Waarin beleggen? Een terugblik op de afgelopen 6 maanden + tips voor de toekomst

Door Justin Blekemolen


De meeste beleggers werden eind februari overrompeld door de komst van het coronavirus. De aandelenbeurzen waren bezig aan een indrukwekkende periode van koersstijgingen en niets leek de opmars van aandelen te kunnen stoppen. Toch stonden de meeste aandelenbeurzen circa één maand later zo’n 35% lager. Inmiddels staan de koersen in de Verenigde Staten alweer ruim 70% boven het dieptepunt uit maart. Wat voor lessen kunnen beleggers trekken uit de coronacrash? Een terugblik op de afgelopen 6 maanden:

De coronapandemie bleek de ‘zwarte zwaan’ te zijn. Met dit begrip worden gebeurtenissen aangeduid die (bijna) niemand van tevoren heeft zien aankomen of voorspeld. Deze gebeurtenissen hebben vaak een enorme impact op de wereld en zijn veelal in een bepaalde mate schadelijk voor de economie en maatschappij. Volgens black-swan bedenker Nicholas Taleb is de COVID-19 pandemie overigens geen klassiek zwarte zwaan. Hij beschouwt deze crisis eerder als een white swan of een grey rhino (grijze neushoorn). Zo een gebeurtenis heeft een enorme impact, maar is juist wel voorspelbaar en waarschijnlijk. Kenmerkend aan een grey rhino is het feit dat men de dreiging ervan verwaarloost of onderschat.

De beursdaling bracht opmerkelijk genoeg een stortvloed aan nieuwe beleggers naar de beurzen. Online brokers werden overspoeld met aanvragen en vele brokers hanteerden zelfs wachttijden. Deze nieuwe beleggers sprongen, vaak zonder enige ervaring en een gebrek aan kennis, op vrijwel alle (bekende) aandelen. Beleggers die op het dieptepunt instapten zijn beloond met mooie en snelle koerswinsten. Professionele beleggers en analisten bleven de afgelopen maanden voornamelijk pessimistisch, terwijl de amateurs vrolijk geld verdienden. Maar of deze beleggers ook koel blijven als de beurzen dalen, valt nog te bezien. Kuddegedrag en FOMO (Fear Of Missing Out) lijken voorlopig beloond te worden, maar ‘Mr Market’ staat mogelijk klaar om beleggers te verrassen met een nieuwe (scherpe) beursdaling.

Waarin beleggen | Koers Nasdaq index

Volatiliteit keert terug

De beurzen in de VS staan op een record, maar de volatiliteit is nog altijd hoger dan voor de coronacrash. De werkloosheid in de Verenigde Staten is ondanks de daling nog altijd verontrustend hoog en het coronavirus lijkt daar alles behalve onder controle. De participatiegraad nam bovendien af, wat betekent dat sommige Amerikanen de zoektocht naar werk zelfs helemaal hebben opgegeven. Een tweede coronagolf, of misschien wel de Amerikaanse presidentverkiezingen, kunnen de markten op korte termijn mogelijk weer van gedachte doen veranderen.

De VIX-index is alweer wat gestegen en de opties op de S&P 500 index prijzen dus weer meer beweging in voor de komende maanden. Historisch gezien zijn de komende maanden sowieso volatieler, maar begin november staan ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de agenda.

Waarin beleggen? | Koers VIX index

Waarin Beleggen?

Beleggen in trends

De belangrijkste les voor de meeste beleggers is om een lange termijn visie te hebben. Om daarvan te kunnen profiteren moeten beleggers vooral vooruit kijken en zeker niet achteruit. Financiële markten prijzen de verwachtingen in voor de toekomst. Eigenlijk de verwachtingen van beleggers, die juist keer op keer te enthousiast of niet juist blijken. Uit onderzoek blijkt dat beleggers veelal denken dat bepaalde trends zich voortzetten, waardoor zij zich te weinig focussen op nieuwe ontwikkelingen. Juist hierdoor ontstaan er enorme schokbewegingen op de aandelenmarkten. Een goed voorbeeld hiervan is misschien wel vastgoedfondsen die actief zijn in winkelcentra. Al enkele jaren dalen de koersen van vrijwel alle winkelvastgoed-aandelen. Beleggers willen de daling maar niet geloven en denken een buitenkans te zien. In werkelijkheid vindt er een transitie plaats van fysiek naar online. Deze verschuiving is zo groot, dat beleggingen in deze markt tot een slecht rendement leiden

De beurscrash van maart en de huidige economische malaise bieden kansen voor beleggers die vooruit kijken. Een recessie zorgt namelijk historisch gezien voor prachtige ontwikkelingen en innovaties. Mensen en bedrijven gaan op zoek naar nieuwe ideeën en juist deze bedrijven die vooruit kijken, zullen sterker uit de crisis komen. Dit zijn veelal ook de winnaars op de beurs van de komende jaren. De uitdaging voor beleggers is om de voornaamste trends en de beste gepositioneerde bedrijven te selecteren. En om juist die bedrijven die zich niet aanpassen te vermijden.

De coronacrisis heeft gezorgd voor een versnelling van die trends. We zijn massaal gaan thuiswerken, waardoor cloud-servers gretig aftrek vinden. Ook de verschillende videoconferentie of andere communicatiediensten werden de afgelopen maanden enorm populair. Beleggers die investeerden in bedrijven zoals Zoom Video Communications, Microsoft of Amazon.com werden rijkelijk beloond. Andere interessante trends zijn ‘internet of things, 5G, 3D-printing, virtual/augmented reality en blockchain. Beleggers die deze (of andere) trends in de gaten houden en de juiste bedrijven weten te selecteren, zullen de komende jaren mooie rendementen tegemoet kunnen zien. Particuliere beleggers moeten daarvoor wel verder durven kijken dan de aandelen van ING of Royal Dutch Shell. Gelukkig kunt u via LYNX tegen zeer voordelige tarieven beleggen in vrijwel ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 30 landen. Hieronder ziet u de grafiek van Zoom. Indien u had ingespeeld op de juiste trend met dit aandeel had u uw geld in enkele maanden verveelvoudigd.

Waarin Beleggen? | Koers Zoom

 

Aandelen kopen via LYNX

Via het TWS Handelsplatform heeft u de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.