Aandeel AkzoNobel; hoe wordt u als aandeelhouder tevreden gehouden?

In het voorjaar van 2017 schreef ik het artikel ‘Is het aandeel AkzoNobel nog lang aan de Amsterdamse beurs genoteerd?’ Uit de titel van het stuk komt al naar voren dat destijds ernstig rekening werd gehouden met een overname van AkzoNobel.

Na veel gesteggel tussen de aandeelhouders en de directie van Akzo, is de overname door het Amerikaanse PPG Industries uiteindelijk afgeketst. AkzoNobel lijkt nu zelfs op overnamepad te zijn om aandeelhouders tevreden te houden.

Tijd om te kijken naar wat het advies is voor het aandeel AkzoNobel en of hier een mogelijk koersdoel bijgevoegd kan worden.

AkzoNobel is een grote producent van chemische producten. Omdat het bedrijf een breed scala aan producten produceert, is AkzoNobel opgedeeld in drie onderdelen. Het betreft Performance Coatings, Specialty Chemicals en Decorative Paints.

Voor een uitgebreide uitleg over hoe AkzoNobel is ontstaan en de verschillende bedrijfstakken van AkzoNobel, verwijs ik u graag naar mijn eerdere artikel Is het aandeel AkzoNobel nog lang aan de Amsterdamse beurs genoteerd?

Afketsen van de overname door PPG

Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, staat de koers van AkzoNobel dit jaar in het teken van de overnamepogingen van het Amerikaanse PPG Industries. De koers van AkzoNobel is sinds maart dit jaar flink opgelopen dankzij deze overnamegesprekken.

Eind april werd het laatste bod van € 96,75 per aandeel uitgebracht, waarvan € 61,50 in cash betaald zou worden en het resterende deel in aandelen PPG. Inmiddels is het duidelijk dat de pogingen van PPG op niks zijn uitgelopen en reeds werd nog openlijk uitgesproken dat zij een overname van Akzo niet meer zien zitten.

De overnameperikelen rondom AkzoNobel zorgden voor flinke spanningen binnen het bedrijf. Zo stapte aandeelhouder Elliott Advisors naar de rechter als gevolg van het afketsten van de overname. Daarnaast zorgde de werkdruk ervoor dat de topman Ton Büchner halverwege de maand juli is afgetreden vanwege de opgelopen werkdruk. Hij werd als voorman van Akzo gezien als de drijvende kracht achter het buiten de deur houden van PPG.

Is het aandeel AkzoNobel niet té duur geprijsd?

Ondanks het afketsen van de overname, noteert het aandeel AkzoNobel nog altijd een stuk hoger dan voor de overnamegeruchten. Deze hoge aandelenkoers kan alleen nog gerechtvaardigd worden door de kans op een nieuwe overname van de verfspecialist.

Als ik de harde cijfers erbij pak blijkt uit niets dat de recente koersstijgingen worden ondersteund door de onderliggende omzetgroei.

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017* 2018* 2019*
Omzet in miljarden euro’s 14,6 15,4 14,6 14,3 14,9 14,2 14,6 14,6 15,0

Jaren 2017 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

In bovenstaande tabel is duidelijk terug te zien dat de omzet in de laatste jaren nauwelijks is gegroeid. Ook voor de komende jaren wordt nauwelijks een verdere omzetgroei verwacht. Als we het verloop van de aandelenkoers over de afgelopen vijf jaar bekijken, zien we een heel ander beeld. De koers van het aandeel AkzoNobel is sinds 2012 namelijk ruim verdubbeld.

Een stijgende aandelenkoers terwijl de onderliggende groei achterblijft, resulteert logischerwijs in een duurder geprijsd aandeel AkzoNobel. De zogenoemde koers/winstverhouding van het aandeel is op dit moment 22.

Een dergelijk hoge ratio die meer past bij een groeiaandeel dan bij een bedrijf waarbij de omzet al jarenlang op hetzelfde peil ligt. Kortom, wat mij betreft is het aandeel té duur geprijsd en ben ik van mening dat het aandeel een beperkt opwaarts potentieel heeft. Zeker gezien het feit dat AkzoNobel sinds de overnameperikelen al twee keer met een winstwaarschuwing is gekomen.

Waar dergelijke berichten bij andere aandelen voor flinke koersdalingen zorgen, is de reactie in het aandeel AkzoNobel nihil. De enige reden dat het aandeel nog zo hoog noteert naar mijn mening, is immers de “mogelijke” kans op een nieuwe overname. Tijd om te kijken wat analisten van het aandeel vinden.

Het advies van analisten over het aandeel AkzoNobel

Als ik de adviezen betreffende het aandeel AkzoNobel erbij pak, zie ik dat analisten over het algemeen dezelfde gedachtegang hebben als ik. Van de 24 analisten die het aandeel volgen, hebben slechts 7 een koopadvies. Een zeer magere score gezien de huidige euforie op de beurzen. 13 analisten hebben hun advies op hold staan, terwijl 4 analisten zelfs aanbevelen de aandelen te verkopen.

Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel AkzoNobel van deze 24 analisten ligt op € 79,29. Dit is een koersdoel voor de komende 12 maanden die slechts 1,5% hoger ligt dan de huidige koers. Dit komt goed overeen met mijn gedachte dat het opwaartse potentieel voor het aandeel AkzoNobel beperkt is.

Akzo probeert zich onaantrekkelijk te maken door zelf overnames te doen

Wat het management van AkzoNobel na het afketsen van de overname door PPG al openlijk uitsprak is uitgekomen. Het bedrijf wil zich onaantrekkelijk maken voor overnames door zelf op jacht te gaan. Nu bekend is dat AkzoNobel constructieve gesprekken met Axalta Coating Systems, komt AkzoNobel de eerder gemaakte belofte na. Men hoopt op deze manier de aandeelhouders op lange termijn weer tevreden te stellen.

AkzoNobel is voornemens om te fuseren met de Amerikaanse sectorgenoot op het gebied van verf- en coatings activiteiten als fusie van gelijken. Het aandeel Axalta steeg eerder door deze geruchten met ruim 17%. De reactie van beleggers in AkzoNobel is tamelijk beperkt. AkzoNobel is met een beurswaarde van € 19,5 miljard overigens een stuk groter dan Axalta, dat na de stijging een beurswaarde van circa € 7 miljard heeft.

De voorgenomen fusie versterkt de positie in vooral auto- en autoreparatielakken en kan ook nieuwe synergievoordelen opleveren, hetgeen noodzakelijk is om het rendement op te krikken en de strijd aan te gaan met de grote concurrenten Sherwin-Williams en PPG, die momenteel beter renderen.

De kans dat AkzoNobel nu zelf nog overgenomen gaat worden, schat ik door het aangaan van deze fusie zo goed als verdwenen.  Aangezien AkzoNobel al jarenlang geen omzetgroei kan realiseren en ook de winstcijfers geen stabiel stijgend patroon laat zien, is een koers-winstverhouding van rond de 22 fors betaald. Overigens laat Axalta de laatste jaren ook weinig omzetgroei zien.

De overnamepremie die de koers liet oplopen en de tegenvallende cijfers die AkzoNobel keer op keer presenteert, zorgen vooralsnog dus niet voor een daling van de aandelenkoers.

Technisch gezien ligt er natuurlijk nog de overnamegap rond het niveau van € 63. Door de recente ontwikkelingen en de voorgenomen fusie lijkt het mij zeker niet uitgesloten dat de koers van het aandeel AkzoNobel in de komende maanden de weg richting het zuiden gaat opzoeken.

Eerlijkheid dient mij te zeggen dat het sluiten van deze gap nog een eind weg is, namelijk een daling van bijna 20%. Het is aan Akzo echter wel de taak om tijdens de jaarcijfers in januari niet weer opnieuw met een winstwaarschuwing te komen. We hebben namelijk met het aandeel Gemalto een mooi voorbeeld over wat het verliezen van vertrouwen voor invloed kan hebben op de koers van een aandeel.

Het aandeel AkzoNobel kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat LYNX alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan LYNX niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van uw Financieel Rijbewijs en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker