Waarom is het aandeel ASML de beste uit de AEX?

Update 18-4-2019: Koers ASML schiet omhoog

Update 17-4-2019: ASML omhoog op toekomstmuziek

Update 5-7-2018: TA: ‘ASML-beleggers: kijk naar de SOX’

De koersprestaties van het aandeel ASML hebben beleggers de afgelopen jaren geen windeieren gelegd. Het (naar mijn mening) mooiste bedrijf van Nederland heeft de afgelopen vijf jaar een stijging van 135% laten zien.

Als wij kijken naar de marktwaarde, dan heeft ASML haar vorige eigenaar Philips lang en breed ingehaald. Op de huidige koers is ASML ruim € 38 miljard waard, terwijl het bedrijf uit Eindhoven slechts een beurswaarde van € 22 miljard heeft.

Waarom is ASML een prachtig bedrijf?

ASML is een hightechbedrijf en maakt machines die klanten gebruiken voor het maken van chips. De knapste koppen van over de hele wereld weet ASML te strikken om voor het bedrijf uit Veldhoven te komen werken. Omdat dit personeel moeilijk te vinden is, is ASML zuinig op haar personeel. Met goede arbeidsvoorwaarden wordt ervoor gezorgd dat deze mensen het bedrijf niet verlaten.

Technologie van het aandeel ASMLDoor de technologische voorsprong die het bedrijf heeft op haar concurrenten, is het uitgegroeid tot wereldmarktleider in deze sector. Het bedrijf ligt qua technologie zover voor op concurrenten, dat het een marktaandeel van  90% tot 95% in handen heeft. Met de machines met EUV technologie, die nog altijd in ontwikkeling is, heeft het bedrijf zelfs 100% van het marktaandeel in handen. Dit geeft het bedrijf een unieke concurrentiepositie.

Deze positie zorgt voor de ultieme situatie dat de klanten van ASML afhankelijk zijn van het bedrijf. Immers, als het bedrijf steeds betere chipmachines produceert, profiteren grote klanten als Intel, Samsung en TSMC hier ook van.

In 2012 maakte het bedrijf hier optimaal gebruik van. Omdat het ontwikkelen van deze machines een enorm kapitaal vereist, haalde het bedrijf uit Veldhoven geld op middels een emissie. Normaal gezien reageren beleggers negatief op het aankondigen van een emissie, aangezien hun belang daardoor verwatert. Bij ASML was dit echter niet het geval: beleggers reageerden juist ontzettend enthousiast op deze emissie.

Omdat klanten van ASML afhankelijk zijn van het bedrijf, kreeg het bedrijf deze klanten zover om deze nieuwe aandelen af te nemen. Hiermee is dus de situatie ontstaan dat klanten van ASML baat hebben bij een stijgende koers van het aandeel ASML. Dit heeft ervoor gezorgd dat grote klanten als Intel, Samsung en TSMC het Nederlandse bedrijf trouw blijven en hier hun producten afnemen. Hiermee werd een dubbelslag gemaakt: ASML heeft geld om te investeren en ook was men ervan verzekerd dat klanten het bedrijf trouw blijven.

 Omzet in miljarden euro’s
 2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*  2019*  2020*
 5,2  5,9  6,3  6,5  7,4  8,4  8,5  9,1

 

Dit alles vindt u terug in de enorme winst die het bedrijf heeft doorgemaakt. Ook voor de komende jaren wordt een forse omzetgroei verwacht. Dit kunt u terugvinden in bovenstaande tabel.

ASML is een cyclisch bedrijf

Ondanks de unieke concurrentiepositie en de afhankelijkheid van haar klanten, leunt ASML niet achterover. De directie van het bedrijf is zich ervan bewust dat ASML een cyclisch bedrijf is en dat het in tijden van laagconjunctuur een stuk minder gaat. Om niet in de problemen te komen houdt het bedrijf hier nu al rekening mee.

 Bedragen in miljarden euro’s
 2012  2013  2014  2015
 Beurswaarde  19,5  30  38,7  35,3
 Cash  2,7  3  2,8  3,4
 Totale schuld  0,8  1,1  1,2  1,1

 

In bovenstaande tabel ziet u enkele financiële kengetallen over de afgelopen vier jaar van ASML. Wat opvalt is de enorme cash die het bedrijf op de balans heeft staan. In 2015 was dit bedrag zelfs ruim drie keer zo groot als de totale schuld. Eerste vraag die hier bij je opkomt is natuurlijk, waarom los je deze schuld niet af als je de cash hiervoor hebt staan?

Een miljard is gereserveerd voor het uitkeren van dividend en het inkopen van eigen aandelen. Het restant van de cash wordt aangehouden om tegenvallers op te vangen in tijden dat het slechter gaat met het bedrijf. In slechtere tijden is het een stuk moeilijker om een financiering rond te krijgen dan nu. Daarnaast moet hoogstwaarschijnlijk veel meer rente worden betaald. De schulden worden dus nu niet afgelost, maar de cash laat het bedrijf staan om te overleven in tijden dat de economie tegenzit. Iets wat mijns inziens valt te prijzen.

Het aandeel ASML

Zoals gezegd zijn de prestaties van het aandeel ASML beleggers niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf is afgelopen jaren flink opgelopen, al is de stijging van het aandeel het laatste jaar tot stilstand gebracht. De koers van het aandeel ASML noteert momenteel op het niveau van januari 2015.

Of het nu het juiste moment is om het aandeel ASML te kopen denk ik niet. De koers-winst verhouding ligt op 27,5. Het is dus een duur aandeel te noemen. Daarnaast noteert het aandeel bovenin een trading range waar het aandeel zich al sinds september vorig jaar in bevindt.

Ondanks het vandaag niet het juiste moment is om in te stappen, blijf ik positief over het aandeel ASML. Ik kan u dan ook aanraden bij elke neerwaartse beweging in de markt het aandeel op een lagere prijs op te vangen. Daarnaast vind ik dat iedere belegger het mooiste bedrijf van Nederland in zijn of haar portefeuille moet hebben. Het dividendrendement ligt op dit moment iets boven de 1%. De verwachting is dat dit komende jaren gestaag blijft groeien.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×