Aandeel ArcelorMittal stijgt 175%; wat is er aan de hand bij de staalgigant?

Het aandeel ArcelorMittal is de afgelopen 10 maanden met 175% gestegen. Een enorme stijging die lijnrecht tegenover de beweging van afgelopen jaren staat.

De staalgigant was genoodzaakt vers kapitaal op te halen middels een claimemissie.

Deze emissie verliep uiterst succesvol en bleek achteraf het ultieme koopmoment voor het aandeel ArcelorMittal.

Aandeel ArcelorMittal: de grootste staalproducent ter wereld

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. Het bedrijf is in 2006 ontstaan na een fusie tussen Arcelor en Mittal Steel. De CEO van de staalgigant is de Indiase miljardair Lakshmi Mittal. Hij bezit samen met zijn familie nog bijna 40% van de aandelen ArcelorMittal.

Het aandeel ArcelorMittal ging de afgelopen jaren gebukt onder de dalende grondstofprijzen. Omdat ArcelorMittal eigen staalmijnen bezit, werd het bedrijf nog harder geraakt dan sectorgenoten. Het met schulden overladen staalbedrijf zag geen andere oplossing dan vers kapitaal op te halen middels een claimemissie.

In februari dit jaar was het hoge woord eruit. Het management van ArcelorMittal maakte eindelijk een plan bekend om de schulden te verlagen en de vrije val in het aandeel te stoppen. Kort na de aankondiging van de claimemissie van € 3 miljard duikelde het aandeel ArcelorMittal naar een dieptepunt op € 2,60.

Aankondiging claimemissie bleek ultiem koopmoment

Maar al snel bleek dat beleggers blij waren dat het management van de staalgigant eindelijk de ernst van de situatie in zag. Met het nieuwe kapitaal is de balans versterkt en werden kortlopende obligaties vervroegd afgelost. De onzekerheid verdween en beleggers konden weer vooruit kijken. Achteraf gezien bleek dit dan ook het ultieme koopmoment.

De succesvolle kapitaalverhoging hing samen met de staalprijzen die vanaf dat moment begonnen te stijgen. De combinatie van stijgende grondstoffen en een succesvolle kapitaalverhoging, zorgde voor een stijging van 175% in het aandeel ArcelorMittal.

Hier kwam de Amerikaanse verkiezingsuitslag nog bovenop. Trump heeft in zijn campagne meerdere keren laten weten dat hij het goedkope staal uit China wil gaan aanpakken. De overwinning van Trump zorgde dan ook voor een laatste eindsprint in het aandeel ArcelorMittal.

Een enorme stijging in korte tijd, waardoor het naar mijn mening geen gek idee is om enige winst te verzilveren. Juist bij dit soort snelle rally’s is een terugval niet uit te sluiten. De makkelijkste manier is natuurlijk om uw aandelen te verkopen. Hiermee bent u echter direct uw verdere koerspotentieel kwijt.

Wilt u dus graag uw risico iets verkleinen, maar niet direct uw verdere koerspotentieel opgeven? Dan is het schrijven van callopties een goed alternatief.

Risico verkleinen na recente koersexplosie

Stel, u heeft 1.000 aandelen ArcelorMittal in bezit en u wilt uw risico graag verkleinen. Middels het schrijven van 10 gedekte out-of-the-money callopties ontvangt u een premie waardoor enige winst wordt verzilverd, terwijl u nog altijd profiteert van een verdere koersstijging.

Uiteraard wordt bij het schrijven van gedekte callopties uw koerspotentie gemaximaliseerd. Als voorbeeld neem ik de calloptie ArcelorMittal met uitoefenprijs € 7,40 en expiratie op 20 januari 2017.

Uiteraard is deze uitoefenprijs van € 7,40 niet blind gekozen. Op een koers van € 7,38 ligt een belangrijk weerstandsniveau die nog dateert uit de zomer van 2015. Een mooi koersdoel voor het aandeel ArcelorMittal.

 

Op de huidige koers van € 7,11 ontvangt u een optiepremie van € 0,30. Zoals gezegd moet u 10 callopties schrijven om uw aandelenpositie van 1.000 aandelen te dekken. In dat geval ontvangt u een premie van € 300. Omdat de geschreven opties gedekt worden door uw 1.000 aandelen is geen extra margin vereist.

Gedekt tot daling van 4%

Wat betekent deze trade concreet voor uw aandelenpositie? Door de ontvangen premie van € 0,30 per calloptie, biedt deze trade bescherming voor een daling tot een koers van € 6,81 (€ 7,11 – € 0,30). Dit komt neer op een daling van 4,2%. Gemakshalve laat ik hier de commissiekosten buiten beschouwing.

U bent dus beschermt tot een daling van ruim 4%. Noteert het aandeel ArcelorMittal op 20 januari boven een koers van € 6,81, dan is de optietrade winstgevend. Dit betekent dat de komende weken zelfs bij een daling van het aandeel ArcelorMittal alsnog een winst kan worden behaald. Een ander voordeel ten opzichte van het verkopen van uw aandelen ArclelorMittal is het feit dat u nog kunt profiteren van een verdere stijging.

Profiteren van verdere koersstijging aandeel ArcelorMittal

Gezien de uitoefenprijs van € 7,40, bent u verplicht uw aandelen te verkopen als het aandeel boven deze koers noteert op expiratie. Telt u hier de ontvangen premie van € 0,30 bij op, dan heeft u de koers van € 7,70 tot waar u nog profiteert van een verdere koersstijging. Ten opzichte van de huidige koers van € 7,11 is dit een koerspotentieel van 8,3%.

aandeel-arcelormittal-444

Dat de optie die ik kies een korte looptijd van minder dan twee heeft is geen toeval. Des te korter de looptijd van de optie, des te hoger de theta is. Theta is een begrip en staat voor het verlies aan tijds- en verwachtingswaarde van de optie. Omdat wij de optie geschreven is het verstrijken van de tijd in ons voordeel. Ik ben dus op zoek naar opties met een hoge theta en dat is de reden dat ik een optie kies met een looptijd van maximaal twee maanden.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker