Artikel laten voorlezen

Wall Street heeft de eerste dag van de beursweek stabiel afgesloten. Beleggers lijken voorlopig geduldig het rentebesluit af te wachten van de Fed. De Dow Jones eindigde 0,07% hoger op 34.623 punten. Nasdaq 100 klom 0,33% tot 15.236 punten en de S&P 500 index eindigde 0,14% hoger op 4.456 punten. De stabiele tot mild hogere indices gingen gepaard met een daling in de yields van de Amerikaanse staatsobligaties.

Op het sectorniveau zien we dat de energiesector profiteert van de stijgende olieprijs. Brent noteert nu aan $ 95 per vat en Light Crude noteert boven $ 91 per vat. De stijging is ook Janet Yellen niet ontgaan. De financiële minister van de VS volgt naar eigen zeggen de situatie op de voet. De sector technologische hardware & apparatuur presteerde ook goed op maandag.

Opvallende dalers waren de vaccinproducenten zoals Moderna, BioNTech en Pfizer. De vraag naar COVID-19 vaccins zou lager uitvallen dan verwacht en dat zet meteen druk op de aandelenkoers. Apple daarentegen kende een opleving met een koersstijging van 1,69% nadat er meer orders zijn binnengekomen voor de iPhone 15 dan eerder vooropgesteld.

Vandaag zal normaal de sterk geanticipeerde beursgang plaatsvinden van Instacart. De IPO-prijs ligt op $30 per aandeel, wat meteen een beurwaarde betekent van zo’n $10 miljard. Nikola, het bedrijf dat elektrische vrachtwagens produceert, steeg met meer dan 33%. Beleggers lijken blij te zijn met de aanstelling van Mary Chan als nieuwe COO.

Vandaag worden in de VS de bouwvergunningen gepubliceerd en in Canada staat het inflatiecijfer op het programma. Dit wordt een driver van volatiliteit voor Canadese aandelen.

LYNX+ platform, Future light sweet curde oil, 19/09/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië gaat de Nikkei 225 meer dan 1% lager. De Hang Seng index moet 0,14% terrein afstaan en Shanghai Composite staat 0,15% lager voor de dag. Verder werden de notulen gepubliceerd van de RBA (Reserve Bank of Australia). Het besluit van de centrale bank is dat de inflatie nog steeds te hoog is, maar dat de economie meer tijd nodig heeft om de renteverhogingen hun werk te laten doen. De rente blijft op 4,1%. Beleggers met Japanse aandelen houden beter rekening met het rentebesluit van de BOJ (Bank of Japan) op vrijdag.

Bloedrode dag voor de Europese beurzen. De woorden van de voorzitter Christine Lagarde lijken nu volledig door te sijpelen. De BEL 20 index verliest 1,03% met een slotkoers van 3.674 punten. De aandelen Sofina en Aedifica verliezen beiden meer dan 3%. De AEX uit Nederland verliest 0,76% en een slotkoers van 735,85. Besi gaat opnieuw 4% onderuit en Adyen blijft de slechtste leerling van de klas. Het aandeel verloor in augustus 54% en is deze maand opnieuw al bijna 13% aan beurwaarde kwijt. De DAX en Euro Stoxx 50 werden niet ontzien door de verkoopdruk. De indices daalden respectievelijk 0,96% en 0,91%.

Europese futures lijken een lagere opening van de indices in te luiden. Voorlopig staat het verlies in Europa op zo’n 0,20%. Verder wordt om 11:00 uur de Europese inflatie gepubliceerd. De verwachting ligt op 5,3%. U kunt de publicatie zoals gebruikelijk bekijken op eurostat.

LYNX+ platform, Aandeel Adyen, 19/09/2023

Beursagenda

Dinsdag 19 septemberEUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Bouwstarters
11:00
14:30
14:30
Woensdag 20 septemberJPY – Export
JPY – Handelsbalans
DE – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
01:50
01:50
08:00
16:30
20:00
20:30
Donderdag 21 septemberVS – Jobles claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 22 septemberJPY – Kern inflatie (CPI)
JPY – PMI diensten
JPY – BoJ rentebesluit
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
01:30
02:30
04:30
09:30
09:30
10:00
15:45
15:45
15:45

Gebruikte bronnen:

www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfizer-expects-24-uptake-covid-vaccines-us-cfo-2023-09-18/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.