Aandeel AMD (Advanced Micro Devices): een analyse & koersdoelen

Het aandeel AMD (Advanced Micro Devices) is sinds april geëxplodeerd. Het aandeel schoot omhoog van onder de $ 10,- per aandeel naar toppen van boven de $ 33,-, een winst van ruim 230% in 5 maanden. Nu is het aandeel echter weer teruggezakt tot onder de $ 28,-. Deze enorme koersbewegingen hebben gezorgd voor veel handel in het aandeel AMD. Bovendien is het aandeel sterk gelieerd aan populaire thema’s zoals artificial intelligence, crypto currencies en gaming. 

In dit artikel ga ik dieper in op het bedrijf achter het aandeel.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Groeipotentieel aandeel AMD (Advanced Micro Devices)
  • Vergelijking AMD met haar grote concurrent Intel
  • Waardering van het aandeel AMD
  • Analisten adviezen
  • Koersdoel en conclusie aandeel AMD

Groeipotentie aandeel AMD (Advanced Micro Devices)

AMD heeft recent sterk geprofiteerd van de extra vraag naar processoren en chips. Deze vraag werd onder andere gecreëerd door de bubbel in crypto currencies. Het minen van crypto’s vergt namelijk veel computerkracht die geleverd werd door onder andere AMD processoren. Deze vraag in combinatie met fouten van Intel zorgde ervoor dat AMD snel marktaandeel kon veroveren in de groeiende markt.

aandeel AMD

Het is echter de vraag hoeveel groei er nu nog over is. AMD is altijd het kleine broertje geweest van Intel. Recent heeft een gebrek aan Intel chips ervoor gezorgd dat AMD meer marktaandeel kon veroveren. Op de langere termijn heeft Intel echter veel meer capaciteit om onderzoek te doen. Daardoor is het voor Intel makkelijker om met betere producten uit te komen. Dit zorgt ervoor dat AMD waarschijnlijk altijd het kleine broertje van Intel zal blijven. Het bedrijf kan echter in tijden van schaarste of door misstappen van Intel enorme koerssprongen maken. Dit maakt het aandeel interessant voor de speculatieve handelaar.

Vergelijking AMD met haar grote concurrent Intel

AMD is een ontwerper van processors en chips, net zoals haar grote concurrent Intel. De twee concurrenten verschillen echter op één belangrijk vlak. AMD ontwikkelt enkel chips en processoren, maar heeft de productie uitbesteed aan bedrijven als Taiwan Semiconductors. Intel daarentegen heeft haar eigen chipfabrieken en produceert haar eigen chips. Deze integratie kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel.

Het produceren van chips is namelijk kapitaalintensief en dus is het opschalen van de capaciteit relatief duur. AMD als kleinere speler heeft het kapitaal daar niet voor. Wanneer de designs van AMD echter succesvol zijn, stijgt de winst meteen sterk. AMD is dus de kleinere meer speculatieve speler, die vooral kan profiteren van misstappen van Intel. Mocht AMD er echter in slagen Intel van de kroon te stoten, dan kan het aandeel nog ver stijgen.

Waardering van het aandeel AMD

AMD heeft een lange historie van verliezen, maar wist in 2017 al een kleine winst van $ 33 miljoen te produceren. De huidige jaargang gaat het echter een stuk beter, over de afgelopen twaalf maanden heeft het bedrijf al $ 313 miljoen winst gemaakt en voor heel 2018 wordt een winst van $ 536 miljoen verwacht. Positieve analisten verwachten zelfs dat de winst in 2019 nog eens 43% gaat stijgen richting $ 777 miljoen.

De vraag is natuurlijk of AMD deze snelle winstgroei ook daadwerkelijk kan waarmaken. Het gaat nu goed met de economie en er is veel vraag naar chips en processoren. De vraag hiernaar is echter cyclisch, wat betekent dat de vraag in de toekomst wel eens tegen kan vallen. Mocht AMD inderdaad een winst behalen van $ 777 miljoen in 2019, dan wordt het aandeel bij de huidige marktwaarde van $ 27,2 miljard verhandeld op 35 maal de winst van 2019, wat aan de hoge kant is.

Analisten adviezen

Analisten zijn optimistisch over het aandeel AMD. Er zijn 34 analisten die het aandeel AMD volgen en 14 analisten geven een koopadvies, 15 hebben een houdadvies staan en 5 adviseren te verkopen. Het gemiddelde koersdoel van de analisten is $ 25,80, wat onder de huidige koers van $ 28,03 ligt. Ondanks de stevige recente dip in de koers liggen de analisten adviezen nog steeds lager, al laten deze wel een stijgende lijn zien.

Koersdoel en conclusie aandeel AMD

Het aandeel AMD profiteert van crypto mining en weet marktaandeel te winnen van Intel. Op de langere termijn blijft de toekomst echter onzeker en is er veel verwachtingswaarde in het aandeel gekropen. Concurrent Intel is veel groter, kan haar marktpositie misbruiken en haar grotere onderzoeksafdeling gebruiken. Het aandeel AMD gaat naar mijn mening moeite hebben om de hoge verwachtingen waar te maken, een stevige correctie zoals in 2000 of 2007 lijkt mij daarom dan ook waarschijnlijker.

Wilt u wel in een aandeel met groeipotentieel investeren, maar lijkt AMD u iets te risicovol? Lees dan mijn analyse over het aandeel Nvidia.

Zelf aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel AMD

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker