Artikel laten voorlezen

Wal Street bleef gisteren dichtbij huis. Beleggers toonden zich aanvankelijk geduldig richting het rentebesluit van de Fed. Maar uiteindelijk zorgde de langverwachte verhoging van 25 basispunten voor slecht minimale beweging. Per saldo gebeurd eer niets en daarmee sloot de S&P 500 index 0,02% lager op 4.566 punten. De Nasdaq Composite sloot 0,12% hoger en de Dow Jones index kon een winst van 0,23% bijschrijven. Daarmee noteerde de index, die bestaat uit 30 aandelen, zijn langste winstreeks sinds 1987.

Met de verhoging van 25 basispunten staat de beleidsrente nu tussen een bandbreedte van 5,25% en 5%, het hoogste niveau sinds 2001. In de bijbehorende toelichting gaf Fed-voorzitter Jerome Powell aan dat de komende maanden vooral gereageerd zal worden op nieuwe data. Als de inflatie hoog blijft of toeneemt dan zal dat de Fed er niet van weerhouden om de rente nog verder te verhogen tijdens de volgende vergadering in september. “Maar het is ook zeker mogelijk dat de rente onveranderd blijft”, aldus Powell. Volgens de FedWatch Tool van CME is de kans op nog een renteverhoging in september slechts 22%.

Grafiek S&P 500 uit TWS Handelsplatform

Cijferseizoen gaat verder

De grootste bewegingen zagen we gisteren terug bij bedrijven die met de kwartaalcijfers naar buiten kwamen. Zo eindigde Alphabet met een winst van 5,6% en verloor Microsoft juist 3,8%.

Vandaag krijgt het kwartaalcijferseizoen een vervolg. Beleggers kijken uit naar cijfers van onder andere Honeywell, McDonald’s, Intel, Ford Motor en Royal Caribbean.

Verder staan de eerste aanvragen voor werkloosheid op de agenda en wordt er gekeken naar de orders voor duurzame goederen in juni. Met daarnaast het voorlopige BBP-cijfer voor het tweede kwartaal en de verwachte huizenverkopen is de agenda vandaag bomvol.

Facebook nabeurs +6,8%

Gisteravond nabeurs was het de beurt aan Meta, het moederbedrijf van Facebook, om de boeken te openen. Het aandeel is dit jaar al met 160% gestegen en dat hadden beleggers dan ook goed ingeschat. Want Meta kon prima cijfers overleggen en in de nabeurs-handel eindigde Meta zo’n 6,8% hoger.

Het aantal actieve gebruikers steeg met 6% op jaarbasis tot $ 3,88 miljard. Adverteerders keerden duidelijk terug bij het bedrijf, nu een economische recessie lijkt uit te blijven en de inflatie snel wegzak. Meta zag een sterke bounce van de gemiddelde omzet per gebruiker, nu de problemen rondom strengere privacyregels voor iPhone gebruikers lijken te zijn opgelost.

De omzet steeg met 11% op jaarbasis, daarmee boekte het concern weer dubbele groeicijfers voor eerste sinds het laatste kwartaal van 2021. Ook de nettowinst kwam met $ 7,8 miljard, hoger uit dan de voorspelde winst van $ 7,4 miljard,

Reality Labs, de tak die zich focust op de Metaverse, boekte een omzet van slechts $ 276 miljoen, het laagste bedrag sinds de oprichting van deze tak. Het operationele verlies kwam uit op ruim $ 3,7 miljard. Sinds begin 2022 heeft Reality Labs al ruim $ 21 miljard gekost. En ze hebben aangegeven dat die verliezen de komende jaren verder zullen oplopen.

Outlook omhoog

Voor het 3e kwartaal wordt een omzet van tussen de $32 en $ 34,5 miljard verwacht. Een omzetgroei van minimaal 15% op jaarbasis dus. En dat is een stuk hoger dan analisten eerder nog dachten. Toen werd op ongeveer $31 miljard gerekend.

Koers Meta nabeurs in het TWS Handelsplatform

ECB aan zet & Europa opent in het groen

De afgelopen dagen lukte het de Nederlandse AEX index wederom niet om definitief boven de weerstand rond 777 punten te breken. Vandaag openen de Europese beurzen hoger en volgt een nieuwe poging. Cijfers van onder andere Besi, Shell, ArcelorMittal en Fugro moeten de beurs in beweging zetten.

Daarnaast is de aandacht gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Naar verwachting zal de ECB de rente met 25 basispunten verhogen tot 3,75%. De grote vraag is natuurlijk wat er daarna zal gebeuren. Waarschijnlijk zal ook ECB-voorzitter Christine Lagarde aangeven dat de centrale bank haar beslissingen zal laten afhangen van de aankomende data. De inflatie in juni kwam uit op 5,5%, het laagste niveau sinds de start van het jaar. Maar nog altijd ver boven de doelstelling van 2%.

AEX in TWS Handelplatform

Beursagenda

Donderdag 27 juliDE – GfK Duitse Consumentenklimaat
EUR – ECB rentebesluit
VS – Kern Duurzame Goederen Bestellingen
VS – BBP
VS – Handelsbalans
VS – Jobless claims
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
EUR – ECB persconferentie
VS – Voorlopige huizenverkopen
08:00
14:15
14:30
14:30
14:30
14:30
14:30
14:45
16:00
Vrijdag 28 juliJPY – Tokyo basis CPI
JPY – BoJ rentebesluit
JPY – BoJ persconferentie
DE – Inflatie (CPI)
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
05:00
08:00
14:00
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/07/26/meta-to-report-second-quarter-earnings-after-the-bell.html

https://www.cnbc.com/2023/07/26/stock-market-today-live-updates.html

https://investor.fb.com/investor-news/press-release-details/2023/Meta-Reports-Second-Quarter-2023-Results/default.aspx

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.