4 essentiële aspecten die u moet weten over Europese futures

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Op dinsdag 1 maart heb ik een Masterclass gegeven over de “4 essentiële aspecten die u moet weten over Europese futures”. In dit webinar zijn de verschillende Europese indexfutures en kenmerken hiervan behandeld. Bent u opzoek naar een online broker om futures te handelen, klik dan hier.

 

 

Masterclass over Europese futures

In dit artikel neem ik bondig de besproken materie over de meest populaire Europese futures met u door. In Europa zijn verschillende indexfutures beschikbaar waar u als belegger in kunt handelen. Ik ga dieper in op de kenmerken van deze futures, zoals de openingstijden, multiplier en de liquiditeit.

Europese indexfutures

De belangrijkste indexfutures in Europa zijn de Euro Stoxx 50, de Duitse DAX en in mindere mate onze Nederlandse AEX future.

De Euro Stoxx50 future (symbool = ESTX50) is de meest liquide indexfuture in Europa en wordt verhandeld op Eurex, de Duitse derivatenbeurs. De Euro Stoxx 50 index bestaat uit de 50 belangrijkste aandelen (overzicht 50 aandelen) van de eurozone, waarvan de Nederlandse bedrijven ASML, ING, Philips en Unilever deel uitmaken. De index geeft een goed beeld van de Europese aandelenmarkten en wordt daarom met name gebruikt door institutionele beleggers. Het aantal contracten dat dagelijks wordt verhandeld komt uit rond de 1 miljoen en de waarde per punt bedraagt € 10. Gerekend vanaf de huidige koers (3.000 punten), komt de nominale waarde van een Euro Stoxx 50 future uit op € 30.000.

Een andere populaire Europese future is de Duitse DAX future (symbool = DAX), al zijn het vooral particuliere beleggers die hier in handelen. Qua contractwaarde is dit veruit de grootste indexfuture. De multiplier van de DAX bedraagt 25 en gerekend vanaf de huidige stand van rond de 9.500 punten vertegenwoordigt een DAX future een waarde van € 237.500.

Overigens is er een belangrijk verschil tussen de DAX en andere Europese indices: de manier van berekening. De DAX is een performance-index, wat betekent dat de uitbetaalde dividenden geherinvesteerd worden. Het is daarom belangrijk om te realiseren dat het verschil in rendement tussen de DAX en de AEX op de lange termijn voor een groot deel is toe te schrijven aan het dividend. Bij de AEX-index wordt het dividend namelijk niet geherinvesteerd, waardoor de koersen in de loop der tijd uit elkaar lopen.

De AEX future (symbool = EOE) is onder Nederlandse beleggers een populair instrument. Daarbij gebruiken market makers de future als hedging instrument voor AEX-opties. Door de hefboom van 200 ligt de contractwaarde van de AEX tussen die van de DAX en Euro Stoxx 50 future in. Op een indexstand van 430 punten komt de contractwaarde van een AEX future uit € 86.000.

 Future   Multiplier   Tick size   Tick value   Nominale waarde
 Euro Stoxx 50  10  1  € 10  € 30.000
 DAX  25  0,5  € 12,50  €237.500
 AEX  200  0,05  € 10  € 86.000

Openingstijden & liquiditeit van Europese futures

De handel van de AEX future start om 8:00 uur ’s ochtends en loopt door tot 22:00 uur. De openingstijden van zowel de Euro Stoxx 50 en de DAX zijn nagenoeg identiek. De handel start om 01:15 uur en loopt door tot 22:05 uur. Voor zowel de Euro Stoxx 50 als de DAX vindt na 22:00 uur nog een veiling plaats die in de minuten na het slot wordt afgerond. De meest liquide periode ligt tussen 9:00 en 17:35 uur, ten tijde van de reguliere handel in de onderliggende aandelen. Voor- en nabeurs liggen de volumes een stuk lager en kan de spread, het verschil tussen de bied- en laatprijs, toenemen. Dit is met name zichtbaar bij de AEX future.

De vereiste margin voor het innemen van een positie in de futures verschilt onderling aanzienlijk. Dit is mede te verklaren aan de waarde die de contracten vertegenwoordigen. Het is natuurlijk logisch dat de DAX-future een veel hogere margevereiste heeft dan een AEX future, aangezien de DAX future bijna een drie keer grotere waarde vertegenwoordigt.

Een laatste opmerking wil ik plaatsen over de expiratie op de derde vrijdag van de maand. De Euro Stoxx 50 en DAX future worden uitgegeven met looptijden van drie maanden (expiratie in maart, juni, september, december), terwijl de AEX future maandelijks expireert. Het verschil in expiratietijden is niet onbelangrijk, omdat juist deze momenten verhoogde volatiliteit kunnen opleveren.

 Future  Openingstijden  Expiratietijdstip  Intraday Margin  Overnight Margin
 Euro Stoxx 50  01:15 – 22:05 uur  11:50 -12:00 uur  € 1.500  € 3.000
 DAX  01:15 – 22:05 uur  13:05 uur  € 11.500  € 23.000
 AEX  8:00 – 22:00 uur  15:30 –  16:00 uur  € 5.000  € 10.000

Mini-Europese futures

Omdat de contractwaarde van zowel de DAX future als in mindere mate de AEX future hoog liggen, zijn voor deze producten mini-futures geïntroduceerd door zowel Eurex als Euronext. Deze relatief nieuwe producten hebben wisselend succes.

De mini-futures op de AEX hebben een multiplier van 20, tien keer zo klein als de standaard future. Helaas heeft het idee niet de gewenste populariteit opgeleverd. Als ik kijk naar het dagelijkse volume van zo’n 500 contracten, kan ik niet anders stellen dan dat dit product is geflopt. Toch zijn deze producten nog altijd verhandelbaar, wellicht dat Nederlandse beleggers het product op een later tijdstip alsnog oppakken.

De mini-futures op de DAX hebben een multiplier van 5. Dit is vijf keer zo klein als de standaard hefboom van 25. De mini-futures voor de DAX zijn een stuk populairder. Zo’n 25% van de contracten die worden verhandeld zijn mini-futures en de volumes zijn sinds de introductie aanzienlijk opgelopen. Dit is dus een uitstekend product voor beleggers die op een kleinere schaal in de DAX-index willen handelen, waarbij bovendien de lage commissie van € 1,- per future aantrekkelijk is.

Europese futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.

LYNX Masterclass: LIVE in futures handelen via LYNX

De handel in futures heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Voordat u zelf de futuremarkt betreedt, is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de werking van dit product. In deze masterclass leggen wij de kenmerken van futures uit. Vervolgens nemen wij LIVE verschillende futureposities in op het TWS Handelsplatform. Op deze manier ervaart u in de praktijk hoe u futures in uw voordeel kunt inzetten.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.