De tips van het LYNX beleggersdebat: 8 interessante aandelen voor 2023

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Interessante aandelen voor 2023

Tijdens de 12e editie van het LYNX Beleggersdebat hebben acht beleggingsexperts hun visie en tips voor het jaar 2023 gegeven. In dit artikel vindt u een overzicht van de aandelentips die werden gegeven door de vier experts uit de tweede ronde. Wilt u het volledige beleggersdebat terugkijken? Dan kan dat via deze link.

De beleggingstips van Nico Inberg

Nico Inberg kent u ongetwijfeld als analist van DeAandeelHouder.nl. Inberg trapte de Europese tipronde af met het aandeel Pharming. In de grensverleggende ronde legde hij uit waarom het sterk afgestrafte aandeel Meta toe is aan herstel.

Nico Inberg | LYNX Beleggersdebat | Aandeel Pharming | Aandeel Meta
  • Aandeel Pharming (PHARM)
  • Aandeel Meta (META)

Tip 1: Pharming (PHARM)

Nico Inberg tipte tijdens het debat het aandeel Pharming. Het in Leiden gevestigde biotechbedrijf is al jaren een publiekslieveling en kende de afgelopen jaren een volatiel koersverloop. Momenteel zit het aandeel weer in de lift en volgens Nico is er ruimte voor nog veel meer koersstijging.

Pharming maakt momenteel € 200 miljoen omzet met het welbekende Ruconest medicijn. Er is echter een tweede medicijn in aantocht, genaamd leniolisib. Het is een middel tegen een zeldzame ziekte, waar momenteel nog geen medicijn voor is. Op 29 maart zal de Amerikaanse toezichthouder FDA haar oordeel vellen over de medicatie. Als dit wordt goedgekeurd ziet Inberg de omzet van Pharming naar € 500 miljoen stijgen.

Een tweede medicijn maakt het aandeel minder risicovol en niet langer een ‘one-trick pony’. De koers kan op lange termijn naar € 3 tot € 5, denkt Inberg.

Tip 2: Aandeel Meta (META)

Hoewel Nico nog altijd even moet wennen aan de nieuwe naam van Facebook, ziet hij wel degelijk kansen bij Meta. Het aandeel is 75% gedaald vanaf zijn all-time high. Hogere rentes, stilvallende groei en de grote investeringen in de metaverse hebben het bedrijf partte gespeeld.

Inberg denkt echter dat de groei weer gaat aantrekken en beschouwd de koers daling als een ultieme lange termijn kans. De operationele tak is heel winstgevend en Meta heeft beloofd de investeringen in de metaverse wat rustiger aan te gaan doen. Nico denkt dat een eventueel verbod op TikTok een potentiele koerstrigger kan zijn.

Meta heeft een lage koers/winstverhouding van slechts 12 a 13 en een cashpositie van $32 miljard. Het bedrijf gaat ook nog eens voor $ 18 miljard aan eigen aandelen inkopen. Al met al denk Nico dat de koers van Meta kan herstellen richting de $200.

Voor een uitgebreidere uitleg van Nico zijn strategie en nog meer tips kunt u zich inschrijven voor zijn LYNX Masterclass op 7 februari.

De beleggingstips van Edwin Wierda

Edwin Wierda is eigenaar van Wierda Vermogensbeheer. Hij is regelmatig te gast bij Business Class van Harry Mens en kwam met twee interessante tips naar het debat. In de Europese ronde tipte hij het Nederlandse kunststoffenbedrijf Avantium. In de tweede ronde ging Edwin over naar grondstoffen met het aandeel Freeport-McMoRan.

Edwin Wierda | LYNX Beleggersdebat | Aandeel Avantium | Aandeel Freeport-McMoRan
  • Aandeel: Avantium (AVTX)
  • Aandeel: Freeport-McMoRan (FCX)

Tip 1: Aandeel Avantium (AVTX)

Tijdens de Europese ronde tipt Wierda het aandeel Avantium. Dit bedrijf biedt namelijk een duurzame oplossing voor het wereldwijde plastic/milieu probleem. Avantium is volgens Edwin vergevorderd met twee nieuwe producten die daar een oplossing voor bieden.

PEF is een duurzame vervanger voor reguliere plastic en kent een aantal voordelen. Zo wordt er geen olie gebruikt, is het lichter en bovendien recycle- en afbreekbaar. Volgens Wierda zijn er afname contracten getekend door onder andere Carlsberg, LVMH en de verrassing zou LEGO kunnen zijn.

Strengere regelgeving en de drang naar duurzaamheid zouden triggers kunnen zijn voor verdere koersstijgingen. Andere experts wijzen wel op de hoge risico’s en de kapitaalverhogingen van afgelopen jaar. Bovendien gaat het om een small-cap aandeel van ‘slechts’ €186 miljoen, waardoor de beweeglijkheid van het aandeel groot is. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken.

Tip 2: Aandeel Freeport-McMoRan(FCX)

Tijdens de tweede ronde praat Wierda enthousiast over het aandeel Freeport-McMoRan. Dit grondstoffenbedrijf is actief in de mijnbouw met de nadruk op koper. Goldman Sachs noemde koper onlangs nog het nieuwe olie. Koper is het ideale geleide materiaal en de vraag naar koper zal de komende 12 jaar naar verwachting van analisten verdubbelen.

Koper is noodzakelijk voor de elektrificatie van het wagenpark. Maar ook de bekabeling van windparken en elektriciteitsnetwerken zijn een belangrijke toepassing van koper.

Edwin zijn voorkeur gaat uit naar Freeport-McMoRan vanwege de enorme omvang en stabiliteit van het bedrijf. Bovendien heeft Freeport een goed trackrecord en een sterke balans. De enorme kopervoorraden bieden bovendien veel potentieel bij een eventuele stijging van de koperprijs.

Financieel gezien raakte Wierda enthousiast van het inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van $5 miljard. De koers/winst verhouding van 16 en het dividendrendement van 1,5% noemt hij aantrekkelijk.

Schrijf u nu alvast in voor de LYNX Masterclass met Edwin Wierda. Hierin geeft hij nóg meer uitleg en onderbouwing over deze tips én zal hij een derde tip geven.

De beleggingstips van Gert Bakelants

Gert Bakelants keerde na zijn debuut vorig jaar terug naar het debat van 2023. Hij is al ruim 16 jaar de hoofdredacteur van De Belegger. Tijdens het debat tipte de Belg opvallend genoeg de Nederlandse holdingmaatschappij HAL. In de grensverleggende ronde tipte Bakelants het aandeel Gen Digital.

Gert Bakelants | LYNX Beleggersdebat | Aandeel HAL Holding | Aandeel Gen Digital
  • Aandeel HAL Holding (HAL)
  • Aandeel Gen Digital (GEN)

Tip 1: HAL Holding (HAL)

Gert Bakelants tipte in ronde 1 een bekende Nederlandse Holding. HAL is een investeringsmaatschappij met een actief beleid. Het heeft belangen in onder andere Boskalis, Cool Blue en Vopak.

HAL biedt de voordelen van een holding wat betreft diversificatie + de gebruikelijke korting. Ook wijst Gert op de oersterke balans met een netto kaspositie van € 3,3 miljard.

Het bedrijf heeft een bijzonder dividendbeleid, waarbij het 4% betaalt van de gemiddelde beurskoers in december. HAL is volgens Gert niet het meest hippe aandeel, maar wel een kwaliteitsaandeel met een mooi trackrecord. De korting tegenover de intrinsieke waarde is momenteel 25%.

HAL staat genoteerd op de Amsterdamse beurs, waardoor Gert waarschuwt voor het relatief lage volume en beperkte liquiditeit.

Tip 2: Gen Digital (GEN)

Gert komt in de tweede rond met een aandeel van Wall Street. Gen Digital is actief in de cyberbeveiliging en stond voorheen bekend als Symantec. Het bedrijf biedt oplossingen voor beveiliging van PC en smartphones. De toenemende stroom aan data biedt volgens Gert veel groeimogelijkheden. Hij prijst het abonnementsmodel van dit bedrijf dat goed is voor 90% van de omzet.

Gen Digital heeft een debt/ebitda ratio van 4 en dat is aan de hoge kant. Maar het bedrijf voorziet sneller dan verwacht kostensynergiën. Bovendien heeft Gen Digital hoge marges en een sterke vrije kasstroom van $ 1,5 miljard per jaar. Tegen 2025 wordt een winst van $3 per aandeel verwacht. Volgens Gert krijgt u met dit aandeel groei tegen een redelijke prijs.

Tijdens de LYNX Masterclass op 7 maart zal Gert Bakelants zijn tips en visie uitgebreider toelichten.

De beleggingstips van Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX.nl, waar hij voornamelijk Nederlandse aandelen analyseert op basis van fundamentele analyse. Tijdens zijn debuut bij het debat tipte hij in de eerste ronde het defensieve Deutsche Telekom. In ronde 2 kiest hij met Qualcomm voor een iets gewaagdere tip.

Niels Koerts | LYNX Beleggersdebat | Aandeel Deutsche Telekom | Aandeel Qualcomm
  • Aandeel: Deutsche Telekom (DTE)
  • Aandeel Qualcomm (QCOM)

Tip 1: Aandeel Deutsche Telekom (DTE)

Niels kiest naar eigen zeggen in de eerste ronde voor een ‘saai verhaal’. Met het aandeel Deutsche Telekom belegt u wegens het anticyclische karakter in een bedrijf dat een eventuele recessie goed zou kunnen doorstaan. Volgens Koerts heeft het bedrijf met zijn dochteronderneming T-Mobile USA bovendien goud in handen.

De Amerikaanse tak van T-mobile laat namelijk sterke groeicijfers zien. Hierdoor kan de vrije kasstroom tussen 2022 en 2025 met 70% stijgen. Dat betekent dat Deutsche Telekom veel aantrekkelijker is gewaardeerd dan bijvoorbeeld KPN. Niels maakt zich vanwege de sterke vrije kasstroom niet zo een zorgen over de relatief hoge schuld van het bedrijf.

Tip 2: Aandeel Qualcomm (QCOM)

In de tweede ronde kiest Niels voor een bekende chipfabrikant. Qualcomm is namelijk de nummer 1 op het gebied van mobiele communicatiechips. Zij leveren zowel processoren als 5G-chips aan Samsung , maar ook Apple is een belangrijke klant van dit bedrijf.

Volgens Koerts is deze sterke marktpositie terug te zien in de cijfers. Qualcomm laat stabielere cashflows zien dan concurrenten Intel en NVIDIA. Bovendien is het aandeel veel goedkoper dan zijn concurrenten. Qualcomm biedt met een verwachte stijging van 93% van de vrije kasstroom tot 2025 bovendien gunstige vooruitzichten.

Qualcomm levert bovendien chips voor de nieuwe moderne auto en is actief op het gebied van internet of things. Het aandeel biedt momenteel een dividendrendement van 3%.

Op 17 januari 2023 staat Niels Koerts in de LYNX studio voor een masterclass. Hierin legt hij zijn analysemethode uit en geeft hij meer onderbouwing over bovenstaande tips.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in de beste aandelen 2021 besproken in het LYNX Beleggersdebat. U heeft toegang tot 135 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

De volgende sprekers hebben een belang in de door hen aangedragen aandelen:

Nico Inberg heeft een positie in de aandelen Pharming & Meta

Edwin Wierda heeft een positie in Avantium & Freeport McMoRan

Gert Bakelants heeft een positie in HAL Holdings

Niels Koerts heeft een positie in Deutsche Telekom


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.