Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Sven van Gasse het laatste beurs- en financiële nieuws in de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Dagelijks het laatste beursnieuws in uw mailbox

Blijf op de hoogte van het laatste beursnieuws met de LYNX Morning Call nieuwsbrief. Ontvang elke ochtend een marktupdate met de belangrijkste ontwikkelingen. Aanmelden kan kosteloos en eenvoudig via het beursupdateformulier.

Wat kunt u verwachten?

Of u nu een actieve belegger bent in aandelen, opties of ETF’s, actuele marktinformatie is essentieel voor uw beleggingsstrategie. In de Morning Call analysereert Justin en Sven de afgelopen handelsdag en bespreken ze welke factoren de markten mogelijk beïnvloeden in de komende week.


Nieuwe records op Wall Street en handelsdeal met Vietnam

Door |
Artikel laten voorlezen

Verenigde Staten

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten konden op woensdag in het groen sluiten, waarbij de S&P 500 en de NASDAQ nieuwe records vestigden. De indexen stegen respectievelijk met 0,47% en 0,94%. De Dow Jones had het moeilijker en liet een kleine daling van 0,02% zien.

Ondanks de overwegend groene cijfers op Wall Street kwam er wel wat verontrustend nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal jobs in de private sector kromp in juni onverwacht, zoals bleek uit cijfers van ADP. De jobmarkt kromp met 33 000 banen, wat de eerste daling was sinds maart 2023. Economen hadden een toename van 100 000 jobs voorspeld. Daarnaast werd het cijfer van de maand mei naar beneden bijgesteld. In plaats van een toename van 37 000 jobs vorige maand, waren dit er slechts 29 000. Het merendeel van het banenverlies kwam voor rekening van de professionele en zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en het onderwijs. De krimp werd getemperd door een toename van het aantal jobs in de verwerkende industrie en de mijnbouw. Deze vertragende arbeidsmarkt kan mogelijk een teken zijn dat de Amerikaanse economie niet zo sterk is als beleggers denken. Vandaag geeft ADP een nieuw rapport vrij over de nonfarm payrolls. Indien ook dit cijfer tegenvalt, wordt de kans op een renteverlaging van de Federal Reserve later deze maand steeds groter.  De centrale bank heeft immers een dubbel mandaat waarbij de instelling de inflatie onder controle moet houden, maar ook moet streven naar een maximale werkgelegenheid. Opmerkelijke stijgers waren aandelen die een blootstelling hebben aan Vietnam. Na lang onderhandelen hebben de Verenigde Staten en Vietnam een handelsdeal gesloten. Hierover verderop meer. Nike, dat ongeveer de helft van zijn schoenen in zowel China als Vietnam produceert, sloot 4% hoger. Andere kledingmakers surften mee op dit goede nieuws met een stijging van respectievelijk 1,83% en 2,85% voor Under Armour en On Holding.

Blik op Azië

De Aziatische markten geven geen eenduidige richting aan. De Japanse sterindex Nikkei 225 noteert aan een klein verlies van 0,15%. De breder samengestelde Topix noteert vlak. De Hang Seng index uit Hongkong verliest 0,74% terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland 0,62% wint.

De aandelenmarkt in Vietnam noteert aan haar hoogste niveau in drie jaar. De aangekondigde handelsdeal tussen de Verenigde Staten en Vietnam heeft hier uiteraard iets mee te maken. Hoewel de exacte details nog niet duidelijk zijn, maakte president Trump bekend dat de Verenigde Staten een tarief van 20% zullen hanteren op de import van Vietnamese goederen. Daarnaast zal Vietnam geen invoertarief opleggen op Amerikaanse producten, waardoor de Verenigde Staten een vrije toegang hebben tot de Vietnamese markten. Vietnam stemde er ook mee in dat op goederen een tarief van 40% zou worden geheven als ze afkomstig waren uit een ander land en naar Vietnam werden overgebracht om uiteindelijk naar de Verenigde Staten te worden verscheept. Dit proces, bekend als transshipment, wordt gebruikt om handelsbarrières te omzeilen. China, een van de grootste exporteurs naar de Verenigde Staten, zou Vietnam op grote schaal gebruiken als overslagcentrum. Het is wel nog onduidelijk wanneer de nieuwe regels van kracht worden en of deze overeenkomst reeds effectief ondertekend is door beide partijen.

Europa

De markten in Europa lieten een gemengd beeld zien. De BEL20 sloot vlak terwijl de FTSE 100 een kleine daling van 0,12% liet zien, in een zeer volatiele handelssessie. De Franse CAC40 kon wel met winst sluiten, net zoals de Duitse DAX. De indexen stegen met respectievelijk 0,99% en 0,49%. De pan-Europese STOXX 600 steeg met 0,18%.

In Verenigd Koninkrijk beleefde de aandelenmarkt, maar vooral de obligatiemarkt, een uitzonderlijk volatiele sessie. De Britse tienjaarsrente steeg plots met 16 basispunten naar 4,61%. De begroting in het Verenigd Koninkrijk ziet er allesbehalve goed uit, waardoor het land genoodzaakt is om fors te besparen. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje bleek dat de besparingen minder zijn dan verwacht, waardoor beleggers vrezen dat de begroting niet snel op orde zal komen. Ook in eigen rangen krijgt Starmer hiervoor kritiek. Hier kwam ook nog bij dat Starmer niet meteen zijn steun uitsprak voor zijn minister van Financiën Rachel Reeves, wat beleggers nog meer ongerust maakte. Sinds het blitzoptreden van voormalig premier Liz Truss zijn beleggers het vertrouwen in de Britse overheid wat verloren. Het land kampt met een hoge rente waardoor de rentelasten een steeds groter stuk van de uitgaven op zich nemen. Beleggers stuurden met massale verkoop van Britse obligaties een stevige waarschuwing uit, dat een roekeloos begrotingsbeleid niet langer getolereerd wordt.

Naar verwachting zullen de Europese markten hoger openen. Op het vlak van bedrijfsresultaten is het een rustige dag op het oude continent. Wel worden de Purchasing Managers’ Indexen van Italië en Spanje vrijgegeven. De PMI is een belangrijke economische indicator die wordt afgeleid uit enquêtes onder inkoopmanagers in verschillende sectoren. De index weerspiegelt de gezondheid van de productie- en dienstensector van een economie door veranderingen te meten in bedrijfsomstandigheden zoals werkgelegenheid, productie, nieuwe orders en prijzen.

Beursagenda

Donderdag 3 juliEUR – S&P Globals PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Werkloosheidscijfers
VS – Diensten PMI
VS – Fabrieksorders
VS – Independence Day
10:00
13:30
14:30
14:30
15:45
16:00
NYSE sluit 19:00
Vrijdag 4 juliVS – Independence Day
DE – Fabrieksorders
NYSE gesloten
08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/02/adp-jobs-report-june-2025.html

https://www.cnbc.com/2025/07/03/european-markets-on-thurs-july-3-stoxx-600-ftse-dax-cac.html

https://www.cnbc.com/2025/07/01/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/02/trump-trade-vietnam-deal.html

https://www.cnbc.com/2025/07/03/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-csi-300-nifty-50-hang-seng.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Verenigde Staten

Beleggers startten het tweede kwartaal met een rotatie uit technologieaandelen ten voordele van traditionele sectoren. De NASDAQ kende hierdoor een verlies van 0,82%, terwijl de Dow Jones een stijging van 0,91% liet zien. De brede S&P 500 kende een lichte daling van 0,11%.

Nadat de bromance tussen Elon Musk en Donald Trump enkele weken abrupt eindigde, hebben de twee kemphanen een vervolg gebreid aan hun rondje moddergooien. Musk blijft zich verzetten tegen de “Big Beautiful Bill” van president Trump, dat één van de paradepaardjes van zijn tweede ambtstermijn moet worden. Deze wetgeving zou positief zijn voor gezinnen met een hoger inkomen in de Verenigde Staten, terwijl er bespaard wordt op programma’s als Medicaid en voedselhulp. Musk had niet per se bezwaar tegen de besparingen maar stelt dat de voordelen voor welgestelde gezinnen het Amerikaanse begrotingstekort verder zouden verhogen. Volgens een analyse van het Congressional Budget Office bevat het wetsvoorstel belastingverlagingen die de nationale schuld de komende tien jaar met ongeveer $3 biljoen zouden doen toenemen. Daarnaast uitte Musk kritiek op het feit dat de wet honderden miljarden dollars aan steun voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie zou schrappen. Ook zouden de belastingvoordelen voor elektrische wagens gedeeltelijk geschrapt worden. Deze openlijke ruzie zorgde ervoor dat het aandeel van Tesla met meer dan 5% zakte. Voor dit jaar noteert het aandeel aan een verlies van ruim 20%.

Aandelen van bedrijven in schone energie kenden op dinsdag een forse stijging, terwijl zij een dag eerder nog klappen kregen. Reden was een wijziging in de One Big Beautiful Bill Act toen deze aan de Senaat werd voorgelegd. In het weekend doken de eerste geruchten op dat er een belasting in de wet zou zijn toegevoegd op wind- en zonneprojecten. De belasting is van toepassing op projecten die onderdelen gebruiken van “zorgwekkende buitenlandse entiteiten, lees China, boven een bepaalde drempel. Deze belasting werd uiteindelijk geschrapt, wat een opsteker was voor de sector. Onderzoek toonde aan dat deze belasting $7 miljard aan de belastingdruk aan de sector zou toevoegen.

Blik op Azië

De markten in Azië gingen overwegend lager. De Japanse sterindex Nikkei 225 daalde met 0,51% en de breder samengestelde Topix liet een kleine daling van 0,10% zien. Terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi met 0,72% daalde, slaagde de Hang Seng Index uit Hongkong er wel in om winst te boeken. De index steeg met 0,67%. De CSI 300 van het Chinese vasteland noteerde quasi vlak.

Macro-economisch nieuws kwam er uit Zuid-Korea. De inflatie in het land bereikte met 2,2% haar hoogste niveau sinds januari. Deze stijging was iets sterker dan verwacht. Economen hadden een stijging naar 2,1% verwacht. De kerninflatie in het land bleef stabiel op 2%.

Europa

De Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien. De BEL20 en de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk kenden een winst van respectievelijk 0,46% en 0,28%. Terwijl de Franse CAC40 nagenoeg vlak sloot, kende de Duitse DAX een verlies van 0,99%.

De inflatie in de eurozone is in juni naar licht toegenomen, zo blijkt uit voorlopige resultaten. Deze kwam uit op 2% waardoor deze rond de doelstelling van de Europese Centrale Bank blijft. De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat, bleef stabiel op 2,3%. Economen verwachten nu dat de Europese Centrale Bank de rente tijdens haar volgende vergadering in juli stabiel zal houden op 2%. In september volgt dan naar verwachting de laatste renteverlaging van het jaar.

De Europese markt voor beursintroducties zit al een tijdje in het slop. Er leek verbetering te komen door de beursgang van het Duitse medtechbedrijf Brainlab. Het bedrijf zou met de beursgang €416 miljoen ophalen waardoor de totale waarde van het bedrijf op €1,7 miljard zou landen. De IPO zou de eerste grote beursgang van het jaar zijn op de Duitse beurs. Het bedrijf besloot de plannen voor de beursgang echter te elfder ure weer op te bergen. Brainlab is niet het enige bedrijf dat zijn beursgangen tijdelijk weer opbergt. Verschillende Europese bedrijven hebben tot nu toe dit jaar hun plannen voor een beursgang ingetrokken vanwege de groeiende onzekerheid onder beleggers als gevolg van wereldwijde handelsoorlogen en militaire conflicten. De Duitse verkoper van auto-onderdelen Autodoc heeft vorige maand de plannen voor een beursgang reeds opgeborgen.

Beursagenda

Woensdag 2 juliEUR – Werkloosheidscijfer
VS – ADP Banenrapport
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
14:15
16:15
16:30
Donderdag 3 juliEUR – S&P Globals PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Werkloosheidscijfers
VS – Diensten PMI
VS – Fabrieksorders
VS – Independence Day
10:00
13:30
14:30
14:30
15:45
16:00
NYSE sluit 19:00
Vrijdag 4 juliVS – Independence Day
DE – Fabrieksorders
NYSE gesloten
08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/01/tesla-shares-fall-7percent-ahead-deliveries-musk-trump-feud.html

https://www.reuters.com/business/finance/germanys-brainlab-puts-ipo-hold-2025-07-01

https://www.cnbc.com/2025/07/02/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-hang-seng-kospi-csi-300-nifty-50.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse beurzen zetten maandag hun opmars voort, waarbij de S&P 500 opnieuw een record sloot en met een winst van 0,52% een indrukwekkend tweede kwartaal afsloot (+10,6%). De Nasdaq steeg 0,47% en noteerde eveneens een all-time high, terwijl de Dow Jones met 0,63% (275 punten) hoger eindigde. Daarmee ronden de Amerikaanse aandelenmarkten een kwartaal af waarin ze zich opmerkelijk snel herstelden van de forse verliezen in april, veroorzaakt door de agressieve invoering van importtarieven door president Trump.

De markten kregen gisteren een impuls door het nieuws dat Canada haar digitale dienstenbelasting intrekt. Deze stap werd positief ontvangen, vooral omdat het de weg vrijmaakt voor een hervatting van de handelsbesprekingen tussen Canada en de VS. Eerder dreigde Trump alle onderhandelingen met Canada te stoppen. Tegelijkertijd wordt nog steeds gehoopt op een bredere handelsdoorbraak nu de 90-daagse respijtperiode voor de zwaarste tarieven volgende week afloopt.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar het S&P Global Manufacturing PMI-cijfer, gevolgd door het ISM Manufacturing rapport en de JOLTS vacaturedata. Deze cijfers zullen belangrijke inzichten geven in de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de industriële productie.

Intussen verlaagde Goldman Sachs zijn verwachting voor de eerste renteverlaging van de Federal Reserve van december naar september, met in totaal drie verlagingen dit jaar. Volgens Goldman zijn de deflatoire krachten sterker dan gedacht en blijft het moeilijker om werk te vinden ondanks een ogenschijnlijk sterke arbeidsmarkt. De tienjaarsrente daalde met ruim 4 basispunten naar 4,238%.

De goudprijs steeg 0,4% naar $3.315,26 per ounce, ondersteund door de zwakkere dollar en toenemende onzekerheid rond het Amerikaanse handelstariefbeleid. De dollarindex daalde naar een dieptepunt in drie jaar.

Azië: gemengd beeld na Wall Street-rally

In Azië zagen we een gemengd beeld op de markten. Beleggers verwerkten de recordstanden op Wall Street, maar bleven ook beducht voor de mogelijke impact van Amerikaanse tarieven. De Nikkei 225 in Japan verloor 1% na eerder een hoogste stand in 11 maanden te hebben bereikt, terwijl de bredere Topix-index 0,8% daalde. Daarentegen steeg de Zuid-Koreaanse Kospi met 1,41% en boekte de kleinere Kosdaq een winst van 0,65%.

De Chinese CSI 300 bleef nagenoeg onveranderd, ondanks een beter dan verwachte Caixin Manufacturing PMI (50,4 tegenover 49 verwacht). In Japan kwam de PMI ook uit op 50,4, wat de eerste expansie in 13 maanden markeert. Toch bleven de binnenlandse en buitenlandse vraag zwak, wat wijst op aanhoudende onzekerheid onder producenten.

In Australië noteerde de ASX 200 vlak, terwijl de Indiase Nifty 50 een lichte winst van 0,21% liet zien. Hongkong bleef gesloten vanwege een feestdag.

Europa: voorzichtig positief van start

De Europese futures duiden op een gematigd optimistische opening. De DAX wordt 0,2% hoger verwacht, de CAC 40 licht in de plus, en ook de FTSE MIB zal naar verwachting iets hoger openen. De Londense FTSE lijkt stabiel te openen op 8.774 punten.

De focus in Europa ligt vandaag op het voorlopige inflatiecijfer voor de eurozone. Analisten verwachten een jaargemiddelde van 2% in juni, exact gelijk aan het doel van de Europese Centrale Bank. Verder worden ook werkloosheidscijfers uit Duitsland en cijfers over woningprijzen in het VK gepubliceerd. Beleggers blijven verder daarnaast aandachtig luisteren naar toespraken van centrale bankiers tijdens het ECB Forum in Sintra.

De Europese markten reflecteren deels de opluchting over de versoepeling in de handelsretoriek tussen de VS en Canada, maar blijven voorzichtig zolang er geen duidelijkheid is over een structureel handelsakkoord en de afloop van de Amerikaanse respijtperiode volgende week. De markten lijken zich voorlopig vooral te laten leiden door wereldwijde renteverwachtingen en inflatietrends.

Nu de deadline van 9 juli voor een handelsakkoord minder dan twee weken van ons verwijderd is – en Trump heeft gezegd dat hij zonder akkoord 50% tarieven zal heffen op alle goederen uit de EU – zijn beleggers begonnen met het verschuiven van hun kapitaal. Uit gegevens van LSEG’s Lipper Funds blijkt dat tot nu toe dit jaar meer dan $ 100 miljard is gestroomd naar Europese aandelenfondsen – een verdrievoudiging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar – terwijl de uitstroom uit de VS meer dan verdubbeld is tot bijna $ 87 miljard.

Beursagenda

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/06/30/us-treasury-yields-investors-monitor-vote-on-trumps-spending-bill-.html

https://www.cnbc.com/2025/07/01/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-csi-300-senxex-nifty-50.html

https://www.cnbc.com/2025/07/01/european-markets-on-july-1-stoxx-600-ftse-dax-tariff-deadline.html

Beursnieuws Amerika

Amerikaanse aandelenmarkten sloten afgelopen week sterk af en lijken daarmee de maand juni met een sterke stijging af te sluiten. De S&P 500 eindigde vrijdag op een nieuw recordniveau van 6.173,07, na een stijging van 0,5%, waarmee de index voor het eerst sinds februari weer boven de vorige piek van 6.147,43 uitkwam. De Nasdaq Composite noteerde eveneens een nieuw record met een stijging van 0,5%, en de Dow Jones Industrial Average sloot 1% hoger.

De sterke performance is vooral te danken aan het uitblijven van de meest bedreigende tariefmaatregelen van de Amerikaanse overheid, waardoor beleggers zich voorlopig opgelucht tonen. De PCE-inflatiecijfers voor mei, de favoriete maatstaf van de Fed, lieten een stijging van 0,1% m/m en 2,3% j/j zien. De kern-PCE steeg 0,2% op maandbasis en 2,7% op jaarbasis. Hoewel de cijfers grotendeels conform verwachting zijn, blijft de aandacht van beleggers gericht op de Fed, zeker nu president Trump openlijk kritiek uit op voorzitter Jerome Powell en hint naar mogelijke opvolgers in september of oktober.

Verder wachten beleggers gespannen op de uitkomst van Trump’s “big and beautiful” begrotingswet. Deze heeft een cruciale procedurele stemming in de Senaat overleefd, maar dreigt vast te lopen in het Huis van Afgevaardigden. Elke uitkomst kan een directe impact hebben op het marktsentiment.

Het Amerikaanse banenrapport wordt op 5 juli vrijgegeven. Verwacht wordt dat de werkgelegenheidsgroei gematigd zal zijn, met een mogelijke lichte stijging van de werkloosheid. Wegens Independence Day sluit Wall Street op donderdag 3 juli vervroegd om 19:00 uur Nederlandse tijd en blijft op vrijdag 4 juli de hele dag gesloten.

Volgens gegevens van FactSet hebben tot dusver 51 S&P 500-bedrijven positieve winstverwachtingen voor het tweede kwartaal afgegeven, beduidend boven het 5-jarig gemiddelde van 42. Dat wijst op onderliggende kracht in bedrijfsresultaten, hoewel de verwachte winstgroei van 5% op jaarbasis voor de S&P 500 het laagste niveau zou zijn sinds Q4 2023.

Grafiek S&P 500 index uit TWS Handelsplatform

Azië: gemengde signalen maar optimisme overheerst

In Azië vertoonde het sentiment een gemengd beeld op maandagochtend. De markten volgden de positieve toon uit de VS, hoewel macro-economische zorgen bleven opspelen.

De Chinese productiemanagersindex (PMI) daalde in juni voor de derde maand op rij, wat de vrees bevestigt dat het herstel van de op één na grootste economie ter wereld broos blijft. De CSI 300-index bleef nagenoeg vlak, terwijl de Hang Seng-index 0,45% daalde. Opvallend was dat de technologie-index in Hongkong wel licht steeg, mede dankzij winsten bij bedrijven als Kingsoft (+2,96%), Kuaishou (+2,95%) en Tencent Music (+3,44%).

Li Auto daalde daarentegen met 4,34% na een neerwaartse bijstelling van hun leveringsverwachting voor H2 2025, een teken dat groeivertraging ook de technologiesector raakt.

In Japan bereikte de Nikkei 225 zijn hoogste niveau in 11 maanden met een stijging van 1,48% tot 40.747,31, gesteund door betere industriële productiecijfers. De bredere Topix won 0,77%.

De Kospi in Zuid-Korea steeg 0,82% en de smallcap-index Kosdaq won 0,31%, ondanks schommelende handel. In Australië steeg de S&P/ASX 200 met 0,59%, terwijl de Indiase beurzen (Nifty 50 en BSE Sensex) nagenoeg vlak openden. Een opmerkelijk debuut was te zien bij de Thaise kokoswaterproducent IFBH, wiens aandelen in Hongkong met 67% stegen na een overtekende IPO.

Europa: voorzichtige opening met focus op inflatie en detailhandelscijfers

De Europese markten bereiden zich voor op een positieve start van de nieuwe beursweek. Futures van de DAX en de CAC 40 wijzen op een stijging van circa 0,3%, terwijl de FTSE 100 stabiel opent en de FTSE MIB met 0,2% zal stijgen.

Beleggers in Europa richten hun aandacht vandaag op inflatiecijfers uit Duitsland en Italië, evenals op de Duitse detailhandelsverkopen. Deze cijfers zullen belangrijk zijn om te bepalen of het Europese herstel ook daadwerkelijk gepaard gaat met een afname van prijsdruk en een stijgende koopkracht.

Naast macrodata blijft de geopolitieke context spelen. De afwijzing van de handelsgesprekken met Canada door de VS en de dreigende toon van Trump ten aanzien van de Fed versterken de nervositeit bij beleggers. Morgen spreekt ECB-president Lagarde en later op de dag Fed-voorzitter Powell, wat extra richting kan geven aan het rentebeleid.

Beursagenda

Maandag 30 juniCNY – Productie PMI
DE – Inflatie (CPI)
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – FOMD-lid Bostic spreekt
03:30
08:00
15:45
16:00
Dinsdag 1 juliHK – Dag van stichting Hongkong
EU – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – Powell spreekt
VS – Productie (PMI)
VS – ISM Productie (PMI)
VS – JOLTS Vacatures
HKSE dicht
11:00
15:30
16:00
15:45
16:00
16:00
Woensdag 2 juliEUR – Werkloosheidscijfer
VS – ADP Banenrapport
EUR – Lagarde van ECB spreekt
VS – Ruwe olievoorraden
11:00
14:15
16:15
16:30
Donderdag 3 juliEUR – S&P Globals PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – Werkloosheidscijfers
VS – Diensten PMI
VS – Fabrieksorders
VS – Independence Day
10:00
13:30
14:30
14:30
15:45
16:00
NYSE sluit 19:00
Vrijdag 4 juliVS – Independence Day
DE – Fabrieksorders
NYSE gesloten
08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/06/30/european-markets-on-mon-june-30-stoxx-600-ftse-dax-cac-.html
https://www.cnbc.com/2025/06/30/asia-stock-markets-today-live-updates.html
https://www.cnbc.com/2025/06/29/stock-market-today-live-updateshtml.html

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden donderdag een overtuigende sessie met brede winsten. De S&P 500 sloot 0,8% hoger op 6.141,02 punten, op slechts enkele punten afstand van zijn intraday recordniveau van 6.147,43 uit februari. De Nasdaq Composite deed er nog een schepje bovenop met een stijging van bijna 1%, terwijl de Dow Jones Industrial Average 0,9% won. Meta (+2,46%), Netflix (+2,46) en Amazon.com (+2,42%) trokken de kar.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde naar 236.000, lager dan de verwachte 244.000. Op bedrijfsniveau viel vooral Nike op: ondanks winst- en omzetcijfers boven verwachting, daalde het aandeel nabeurs met 2% door een terugval van 12% in kwartaalomzet. Biotechbedrijf CorMedix leverde zelfs 10% in na aankondiging van een aandelenuitgifte ter waarde van $85 miljoen.

Futures toonden vrijdagochtend weinig beweging. De S&P 500- en Nasdaq 100-futures noteerden vrijwel vlak. Beleggers houden hun adem in voor de inflatiecijfers die later vandaag volgen. Alle ogen zijn gericht op de publicatie van de PCE-prijsindex over mei, de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve. Economen verwachten een stijging van 0,1% op maandbasis en 2,3% op jaarbasis. De kern-PCE, exclusief voedsel en energie, zal naar verwachting ook 0,1% stijgen en uitkomen op 2,6% op jaarbasis. Andere data waar vandaag naar wordt uitgekeken zijn het persoonlijk inkomen, de consumentenbestedingen en het consumentenvertrouwen.

Eventuele verrassingen – zowel hoger als lager dan verwacht – kunnen zorgen voor forse marktbewegingen, zeker nu de S&P 500 op recordniveau balanceert. Beleggers doen er goed aan scherp te letten op toespraken van Fed-bestuurders ná publicatie van de inflatiecijfers.

De Amerikaanse obligatierentes daalden donderdag scherp. De 10-jaars Treasury-rente zakte met 5,1 basispunten naar 4,242%, de 2-jaars rente daalde zelfs met 6,6 basispunten tot 3,713%. De daling kwam onder meer door onzekerheid rond Fed-voorzitter Jerome Powell, die onder vuur ligt vanuit het Witte Huis. President Trump herhaalde tijdens een persconferentie dat hij de opvolger van Powell mogelijk nog vóór oktober bekend wil maken. Volgens de Wall Street Journal staan er al enkele kandidaten klaar, wat ongebruikelijke vroeg is.

Grafiek S&P 500 index uit TWS Handelsplatform

Goud en olie

Goud staat onder druk in aanloop naar de PCE-cijfers. De spotprijs daalde 0,4% naar $3.313 per ounce, met een weekverlies van bijna 1,7%. De rust in het Midden-Oosten en een iets sterkere dollar drukken op de goudprijs. We zien ook een rotatie richting andere edelmetalen zoals platina en palladium.

De olieprijzen stabiliseerden licht: Brent noteerde +0,5% op $68,07 en WTI +0,51% op $65,57 per vat. Toch staan de olieprijzen op weekbasis zo’n 12% lager. Het staakt-het-vuren tussen Israël en Iran neemt zorgen over het aanbod weg, hoewel sterke Amerikaanse vraag gedurende de zomer juist steun biedt.

Azië: Japanse rally springt eruit

In Azië verliepen de markten vanochtend gemengd. Waar Wall Street in de lift zat, bleef de stemming in Azië getemperd door onzekerheid over handelsbarrières. Een woordvoerder van het Witte Huis suggereerde dat de op 8 juli in te voeren ‘liberation day’-tarieven mogelijk worden uitgesteld, maar bevestiging ontbreekt.

Nikkei breekt door 40.000-puntengrens

Japan was de grote uitschieter. De Nikkei 225 steeg met 1,46% tot 40.162,49 – het hoogste niveau sinds december 2024 – en overschreed daarmee opnieuw de symbolische 40.000-grens. De Topix won 1,22%. De stijging kwam ondanks gematigde macrodata: de inflatie in Tokyo daalde van 3,6% naar 3,1%, en de detailhandelsverkopen groeiden in mei met 2,2%, onder de verwachting van 2,7%.

De Hang Seng in Hongkong en de CSI 300 in China bleven vlak. Chinese industriële winsten daalden in de eerste vijf maanden van 2025 met 9,1% op jaarbasis. In Zuid-Korea zakte de Kospi met 1,2%, de Kosdaq verloor 1,18%.

Xiaomi knalt omhoog

Een opvallende stijger was Xiaomi. Het aandeel schoot bijna 8% omhoog na de lancering van de luxe elektrische SUV YU7, met een concurrerende prijs onder die van Tesla’s Model Y. Beleggers reageren enthousiast op Xiaomi’s EV-strategie.

Europa: defensie en mijnbouw in trek

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend in het groen. De Stoxx Europe 600 eindigde 0,1% hoger, met vooral winsten voor mijnbouw- en defensieaandelen. De Britse FTSE 100 steeg met 0,2%, de Duitse DAX met 0,6%, terwijl de Franse CAC 40 vlak bleef. In Nederland bleef de AEX-index (-0,78%) fors achter, voornamelijk door zwakte bij ASML (-2,46%), Unilever (-2,4%) en Adyen (-3,2%)

De Europese defensiesector steeg 1,4% na het besluit van NAVO-leden om de defensie-uitgaven te verhogen tot 5% van het bbp. Bedrijven zoals Rheinmetall, Saab en Hensoldt boekten stevige winsten. Avio en MilDef stegen beide met circa 5%, QinetiQ won 3,5%.

Het Britse pond bereikte het hoogste niveau sinds oktober 2021 op $1,3735, gesteund door aanhoudende inflatiezorgen. Verder ontkende Shell geruchten over een overname van BP, dat woensdag nog meer dan 10% was gestegen na berichtgeving in de Wall Street Journal. Zowel Shell als BP benadrukten dat er geen gesprekken plaatsvinden.

Grafiek AEX-index uit TWS Handelsplatform

Beursagenda

Vrijdag 27 juniEUR – Leaders Summit
VS – PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
12:00
14:30
14:30
15:45
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

Verenigde Staten

De Amerikaanse markten bleven woensdag quasi ter plaatse trappelen. Hiermee lijkt de rally die tot stand kwam na het onverwachte staakt-het-vuren tussen Israël en Iran brandstof te verliezen. De Dow Jones noteerde een klein verlies van 0,25% terwijl de brede S&P 500 vlak sloot. De technologie-index NASDAQ won 0,31%.

De dating-app Bumble was een opvallende stijger op Wall Street. Bumble werd bij haar oprichting in de markt gezet als het vrouwvriendelijke Tinder. Het idee van swipen is blijven bestaan, maar terwijl op Tinder zowel de vrouw als de man een conversatie kan starten, is het bij Bumble enkel de vrouw die het eerste bericht kan sturen. Tijdens de Covid-pandemie was het niet mogelijk om mensen fysiek te ontmoeten. Hierdoor werden datingapps massaal gedownload. Bumble dacht in 2021 daarom dat het een goed idee was om naar de beurs te trekken om extra kapitaal op te halen. Het beursavontuur van Bumble is echter uitgedraaid in een nachtmerrie. Ten opzichte van haar beursdebuut verloor het bedrijf meer dan 90% van zijn waarde. Op woensdag steeg het aandeel echter met 25% nadat het bedrijf aankondigde 30% van haar personeelsbestand de laan uit te sturen. Deze reorganisatie maakt volgens Bumble deel uit van een herconfiguratie van de operationele structuur om de uitvoering van de strategische prioriteiten te optimaliseren. Het management schat dat de reducties het bedrijf zullen helpen om jaarlijks $40 miljoen te besparen en zegt dat het van plan is om de besparingen te investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten en technologie.

Ook het bedrijf QuantumScape kende een koerssprong van meer dan 30%. QuantumScape is een ontwikkelaar van batterijen voor auto’s. Het bedrijf kondigde aan dat het een belangrijke mijlpaal had bereikt in de ontwikkeling van een solid state batterij. Deze batterij wordt aanzien als de nieuwe stap in batterijtechnologie omdat deze veiliger en efficiënter zijn dan de huidige autobatterijen. QuantumScape is een van de bedrijven die in de race zijn om de volgende generatie batterijen voor elektrische voertuigen en andere toepassingen te commercialiseren.

Blik op Azië

De markten in Azië lieten een gemengd beeld zien. De Hang Seng Index uit Hongkong verloor 0,90% terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland 0,29% lager ging. In Japan gingen de markten wel hoger met een stijging van 1,53% voor de Nikkei 225 en 0,64% voor de breder samengestelde Topix. De Kospi uit Zuid-Korea verloor 0,90%.

Na maanden van stijgende rijstprijzen lijken de Japanse consumenten eindelijk wat goed nieuws te krijgen. Het ministerie van Landbouw maakte bekend dat de gemiddelde prijs voor een zak rijst van vijf kilogram was gedaald tot 3.920 yen. Het was de eerste keer sinds begin maart dat de prijs onder de 4.000 yen ging. Twee jaar geleden kostte een zak rijst nog maar 2.000 yen. Rijst is de belangrijkste voedselbron in Japan en is daarom belangrijk voor het budget van consumenten. Wanneer de prijs van basisbehoeften stijgen, hebben consumenten minder geld voor andere dingen. Dit zorgde reeds voor frustratie bij de bevolking. Ongevoelige opmerkingen over de prijs van rijst hebben zelfs een minister zijn baan gekost.

Europa

De markten in Europa gingen collectief lager. De BEL20 en de CAC40 kenden beide een verlies van 0,76%. De Duitse DAX verloor 0,61% terwijl de FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk een daling van 0,46% liet zien. De pan-Europese STOXX600 verloor 0,74%.

In Europa was er opmerkelijk overnamenieuws te vinden. Er zou een heuse overname op til zijn in de oliesector. Shell zou haar Britse sectorgenoot BP willen overnemen. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat er verkennende gesprekken lopen waardoor het aandeel van BP aanvankelijk omhoogschoot. Het aandeel verloor deze winsten wel weer snel nadat Shell deze gesprekken ontkende. BP heeft momenteel een marktkapitalisatie van ongeveer 80 miljard dollar. Als Shell de Britse oliemaatschappij overneemt, zou dat de grootste deal zijn die de sector sinds de jaren 90 heeft gezien, na de aankoop van Mobil door Exxon voor 83 miljard dollar. Toch is het onwaarschijnlijk dat Shell BP volledig zal overnemen. Aannemelijker is dat BP wordt opgesplitst en vervolgens in stukken wordt verkocht aan meerdere bedrijven. Ondanks de enorme grootte van BP wordt het bedrijf al een geruime tijd aanzien als een potentiële overnamekandidaat. BP heeft minder goed gepresteerd dan Shell en Amerikaanse rivalen omdat het de afgelopen jaren moeite heeft gehad om een richting te vinden en haar eigen strategie uit te werken.

Defensieaandelen waren wederom bij de best presterende aandelen op het oude continent. Op woensdag vond de belangrijke NAVO-top plaats in Den Haag van het militaire bondgenootschap. Hoewel er in de aanloop wel wat spanningen waren, onder meer door het wispelturige karakter van de Amerikaanse president Trump, is alles vlot verlopen. De leden hebben ermee ingestemd om de NAVO-norm te verhogen van 2% van het bruto binnenlands product naar 5%. Hiervan moeten er 3,5% puur militaire uitgaven zijn en 1,5% moet dienen om kritieke infrastructuur te verbeteren zoals bruggen die zwaar materiaal kunnen vervoeren. Bedrijven die werkzaam zijn in de militaire sector hopen nu om grote contracten binnen te halen uit deze verhoogde investeringen. Rheinmetall, het meest geliefde militaire aandeel in Europa, steeg met meer dan 3% waardoor de winst voor dit jaar uitkomt op meer dan 185%. Dassault Aviation en Renk Group stegen met respectievelijk 1,58% en 3,55%.

Beursagenda

Donderdag 26 juniDE – GfK Duitse Consumentenklimaat
VS – Joblss claims
VS – BBP
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
08:00
14:30
14:30
14:30
Vrijdag 27 juniEUR – Leaders Summit
VS – PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
12:00
14:30
14:30
15:45
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/06/25/bp-shares-jump-on-report-it-is-in-early-stage-talks-to-be-acquired-by-shell.html

https://www.cnbc.com/2025/06/25/nato-allies-agree-to-higher-5percent-defense-spending-target.html

https://www.cnbc.com/2025/06/26/asia-pacific-stock-markets-today-live-updates-asian-chip-stocks-middle-east-tensions.html

https://www.cnbc.com/2025/06/24/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/06/25/european-markets-on-weds-june-25-stoxx-ftse-dax-cac.html