Artikel laten voorlezen

Op maandagochtend staan de S&P 500 & Nasdaq-futures ongeveer 0.2% lager, Deze lichte daling volgt op de uitspraken van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, die beleggers op zondag teleurstelde door nogmaals te herhalen dat renteverlagingen op korte termijn onwaarschijnlijk zijn. Tijdens een interview met 60 minutes sprak Powell zijn vertrouwen in de economie uit, beloofde hij dat hij zich niet zou laten beïnvloeden door de presidentsverkiezingen van dit jaar en zei hij dat de pijn die hij vreesde van renteverhogingen nooit echt was gekomen. “We willen meer bewijs zien dat de inflatie duurzaam daalt naar 2%,” voegde hij eraan toe.

Afgelopen vrijdag boekte de Amerikaanse beurzen echter hun 13e weekwinst in 14 weken tijd. Vooral de stevige koersstijgingen van Meta (+20,3%), Amazon (+7,9%) en Nvidia (+4,95%) hielpen de indices aan dit mooie resultaat. De S&P 500 sloot 1,07% hoger, terwijl de Nasdaq een winst van 1,74% kon bijschrijven.

Het moederbedrijf van Facebook wist de verwachtingen van analisten te verslaan en gaf een sterke outlook af. Het bedrijf verraste beleggers bovendien met de invoering van een kwartaaldividend. Ook zwaargewicht Amazon.com sprong omhoog, nadat de winst en omzet hoger uitkwamen dan voorspeld. Cijfers van smartphonegigant Apple werden minder goed ontvangen, waarbij er vooral zorgen leken over de iPhone-verkopen in China. Het aandeel Apple wist het openingsverlies van bijna 4% uiteindelijk te beperken tot -0,54%.

Beleggers reageerden ook positief op een een sterker dan verwacht banenrapport in januari. Het aantal banen steeg met 353.000 afgelopen maand, veel meer dan de schatting van 185.000. De werkloosheid bleef steken op 3,7%, in plaats van de voorspelde stijging naar 3,8%. Het optimisme is daarmee enigszins opmerkelijk, gezien de recente verklaring van Powell dat de centrale bank waarschijnlijk de rente in maart niet zal verlagen, zeker niet als de economie sterke resultaten blijft laten zien.

Deze week staat er weer een vol schema van kwartaalcijfer op het programma, waaronder McDonald’s op maandag en Ford op dinsdag. Later deze week volgens Uber, PayPal en Disney. Verder is er aandacht voor de inkoopmanagersindices en toespraken van enkele Fed-leden. Handelaren zullen ook de situatie in het Midden-Oosten in de gaten houden, waar de VS vrijdag met luchtaanvallen begonnen in Irak en Syrië.

Grafiek Meta Platforms (META)

China kukelt omlaag & Europa opent vlak

De belangrijke CSI300 index, een barometer voor de grootste blue-chip aandelen in Shanghai en Shenzhen, onderging een scherpe daling van 2,1%, een dieptepunt dat sinds eind januari 2019 niet meer bereikt. Hoewel er enige herstel was in de middaghandel, bleef de index steken op een verlies van 0,8%. De situatie voor de kleinere bedrijven, vertegenwoordigd door de CSI1000 index, was nog somberder. Deze index kelderde in de middaghandel met meer dan 5% en had eerder zelfs een daling van bijna 9% bereikt.

De Chinese overheid, zich bewust van de toenemende onrust, heeft via de China Securities Regulatory Commission beloofd in te grijpen. Dit betreft maatregelen om de belangen van beleggers te beschermen, zoals het aanpakken van illegale praktijken zoals kwaadaardige short selling, handel met voorkennis en fraude, werden aangekondigd. In schril contrast met de binnenlandse markten, liet de beurs van Hongkong een daling van slechts 0,06% zien.

In Europa gaan beleggers een vlakke opening tegemoet, met veel cijfers deze week. Zo staan resultaten van Adyen, UBS en Unilever op de agenda.

Grafiek AEX-index (EOE)

Beursagenda

Maandag 5 februariDE – Diensten PMI
EUR – S&P Globals PMI
VS – Diensten PMI
VS – ISM niet-verwerkende Industrie
VS – FOMC-lid Bostic spreekt
09:55
10:00
15:45
16:00
20:00
Dinsdag 6 februariDE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
VS – FOMC-lid Mester spreekt
08:00
11:00
18:00
Woensdag 7 februariDE – Industriële Productie
VS – Handelsbalans
VS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
08:00
14:30
16:30
20:00
Donderdag 8 februariCNY – Inflatie (CPI)
ECB – ECB maandrapport
VS – Jobless claims
VS – WASDE-rapport
02:30
10:00
14:30
18:00
Vrijdag 9 februariCNY – Chinees nieuwjaar
DE – Inflatie (CPI)
beurs gesloten
08:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.