurex werd in het leven geroepen door een fusie tussen Deutsche Terminbörse en SOFFEX. De opzet van de fusie was om een gemeenschappelijk handels- en clearingplatform voor derivaten te creëren. Het doel werd al snel bereikt, want Eurex verhandelt meer dan 2 miljard contracten per jaar. Hiermee is Eurex één van de belangrijkste beurzen voor futures en opties. Op de Eurex zelf worden geen aandelen verhandeld.


Kosten

Op Eurex handelen via LYNX

Via LYNX heeft u toegang tot Eurex en kunt u handelen in opties, futures en meer derivaten.

Eurex kosten

ProductBeurskostenTarief
Opties0,00 EUR1,75 EUR per contract
Futures0,00 EUR2,50 EUR per contract
Mini-DAX0,00 EUR1,00 EUR per contract

Rekenvoorbeeld voor Eurex bij DAX opties: 3 opties × 1,75 EUR = 5,25 EUR orderkosten.

Een overzicht van alle gehanteerde tarieven vindt u op onze tarieven pagina.


Openingstijden

Eurex openingstijden

Elke beursdag begint de handelsdag om 07.30 uur en eindigt om 22.00 uur CET. Om de aantrekkelijkheid te verhogen, heeft Eurex in december 2018 de handelsuren voor bepaalde liquide futures verlengd. Hierdoor kunnen beleggers aandelenindexfutures en vastrentende futures vanaf 1.00 uur CET verhandelen.

De handel bij Eurex is onderverdeeld in drie fases: pre-trading, trading en post-trading. In de Post-trading zijn er nog eens verschillende fases waar verschillende markt functionaliteiten beschikbaar zijn. De pre-trading begint om 07.30 uur CET. De uitzondering hier is de Euro Swap Future en de Eurex KOSPI. Hier begint de pre-trading voor de respectievelijke producten om 07.59 uur CET en 09.30 CET.

Voor meer informatie over Eurex verwijzen we u door naar de website van Eurex.