7 redenen & tips om te starten met beleggen

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen
U wilt beginnen met beleggen, maar: hoe te starten met beleggen? U vraagt zich wellicht zelfs af waarom u zou moeten starten met beleggen.

In dit artikel geef ik u daarom 7 redenen om te beginnen met beleggen. Uiteraard moet u wel een klein beetje uw huiswerk doen. U gaat tenslotte ook geen auto besturen zonder eerst uw theorie te halen. Niet getreurd, want beleggen is eenvoudiger dan u denkt.

Vervolgens moet u rijlessen nemen om te leren rijden. Dat ‘oefenen’ kunt u ook op de beurs doen met bijvoorbeeld een demo-rekening.

7 redenen om te starten met beleggen

 

Waarom moet u beginnen met beleggen?

Het aantal beleggers neemt wereldwijd rap toe. Het lijkt erop dat de verhoogde toegankelijkheid één van de oorzaken is. Tegenwoordig kunt u via ETF’s (trackers) zeer eenvoudig ‘indexbeleggen’. In het huidige tijdperk is het bovendien mogelijk om uw portefeuille 24 uur per dag in de gaten te houden via uw smartphone. Uit onderzoek is eveneens gebleken dat jonge mensen steeds vaker beleggen. Zij realiseren zich maar al te goed dat u niet vroeg genoeg kunt beginnen met beleggen.

Uiteraard heeft ook het huidige monetaire beleid ervoor gezorgd dat steeds meer mensen hun weg vinden naar de aandelenmarkten. Sparen levert tenslotte nauwelijks nog wat op. De eerste negatieve spaarrentes zijn ook al gesignaleerd. In dit artikel bespreek ik 7 redenen waarom u nu zou moeten beginnen met beleggen.

7 redenen om te beginnen met beleggen

1. Lage spaarrente

De spaarrentes in Nederland zijn de afgelopen jaren afgezakt naar ongekend lage niveau’s. Bij de grootste spaarbanken van Nederland krijgt u nauwelijks meer een vergoeding over uw spaartegoeden. We hebben het hier over rentes van tussen de 0,01% en 0,04%. Spaarders met meer dan € 1 miljoen zijn bij de ING en de ABN Amro zelfs al geconfronteerd met negatieve spaarrentes. Zij moeten dus betalen over hun spaartegoeden.

Aandelenmarkten hebben op de lange termijn de nijging om te stijgen. Sinds 1900 was het jaarlijks rendement op aandelen wereldwijd iets meer dan 8%. In de VS lag het jaarlijkse rendement met ruim 10% zelfs nog iets hoger. Het gaat hier om nominale rendementen, dus voor aftrek van inflatie. Amerikaanse obligaties brachten in dezelfde periode circa 5,3% per jaar op.

Uiteraard gaat het hier om gemiddelden. De werkelijke rendementen wijken fors af van de gemiddelden. Er zijn namelijk jaren waarin de beurs bijvoorbeeld 25% stijgt of juist met 20% in waarde daalt. Beleg dan ook nooit met geld wat u op korte termijn nodig denkt te hebben. In het algemeen mag u ervan uitgaan dat u het geld minimaal 5 jaar kunt missen. Des te langer is uiteraard beter, dan kunt u namelijk genieten van het compound effect.

Albert Einstein noemde het niet voor niets het achtste wereldwonder. Compound interest, ook wel het rendement-op-rendement effect genoemd, komt erop neer dat u opgebouwde rendementen in alle opvolgende jaren zelf ook weer rendement oplevert. Op de lange termijn zullen uw beleggingen hierdoor steeds harder (exponentieel) groeien.

2. Inflatie

Hoewel de inflatie al een langere tijd lager is dan wenselijk, is die er wel degelijk. De grootste centrale banken ter wereld streven naar een inflatie van dicht bij de 2%. Dit doen zij om de consumptie en dus de economische groei aan te wakkeren. Hiermee wordt voorkomen dat consumenten hun uitgaven gaan uitstellen met de verwachting dat prijzen in de toekomst zullen dalen.

Momenteel ligt de inflatie in de eurozone iets boven de 1%. Uit onderzoek bleek echter dat de inflatie in Nederland veel hoger ligt. Vorig jaar zijn de consumentenprijzen met gemiddeld 2,6% gestegen. Dit is de sterkste stijging sinds 2002. Door inflatie wordt uw geld minder waard en dat betekent simpelweg dat u voor hetzelfde geld minder kunt kopen.

Aangezien de inflatie duidelijk hoger ligt dan de rentevergoeding die u over uw spaartegoeden ontvangt, betekent dit dat uw spaargeld in waarde daalt. Dit kan een erg belangrijke reden zijn om te beginnen met beleggen. Zelfs met de meest defensieve beleggingsstrategie is het namelijk mogelijk om meer rendement te behalen dan op uw spaarrekening.

Uiteraard brengt beleggen wel risico’s met zich mee. U kunt mogelijk (een deel van) uw gehele inleg verliezen of zelfs meer. Voordat u begint met beleggen dient u zich dan ook bewust te zijn van de risico’s van beleggen (klik voor meer informatie).

beginnen met beleggen | inflatie door de jaren heen

Nederlandse inflatie (CPI)

3. Vermogensrendementsheffing

In de Nederlandse Wet inkomstenbelasting 2001 is inkomen uit sparen en beleggen een categorie inkomsten. Deze staat ook wel bekend als box 3. Deze inkomsten bestaan uit een forfaitair rendement op spaartegoeden en andere bezittingen. Het komt er in feite op neer dat u belasting betaalt over inkomen uit sparen en beleggen, de vermogensrendementsheffing. De belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat u meer rendement op uw vermogen behaalt naarmate u meer vermogen heeft. Ook gaan zij ervan uit dat u bij een hoger vermogen meer belegt dan spaart.

Momenteel hanteert de Nederlandse Belastingdienst een belastingvrije voet van zo’n € 30 duizend per persoon. Daarna rekent de overheid met 3 schijven. Indien uw vermogen boven de belastingvrije voet komt, verwacht de fiscus dat u – tot een vermogen van bijna € 72 duizend – over 67% van uw vermogen een rendement ontvangt van 0,13%, en over de overige 33% een rendement van 5,60%. Het gemiddelde percentage komt dan uit op 1,935%, waar de fiscus dan weer 30% belasting over opeist. Dit komt er grofweg op neer dat u 0,58% moet afdragen tot € 72.000 euro. Boven de € 72.000 is dat 1,33%. Boven ongeveer een miljoen is dat percentage zelfs 1,68%. Wie alleen maar spaart, betaalt dus flink meer dan hij aan rente ontvangt van de bank.

Vanaf 2022 gaat de vermogensrendementsheffing op de schop. Dan hoeven spaarders pas box 3-belasting te betalen boven de € 440 duizend. Beleggers zullen 1,76% gaan betalen over hun belegde vermogen als dat meer is dan de belastingvrije voet van dan ruim € 30 duizend. Indien dat het geval is, vervalt ook de vrijstelling over de eerste € 30 duizend.

beginnen met beleggen | berekening belasting rendement op vermogen

4. Beleggen voor uw pensioen

Het is zeer interessant om te beginnen met beleggen voor uw pensioen. Wellicht kun u wel met vervroegd pensioen als u vroeg genoeg begint. Zoals bij punt 1 besproken, kunt u dan extra goed profiteren van het compound effect. Stel dat u iedere maand € 100 belegt en uitgaat van een gemiddeld rendement van 6% per jaar. Dan heeft u na 30 jaar beleggen bijna € 100.000 op uw beleggingsrekening staan. Om op dat bedrag uit te komen, heeft u ‘slechts’ € 36.000 ingelegd. Uiteraard kan het rendement ook hoger of veel lager uitvallen. Maar juist omdat u maandelijks inlegt, daalt het risico aanzienlijk. Zo belegt u misschien op toppen, maar stapt u ook in op dieptepunten. 

In de schematische weergave hieronder ziet u hoe dat rendement-op-rendement effect in zijn werking gaat. U ziet dat de totale waarde van uw portefeuille in het begin niet zoveel verschilt met de inleg. Op den duur wordt je portfolio steeds meer waard ten opzichte van wat je inlegt. Op de lange termijn zullen uw beleggingen hierdoor steeds harder (exponentieel) groeien.

beginnen met beleggen

5. Financieel vangnet of specifiek doel

Door te beleggen kunt u een financieel vangnet opbouwen. U bent hierdoor minder snel geneigd het geld van uw rekening af te halen en uit te geven. Bovendien kunt u hierdoor sneller uw dromen en doelen behalen. U kunt bijvoorbeeld beleggen voor een grote reis, de studie van uw kinderen, maar ook voor een mooi huis. Maar zeker een vervroegd of rijkelijk pensioen zoals besproken bij punt 4 is een goede reden om te beginnen met beleggen.

6. Beleggen is leuk

Zoals gezegd beginnen steeds meer mensen met beleggen. Beleggen is niet alleen noodzakelijk om de kosten van de punten die hierboven besproken zijn te dekken. Beleggen is ook gewoon ontzettend leuk! Door te beleggen bent u actief bezig met de ontwikkelingen in de wereld en die van individuele bedrijven. U blijft daarmee goed op de hoogte en het inschatten van de ontwikkelingen op de beurs kan best spannend zijn.

Indien de koers van uw specifieke aandeel stijgt, kan dat een goed gevoel geven. Raak uiteraard niet verblind, want beleggen brengt risico’s met zich mee. Echter, met de juiste kennis op zak, kan beleggen een lucratieve en leuke bezigheid zijn.

7. Beleggen was nog nooit zo eenvoudig en goedkoop

Van oudsher was beleggen erg lastig en ging dat via uw ‘ouderwetse’ bank. De 21e eeuw en het internet hebben voor een ware revolutie in de beleggingswereld gezorgd. Zo is LYNX een online broker. Via LYNX kunt u dus zelf online beleggen via een bekroond, supersnel en betrouwbaar handelsplatform en de gekoppelde app.

Het kan voor beleggers lastig zijn om in de complexe en omvangrijke beleggingswereld de juiste broker te kiezen. Beleggers stellen hoge eisen aan hun online broker. Ze willen een snel en betrouwbaar handelsplatformgoede service én daarbij lage tarieven. Dat vindt u allemaal bij LYNX.

De duidelijke meerwaarde die LYNX aan beleggers biedt, is dit jaar wederom bevestigd in het 10e onafhankelijke brokeronderzoek van Beleggers Belangen.

Tips en hulp bij beleggen

Hoe maakt u een analyse?

Als u net begint met beleggen weet u waarschijnlijk niet meteen wat u dan precies moet kopen. In het LYNX Kennisportaal staan gelukkig meerdere artikelen waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Hoe maakt u bijvoorbeeld een fundamentele analyse? En waarbij kan technische analyse van pas komen? Hoe belegt u in ETF’s? Het zijn allemaal logische vragen. Ik heb voor u alvast een aantal interessante artikelen op een rij gezet:

Fundamentele analyse – Hoe waardeert u een aandeel? 

Technische analyse – Wat is technische analyse? Een inleiding in TA – deel 1

Beleggen in aandelen – Aandelen kopen? Waar moet u op letten?

Beleggen met ETF’s – Alles over beleggen in ETF’s

Daytraden –  Alles over daytraden

Beleggen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.