Artikel laten voorlezen

Met aandelenbeurzen op en rondom all-time highs, lijkt er weinig onrust te zijn onder beleggers. De VIX index (paniekbarometer) bevestigt dat met een stand van 14 en er zijn bovendien nog maar weinig beren over. Beleggers zitten massaal long en verwachten dat de bomen tot in de hemel zullen blijven groeien. Toch borrelt er wel wat onder de motorkap. Goud klom gisteren tot boven de $ 2300 en bereikte daarmee een nieuw record en ook de rentes zijn dit jaar alweer flink opgelopen. De Amerikaanse 10-jaars staatslening begon het jaar op een rente van 3,86% en noteert inmiddels weer boven de 4,37%.

We zouden kunnen stellen dat beleggers een hogere inflatie blijven inprijzen. Ze willen worden vergoed met een hogere rente en denken bovendien dat de Fed de rente voorlopig niet zal verlagen. De vrees van beleggers dat de Amerikaanse centrale bank de rente langer hoog kan houden, zagen we gisteren terug in aandelen. Jerome Powell zei woensdag dat beleidsmakers meer bewijs nodig hebben dat de inflatie richting de richtlijn van 2% van de centrale bank gaat voordat de rente kan worden verlaagd. In reactie hierop zagen we een uur voor het slot nog een dipje op de aandelenbeurzen. Desondanks sloot de S&P 500 index 0,11% hoger en kon de Nasdaq Composite een winst van 0,23% bijschrijven.

Als gevolg van recente uitspraken van de Fed heeft Wall Street wel zijn verwachtingen voor renteverlagingen bijgesteld. Volgens de FedWatch Tool van CME wijzen rente futures nu op een waarschijnlijkheid van 62,3% voor een verlaging tijdens de vergadering van de Federal Reserve in juni, tegen ongeveer 70% vorige week.

Gisteren bleek uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP dat de Amerikaanse economie in maart 184.000 banen kon toevoegen in de private sector. Het resultaat overtrof de raming van Dow Jones van 155.000 en wakkerde de vrees van beleggers aan dat de rente inderdaad langer hoger zou kunnen blijven.

Op het economische front zullen beleggers vandaag kijken naar de initial jobless claims voor de week die eindigt op 30 maart. Het Amerikaanse handelstekort over februari wordt ook bekendgemaakt. Alle ogen zijn vrijdag gericht op de bekendmaking van de non-farm payrolls (officiële werkloosheidscijfers) van maart.

Europa start vlak

De markten in Azië en de Pacific veerden op na de sell-off van woensdag. In zowel Hongkong, China en Taiwan bleven de markten echter gesloten vanwege een officiële feestdag. De Japanse Nikkei 225 steeg met 1,29% en zweefde in de buurt van de 40.000, terwijl de brede Topix met 1,23% steeg.

De Europese markten sloten woensdag hoger en schudden daarmee wat van het negatieve sentiment van het begin van het nieuwe kwartaal van zich af, nadat de inflatie in de eurozone sterker was gedaald dan verwacht. Volgens de flashcijfers daalden de prijzen in de eurozone in maart tot 2,4%, lager dan de 2,6% die in een peiling van Reuters werd voorspeld.

In Europa stevenen de beurzen af op een vlakke tot licht lagere opening. Er zal aandacht zijn voor de notulen van de ECB. Mogelijk vinden beleggers daar signalen over het toekomstige beleid van de Europese Centrale Bank. Vooralsnog gaan beleggers uit van een renteverlaging in juni.

Beursagenda

Donderdag 4 aprilEUR – S&P Globals samengestelde PMI
EUR – ECB notulen
VS – Jobless claims
VS – FOMC-lid Mester spreekt
09:00
12:30
14:30
19:00
Vrijdag 5 aprilDE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – Werkloosheidscijfers
07:00
11:00
13:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.