Aandelen kopen? Waar moet u op letten?

Door Wubbe Bos


Als beginnende belegger wilt u aandelen kopen en heeft u tal van vragen bij het opbouwen van een portefeuille.

Wat is belangrijk als u aandelen gaat kopen? Wat betekent het om aandelen te hebben? en wat moet u vooral niet doen? 

Aandelen zijn stukjes van een bedrijf, met de koop van een aandeel wordt u dus mede eigenaar en kunt u profiteren van het succes. Dit kan door middel van koerswinst of door het uitkeren van dividend. Als eigenaar van een aandeel krijgt u ook stemrecht op de aandeelhoudersvergadering. In dit artikel worden de belangrijkste punten met u doorgenomen. Met deze kennis in uw achterhoofd, kunt u met een rustig gevoel uw eerste aandelen kopen.

aandelen kopenSpreiding

Het eerste wat u waarschijnlijk hoort wanneer u begint met beleggen is de term spreiding. Dit is direct de eerste en vaak lastigste les voor beleggers: risicomanagement.

Uit ervaring is gebleken dat beleggers in tegenspoed veel moeite hebben met het maken van de juiste beslissingen.

Een goed gespreide portefeuille bevat aandelen uit allemaal verschillende sectoren. Amerikaanse onderzoekers concludeerden dat een portefeuille minimaal 12 verschillende aandelen moet bevatten. Hiermee wordt het ondernemingsrisico enorm verlaagd.

Een ondernemingsrisico is het risico dat een aandeel keldert door bijvoorbeeld een bedrijfsschandaal. Een goed voorbeeld hiervan is het aandeel Volkswagen eind 2015.

Het marktrisico (het risico van een marktbrede daling) kunt u met spreiding echter niet dekken. Uw portefeuille blijft kwetsbaar voor economische tegenslagen of andere potentiële risico’s. Hier staat natuurlijk tegenover dat u ook meeprofiteert ten tijde van hoogconjunctuur.

Aandelen selecteren met de Markt Scanner LYNX

Aandelen kopen - MarktScanner Om een goed presterende portefeuille op te bouwen, kunt u niet willekeurig uit elke sector een aandeel kopen. De kunst is om de best presterende aandelen eruit te pikken.

Wat deze top aandelen zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Iedere belegger heeft zijn eigen eisen waar een aandeel aan moet voldoen.

Het TWS Handelsplatform biedt een uitstekende functie om op zoek te gaan naar de beste aandelen. Met de Markt Scanner krijgt u eenvoudig een overzicht te zien met alle relevante aandelen, die voldoen aan uw zelf opgestelde eisen.

Selecteer de markt die u wilt scannen en geef de filters en parameters op om te zoeken naar de voor u meest interessante aandelen. U krijgt een overzicht van bijvoorbeeld de meest verhandelde aandelen, grootste stijgers en dalers en de aandelen met het hoogste dividendrendement.

Dividend & koerswinst op aandelen

Aandelen kopen doet u om twee redenen: het dividend en de potentiële koerswinst. Een eerste manier om rendement te maken op uw aangekochte aandelen is koerswinst. Koerswinst krijgt u wanneer de waarde van de aandelen die u gekocht heeft in waarde toeneemt. De tweede en misschien wel belangrijkste manier is het dividendrendement. Dividenduitkeringen zijn voor beleggers van levensbelang in de zoektocht naar rendement.

Dividend is een uitkering die een bedrijf doet aan haar aandeelhouders. Deze uitkering kan plaatsvinden middels cashdividend of stockdividend, waarbij u aandelen van het betreffende bedrijf ontvangt.

De invloed van dividend wordt duidelijk als ik de AEX-index vergelijk met de herbeleggingsindex van de AEX. In de herbeleggingsindex wordt het dividend geherinvesteerd. De afgelopen vijf jaar heeft de herbeleggingsindex een rendement laten zien van 45%, terwijl de welbekende AEX-index blijft steken op 32%.

In het LYNX Handelsplatform kunt u het dividendrendement gemakkelijk terugvinden. U dubbelklikt op het aandeel dat u in gedachte heeft om te kopen.

In het onderstaande scherm dat vervolgens verschijnt, staat het dividendrendement als percentage aangegeven, gebaseerd op de huidige koers.

Dividendrendement in het LYNX Handelsplatform - aandelen kopen, waar moet u opletten

Risk/reward van aandelen kopen

De term risk/reward wordt vaak gebruikt door beleggers en handelaren op de beurs. Risk staat voor het risico dat u wilt lopen met een positie. Reward is de opbrengst die u voor ogen heeft met de positie die u bent aangegaan.

Om op de beurs succesvol te zijn is deze ratio van groot belang om in de gaten te houden. Stel: u koopt een aandeel op € 10 en denkt dat deze naar € 13 kan stijgen, waar u het aandeel met winst wilt verkopen. Uw potentiële winst is in dit geval € 3. Na het innemen van deze positie legt u een stoploss in op € 9. In dit geval is uw maximale verlies € 1 en is uw risk/reward 1:3.

U kunt drie keer zoveel verdienen met de positie dan u kunt verliezen.

Zorg ervoor dat uw potentiële winst altijd hoger is dan uw potentiële verlies. Het schiet natuurlijk niet op als u vijf trades met winst moet afsluiten, om één verliesgevende positie te financieren.

Het klinkt zo simpel, maar in de praktijk blijkt dat beleggers meestal het tegenovergestelde gedrag laten zien: naar verliesgevende trades wordt niet meer gekeken waardoor verliezen op deze aandelen verder oplopen, terwijl winsten op aangekochte aandelen te snel verzilverd worden.

 

Hedging

Dan tot slot het begrip hedging. Hedgen is het afdekken van het risico van een positie middels een andere positie. Dit heeft niet alleen betrekking op internationale bedrijven die hun valutarisico willen afschermen, maar u kunt ook uw risico inperken op uw bestaande portefeuille in tijden dat u beren op de weg ziet.

Vaak houden beleggers hun portefeuille voor de langere termijn aan. Het tijdelijk verkopen van aandelen is dan ook iets wat beleggers niet graag doen. Toch willen beleggers zich graag indekken tegen slecht nieuws of bepaalde ontwikkelingen op de aandelenmarkt. Om toch uw risico’s af te dekken in tijden van tegenspoed, kunt u uw portefeuille bijvoorbeeld beschermen middels putopties.

U kunt dit zien als een soort van brandverzekering. U betaalt maandelijks een premie aan uw verzekeringsmaatschappij. Deze keert uit als het mis gaat en uw huis in de brand vliegt. De werking van een putoptie is nagenoeg hetzelfde. U betaalt een premie voor deze optie. Mocht het mis gaan en het betreffende product daalt, dan wordt uw verlies middels deze optie beperkt.

Opties zijn mooie producten om uw portefeuille te beschermen. Hier vindt u meer uitleg over opties.

Meer informatie: beleggen bij LYNX

Waarom beleggen in aandelen?

De huidige lage spaarrente, inflatie en vermogensrendementsheffing zien veel mensen hun vermogen eerder afnemen dan toenemen. Door meer risico te nemen is het echter mogelijk om uw vermogen te laten groeien. Met aandelen heeft u wel de kans om een hoger rendement te behalen. Aandelen hebben historisch gezien gemiddeld voor beter rendement gezorgd dan een spaarrekening.

Het rendement van de aandelen uit de AEX in de afgelopen 25 jaar was – inclusief het dividendrendement van 3% – rond de 7% per jaar. Dit hogere rendement is echter niet zonder risico. Aandelen zijn namelijk veel beweeglijker en gevoelig voor nieuws. U bent bovendien minder goed beschermt, zo kunt u bij een faillissement zelfs uw gehele inleg verliezen. Daarom raden wij ook aan om te spreiden, goed uw huiswerk te doen en geen risico’s te lopen die u niet kunt dragen.

 

Aandelen kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod: