Artikel laten voorlezen

Volatiele dag op Wall Street met heel wat grote schommelingen gedurende de dag. Tegen de close zagen we een sterke daling van de grote drie indices. De Dow Jones sloot de dag status quo op zo’n 34.652 punten. Technologie-index Nasdaq 100 daalde 1,09% met een slotkoers op 15.293 punten. Datadog, Align en Adobe daalden allemaal meer dan 3%. De S&P 500 eindigde 0,52% lager op 4.463 punten. Sterkste dalers in de S&P 500 waren Xerox, PulteGroup en Northern Trust. Op sectorniveau zagen we terug de energiesector het beste presteren. Aan de andere kant zagen we de klappen vallen in de softwaresector.

Gisteren werd de nieuwe iPhone 15 voorgesteld samen met de nieuwe Apple Watch Serie 9. In de VS zal de iPhone 15 Pro starten vanaf $999 en de Pro Max vanaf $ 1.199. Het basis instapmodel zal vanaf $799 verkocht worden. Wall Street had prijsverhogingen verwacht maar dat lijkt niet voor elk model het geval te zijn. Zo wordt de prijs van een iPhone Pro niet verhoogd. In het VK zal de Pro en de Pro Max goedkoper worden dan het vorige model. Goed nieuws voor de consument. Het aandeel Apple daalde gisteren 1,76 % tot $ 176. iPhones blijven de grootste bron van inkomsten van Apple maar er komt meer en meer concurrentie uit Chinese hoek. Zo kwam Huawei met de Huawei Mate 60 Pro (+). Huawei heeft in hun model een 7-nanometerprocessor gebruikt, iets wat Washington heeft aangezet om officieel een onderzoek te starten hoe het komt dat het Chinese bedrijf zo’n geavanceerde chip gebruikt.

LYNX+, aandeel Apple, 13/09/2023

Het techbedrijf Oracle verloor meer dan 13% beurswaarde gisteren. Beleggers hadden op meer inkomsten gerekend komende uit de AI-business. De omzetcijfers en de winst per aandeel waren degelijk tot goed en lagen in lijn met de verwachtingen, maar het was de outlook die Oracle de das omdeed. Daarnaast vertraagt de groei, terwijl beleggers juist een groeiversnelling verwachtten dankzij AI.

Terwijl de olieprijs bezig is aan een impressionante rally, lijken de olievoorraden in de VS op te lopen. Afgelopen week kwamen er 1.174 miljoen vaten bij volgens API (American Petroleum Institute). Vorige week leerden we dat China in augustus gemiddeld 12.43 miljoen vaten olie per dag importeerde, één van de hoogste cijfers ooit. De Chinese oliebedrijven lijken rekening te houden met ofwel een sterke stijging van de olieprijs.

Vandaag staan de Amerikaanse inflatiecijfers op het programma. Dit wordt bijna zonder twijfel de driver van volatiliteit op de beurzen. De data wordt om 14:30 uur gepubliceerd.

LYNX+, Light sweet crude oil future, 13/09/2023

Blik op Azië en Europa

In Japan werd vandaag de PPI gepubliceerd, en de index kwam uit op 3,2% terwijl 3,3% werd verwacht. Nikkei 225 staat nagenoeg onveranderd. De Hang Seng index noteert 0,16 % lager en Shanghai Composite verliest vandaag bijna 0,85%. De technologiesector lijdt het grootste verlies in Azië.

In Europa was het gisteren een kwakkeldag op de beurs. De BEL 20 verloor 0,65% en sloot op 3.664 punten. Aedifica was de grootste verliezer door zorgen rond de lage marges in de verpleeghuizen. De AEX daalde 0,30% met een slot op 736,7 punten. Besi en Akzo Nobel kregen klappen van respectievelijk 6,04% en 4,19%. De DAX en Euro Stoxx 50 verloren respectievelijk 0,81% en 0,56%.

Vandaag wordt de industriële productie van de eurozone gepubliceerd en morgen komt de ECB met het rentebesluit voor Europa. De markt verwacht dat de rente op 4,25% blijft. In het VK is vanochtend het BBP gepubliceerd. We zien een daling van 0,5 % op maandbasis.

Voorbeurs zien we een duik in de koersen van de Europese indices. De verliezen lopen op tot 0,45 %.

Beursagenda

Woensdag 13 septemberJPY – BSI Index Sentiment van Grote Producenten
EUR – Industriële Productie
VS – Inflatie (CPI)
VS – Kern inflatie (CPI)
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Federale begroting
01:50
11:00
14:30
14:30
16:30
20:00
Donderdag 14 septemberJPY – Industriële Productie
EUR – ECB rentebesluit
VS – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Detailhandelsverkopen
EUR – ECB persconferentie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detalhandelsvoorraden excl. auto’s
06:30
14:15
14:30
14:30
14:45
16:00
16:00
Vrijdag 15 septemberCNY – Industriële Productie
CNY – Werkloosheidscijfer
EUR – Lonen in de Eurzone
EUR – Handelsbalans
VS – Export prijsindex
VS – Import prijsindex
VS – Industriële Productie
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
04:00
04:00
11:00
11:00
14:30
14:30
15:15
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.api.org/products-and-services/statistics/api-weekly-statistical-bulletin

www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-12/stock-market-today-dow-s-p-live-updates?srnd=markets-vp

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.