ADX-Indicator
Beleggers die op korte termijn handelen zoeken allemaal naar een trend waarmee het toekomstige koersverloop kan worden voorspeld.

Gelukkig staat u niet alleen in deze zoektocht.

Het LYNX Handelsplatform biedt u talloze indicatoren om u hierbij te helpen.

Recentelijk heb ik geschreven over de moving average; een indicator waarmee u de richting van een trend kan bepalen.

In dit artikel ga ik uitgebreid in op de average directional index (ADX).

De ADX indocator, ook wel de average directional index genoemd, zegt niets over de richting van een trend, maar geeft u meer duidelijk over de kracht van een trend.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat vertelt de ADX indicator u precies?
  • Hoe kunt u de ADX indicator gebruiken?
  • ADX gebruiken via het LYNX Handelsplatform

 

Wat is de ADX indicator?

Wat vertelt de ADX indicator u precies? Hier een korte uitleg:

De ADX of average directional index is een veelgebruikte indicator onder handelaren. De ADX indicator vertelt iets over de kracht van de huidige trend. Het maakt deze indicator niet uit of het een uptrend of een downtrend betreft. In beide gevallen geeft de indicator dezelfde waarde aan.

De waardes van de indicator lopen van 0 tot 100. De trend is sterker als de ADX indicator een hogere waarde aangeeft. Een stijgende ADX geeft aan dat de trend sterker wordt en doorzet.

Begint de ADX indicator te verzwakken? Dan betekent dit dat huidige trend wellicht aan zijn einde komt.

De indicator wordt vaak gebruik in combinatie met DMI lijnen. In dit geval laat de indicator u drie verschillende lijnen zien. De eerste is de ADX lijn, in onderstaande grafiek de zwarte lijn.

De overige twee lijnen zijn DMI+ en DMI-. Noteert de DMI+ boven de DMI-, dan is sprake van een opgaande trend. Noteert DMI- boven DMI+, dan is sprake van een neergaande trend. De waarde van de ADX lijn geeft vervolgens aan hoe sterk deze trend is.

Wat is de ADX indicator precies?

Hoe kunt u de ADX indicator gebruiken?

De ADX indicator is goed te gebruiken in combinatie met andere indicatoren. De indicator op zich geeft geen koop- of verkoopsignalen.

Heeft u dus een idee over de markt? Of geeft een indicator die u vaak gebruikt een signaal af? Dan kunt u deze indicator vervolgens gebruiken om te bevestigen of daadwerkelijk sprake is van een trend en hoe sterk deze trend is.

Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van candles op dagbasis als u de ADX indicator raadpleegt. Dit geeft een meer betrouwbaar beeld dan wanneer u de indicator baseert op korte candles.

De tabel hieronder geeft een indicatie van wat de ADX indicator vertelt:

 0-20  20-30  30-50  50+
 Zwak  Neutraal  Sterk  Zeer sterk

Een waarde onder de 20 geeft aan dat de trend zwak is. Een waarde tussen 20 en 30 geeft een neutrale kracht weer. Let op, dit betekent niet dat de trend zelf neutraal is. De indicator zegt iets over de kracht van een trend. Boven een waarde van boven de 30 is tot slot sprake van een sterke trend.

De indicator is goed te gebruiken om te beslissen of u nog blijft zitten voor een verdere koerswinst, of dat u winst neemt. Stijgt de ADX indicator en bevindt deze zich nog altijd boven een waarde van 30? Dan kunt u technisch gezien met een gerust hart blijven zitten.

Is de ADX indicator dalende? Dan kunt u wellicht uw stoploss wat korter plaatsen aangezien de kracht van de huidige trend afneemt. In dit geval bent u op uw hoede en is de kans op een draai van het sentiment groot.

De ADX indicator gebruiken via het LYNX Handelsplatform

Via het handelsplatform van LYNX heeft u niet alleen de beschikking over deze indicator. Het platform biedt u meer dan 80 belangrijke technische indicatoren. In de grafiek eerder in het artikel ziet u de ADX indicator toegevoegd. U kunt dit doen op de volgende manier:

ADX indicator LYNX Handelsplatform 2

In de grafiek waar u de ADX indicator wilt toevoegen, klikt u op de rechtermuisknop. De linker kolom in bovenstaande grafiek verschijnt. U houdt uw muis op “Voeg Indicator Toe”, waarna alle indicatoren in het volgende scherm tevoorschijn komen. In dit geval gaat het om “Trend Studies”. U houdt hier uw muis en kiest vervolgens voor ADX/DMI.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.