5 trading regels om succesvol te traden

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
Niets is zo spannend en opwindend als succesvol traden op de beurs. Echter, uit onderzoek blijkt dat succesvol traden maar voor een bescheiden deel van de beleggers is weggelegd.Wat is het grote verschil tussen beleggers die op lange termijn systematisch geld weten te verdienen en beleggers (beginners) die dit in mindere mate lukt?

In dit artikel hebben we enkele gouden handelsregels van professionele traders op een rij gezet om uw kans op succes op de beurs verder te vergroten.

Traden is een vak waarbij duidelijke regels van levensbelang zijn

Hoe kan het zijn dat bepaalde traders altijd meer succes behalen dan anderen? Dit komt omdat wij mensen geen machines zijn. Mensen hebben emoties en de ene persoon kan beter met emoties omgaan dan de andere.

Succesvol traden is toch geen rocket science? Goedkoop kopen en vervolgens duurder verkopen is het enige wat u hoeft te doen. Klopt. Echter, zoals veel ervaren traders ook bevestigen: de eigen persoonlijkheid is de grootste vijand van een trader.

Verdriet, angst, hebzucht; allemaal grote vijanden die u tegenkomt tijdens uw trading avontuur. Om systematisch geld te verdienen op de beurs is het zaak om rationeel te leren traden en dus emoties uit te schakelen. Om u hiermee verder op weg te helpen, hebben wij vijf belangrijke basisregels voor u samengesteld.

Trading rule 1: handel nooit tegen de trend in

Veel traders zijn geneigd om zoveel mogelijk kleinere bewegingen te willen pakken. Meestal eindigt dit op langere termijn met een verlies, aangezien dit enorme transactiekosten met zich meebrengt of omdat het niet een goed moment is om de markt te betreden.

succesvol handelen voorbeeld uitleg aandeel Peugeot

Korte trades zijn vele malen onzekerder dan de grotere bewegingen in de geldende trend.

Dat het sommige mensen lukt om ook met hele korte trades geld te verdienen, kan ik zeker niet ontkennen, maar dit is slechts aan een beperkte groep besteed. In bovenstaande grafiek is bijvoorbeeld de koers van Peugeot te zien. We mogen stellen dat de kans op succes een stuk groter is als hier omhoog en dus met de trend mee wordt gehandeld.

Trading rule 2: wees niet altijd actief in de markt

Wees ervan bewust dat u niet altijd in de markt actief hoeft te zijn. Geen positie is ook positie. Sommige handelaren vinden het erger om een beweging te missen, dan om verlies te lijden. Schakel deze emotie uit. Dit voorkomt het risico dat u tegenpartij bent van een grote onverwachte beweging in de markt.

Hier komt bij dat het voor onervaren traders gevaarlijk is om met grote events posities in te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een rentebesluit van een belangrijke centrale bank of de bekendmaking van de cijfers over de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden. In dergelijke hectische situaties kan het gevaar ontstaan dat ongecoördineerd en niet rationeel wordt gehandeld.

Vaak is het beter om even te wachten totdat bekend is hoe de cijfers geïnterpreteerd worden en pas daarna mee te doen met de ontstane trend.

Trading rule 3: heb een vastomlijnd money management plan

Het uiteindelijke doel van iedere daytrader is om financieel beter te worden. Met dit in het achterhoofd is het eigenlijk best raar dat veel beleggers geen vastomlijnd money management plan hebben om dit doel te bereiken.

Zo een plan zorgt voor vastigheid bij beurshandelaren. U hoeft niet in paniek te raken wanneer een keer een verlies wordt geleden, aangezien dit een vooraf ingecalculeerd maximum verlies betreft. Dit maakt handelaren minder nerveus en het biedt een aanknopingspunt om emoties uit te schakelen.

Hier enkele belangrijke vuistregels voor het opstellen van een money management plan:

  • Heb genoeg kapitaal om te handelen. Wees ervan bewust dat u voldoende kapitaal nodig hebt om posities uit te zitten.
  • Verklein uw positiegrootte als u merkt dat u nerveus wordt van uw positie en daardoor niet meer rationeel kunt handelen.
  • Innemen van positie(grootte) niet te snel opschalen. Stel u begint 1 future te handelen met € 10.000 op uw beleggingsrekening, dan moet het niet zo zijn dat u na wat behaalde winsten op een account van € 15.000 5 futures handelt.
  • Verlies met 1 trade nooit meer dan een vooraf vastgesteld percentage van uw kapitaal. Een veelgebruikt maximum is 5% per trade, maar voor velen heeft een maximum van 2% de voorkeur.
  • Verlaag uw handelingsfrequentie tijdens een mindere periode. In dergelijke situaties is het raadzaam om juist minder te gaan handelen in plaats van meer te gaan handelen om het verlies goed te maken.

Trading rule 4: heb geen mening

Een andere belangrijke regel is het hebben van geen mening. Wellicht klinkt dit wat raar, aangezien een handelaar moet bepalen of hij long of short gaat. Het is echter tamelijk gemakkelijk uit te leggen. Een succesvolle handelaar reageert op wat er gebeurt en niet op wat er zou moeten gebeuren.

Vaak reageren koersen namelijk anders dan vooraf zou mogen worden verwacht. Denk aan een slechter dan verwacht Amerikaans banencijfer, waar de indices uiteindelijk door omhoog gaan.

Of een gevalletje “buy the rumour sell the fact”. Beurzen gaan al tijden omhoog en sorteren voor op goed nieuws. Als het hoge woord er dan uiteindelijk uit is, wordt juist winst genomen en volgt een daling als gevolg van het “goede” nieuws.

Dow Jones index rally verkiezingen Trump

Het meest bekende voorbeeld is echter de verkiezingsoverwinning van Trump. Nagenoeg elke analist voorspelde een ramp op de beurzen als hij daadwerkelijk president zou worden, maar uiteindelijk bleek het de start van een enorme rally. Voor een goede handelaar maakt dit allemaal geen verschil. Hij reageert door te handelen op ontstane trends en niet op nieuws.

Trading rule 5: houd regels simpel en concreet

Tot slot is het belangrijk om de vooraf gemaakte regels voor uzelf simpel en concreet te houden. Om succesvol te traden is het belangrijk om keiharde discipline te hebben. Met vastomlijnde regels is er geen enkele reden voor een handelaar om hier van deze discipline af te wijken.

Als u een heel boekwerk aan regels opschrijft, is de kans zeer gering dat u zich aan al deze tradingsregels weet te houden. Daarom is het zaak dat u alle regels in één oogopslag kunt zien en doornemen. Dit zorgt ervoor dat de vastgestelde regels in uw geheugen kunnen slijten.

Als handelaar weet u immers al vooraf dat niet elke trade winstgevend gaat worden. Maar als het lukt om 55% of 60% van alle transacties winstgevend af te sluiten, dan moet het op langere termijn lukken om winstgevend te zijn. Zeker als u transacties op een gedisciplineerde manier uitvoert, waardoor u nooit veel méér verliest dan uw gemaakte winsten per trade.

Daytraden via LYNX

Als daghandelaar of belegger kunt u profiteren van het uitstekende aanbod van het TWS Handelsplatform. In een platform is het mogelijk om goedkoop en razendsnel in verschillende beleggingsproducten te handelen als aandelen, futures, opties, CFD’s en Forex.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.