Aandeel Aegon stijgt 14%; de grootste stijging sinds 2009

Ondanks dat het deze week op de financiële markten nauwelijks nog draait om de kwartaalcijfers van bedrijven, staat Aegon vandaag om deze reden in de schijnwerpers. Het aandeel stijgt met 14%, de grootste stijging van de afgelopen zeven jaar.

Aegon wist het verlies van het afgelopen jaar om te buigen in een winst. De winst kwam hoger uit dan verwacht. Waar analisten een winst per aandeel van € 0,10 verwachtten, werd het een EPS van € 0,15.

De bezuinigingen die Aegon het afgelopen jaar heeft doorgevoerd begint zijn vruchten af te werpen. Daarna profiteerde de verzekeraar van het gunstige klimaat op de financiële markten. Het is een broodnodige opsteker voor het aandeel Aegon. De aandelen uit deze sector hebben dit jaar namelijk flinke klappen moeten verwerken.

In juli dit jaar bereikte het aandeel Aegon de bodem op € 3. Dit was het laagste punt sinds 2012. Vergeleken met de benchmark AEX deed het aandeel het dan ook een stuk slechter. Zelfs de enorme stijging van vandaag is niet genoeg om het rendement van de AEX-index over het afgelopen jaar in te halen.

Verzekeraars hebben het afgelopen jaar zo slecht gepresteerd door het extreem lage renteklimaat. Levensverzekeraars zijn verplicht een grote pot met geld aan te houden om te kunnen voldoen aan toekomstige uitkeringen aan klanten.

Dit is exact het punt waar de schoen wringt. Des te lager de marktrente is, des te lager het rendement dat verzekeraars halen op deze pot met geld. Een groot deel van dit kapitaal wordt namelijk belegd in obligaties. U begrijpt dat wanneer een verzekeraar zelfs rente moet betalen op dit schuldpapier, men hier niet veel wijzer van wordt.

Hierdoor moet een verzekeraar als Aegon steeds meer kapitaal aanhouden om toch de toekomstige uitkeringen te kunnen blijven doen. Dit zijn de bekende solvabiliteitsratio’s waar vaak over wordt gesproken. Bij Delta Lloyd zorgde dit ervoor dat men genoodzaakt was om vers kapitaal op te halen middels een emissie. Zo ver kwam het bij Aegon niet, maar wel maakte het beleggers angstig om het aandeel Aegon nog te kopen. Investeerders zijn panisch voor een verslechterde solvabiliteit van een bedrijf.

Toch lijkt er licht aan de tunnel voor de verzekeringssector. De rentes op Europese staatsobligaties zijn de afgelopen weken flink gestegen. Een negatief rendement op Duitse 10-jaars staatsobligaties is verleden tijd. De overwinning van Trump heeft deze beweging verder versterkt.

De plannen die Trump heeft aangekondigd maakt beleggers angstig voor het schuldniveau van de Verenigde Staten. De kersverse president wil belastingverlagingen doorvoeren en enorme binnenlandse investeringen doen. Omdat dit geld toch ergens vandaan moet komen, leidt dit logischerwijs tot een hogere staatsschuld.

Des te hoger de schuld wordt, des te moeilijker het wordt om nog aan de verplichtingen te voldoen. Zoals de economische boeken voorschrijven, hoort bij een hoger risico een hogere rente. We zien nu dan ook dat de rente op Amerikaanse obligaties flink aan het stijgen is sinds bekend is geworden dat Trump de nieuwe president wordt.

Deze stijgende rente op de Amerikaanse geldmarkt werkt door in Europa en zo is de cirkel dus rond. Het is dan ook niet gek dat het aandeel Aegon de afgelopen drie maanden juist een stuk beter presteert dan de AEX-index. Kortom, beleggers in Aegon mogen de Amerikaanse kiezers dankbaar zijn. De sterke kwartaalcijfers komen op exact het juiste moment nu het momentum voor het aandeel Aegon positief is.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker