Aandeel ASML – unieke chipmachines zorgen voor sterke resultaten

Het aandeel ASML is uitgegroeid tot het belangrijkste aandeel uit de AEX-index. Het technologisch zwaargewicht weet beleggers keer op keer tevreden te houden en de koers blijft nieuwe records vestigen. Hoe zijn de laatste resultaten en kan het aandeel nog verder stijgen?

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Aandeel ASML

Kwartaalcijfers ASML – Q3

Vanochtend heeft het bedrijf uit Veldhoven de cijfers over het derde kwartaal bekendgemaakt. ASML heeft een hogere omzet en winst behaald dan verwacht. Met een omzet van bijna € 4 miljard en een marge van 47,5% werden de resultaten van het tweede kwartaal overtroffen. Bijna € 3,1 miljard van de omzet kwam van de verkoop van machines en € 862 miljoen werd verdiend met services en field upgrades.

Year-To-Date heeft ASML nu een omzet van ruim € 9,7 miljard behaald in de eerste drie maanden van 2020. Hiermee lijkt het bedrijf goed op weg om de resultaten van 2019 te overtreffen. ASML weet nog steeds te profiteren van lange termijn groeikansen in de markt voor halfgeleiders. De DUV en EUV technieken blijven de belangrijkste groeidrivers voor zowel ASML als haar klanten. Verder lijkt ASML enigszins te profiteren van de coronacrisis dankzij het toegenomen thuiswerken, wat ook de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert. Werknemers moeten ten slotte met goedwerkende apparatuur thuis kunnen werken.

ASML houdt wel een slag om de arm en waarschuwt dat een traag herstel van de economie door de coronacrisis uiteindelijk ook technologiebedrijven kan raken. Ook wijst het concern op de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten. In september legde de Verenigde Staten de grootste Chinese chipfabrikant Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) extra handelsbeperkingen op. De belangrijkste leverancier van SMIC is de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. SMIC is echter goed voor slechts 0,12% van de omzet van ASML, maar het geeft wel aan dat risico’s op dit gebied aanwezig zijn.

Outlook Q4

De order intake van € 2,9 miljard wijst erop dat het 4e kwartaal ook goed zal worden. Zelf mikt ASML op een omzet van tussen de € 3,6 en € 3,8 miljard. Daarvan komt € 900 miljoen van Installed Base Management verkopen. De winstgevendheid gaat ook omhoog, want de chipmachinefabrikant mikt op een margin van circa 50%.

Aandeel ASML dividend

ASML verwacht haar aandeelhouders te kunnen blijven belonen in de vorm van dividenden en aandeleninkoopprogramma’s. Op 13 november 2020 zal ASML € 1,20 per aandeel aan interim dividend uitkeren. Het slotdividend over 2020 wordt pas in het voorjaar van 2021 uitgekeerd en was afgelopen jaar € 1,35 per aandeel. Beleggers kunnen rekenen op een soortgelijk of hoger slotdividend als we naar de cijfers kijken.

Het management van ASML hecht belang aan een groeiend dividend, maar door de snel stijgende koers is dit aan de lage kant. Het totale dividendrendement van ASML ligt bij een beurskoers van € 340 namelijk op circa 0,75%.

In het 3e kwartaal werd het aandeleninkoopprogramma stopgezet, maar dat wordt deze week hervat. Het programma heeft een totale omvang van € 6 miljard en tot nu toe werd pas voor € 507 miljoen aan aandelen ingekocht.

Algemene informatie ASML

ASML is een Nederlandse chipmachinefabrikant en werd in 1984 opgericht in Veldhoven. Het bedrijf werd opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips om de Philips stepper (Silicon Repeater 3 ) op de markt te brengen. In de jaren 90 heeft het bedrijf het moeilijk, maar onder meer met eer flinke bezuinigingen en een kapitaalinjectie van 36 miljoen gulden van Philips weet ASML die te overwinnen.

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en in 1995 maakt ASML de stap naar de Amsterdamse beurs. Inmiddels heeft het bedrijf min of meer een monopoliepositie als het gaat om het bouwen van machines die chips kunnen maken. De koers van het aandeel ASML steeg de afgelopen 25 jaar met bijna 16.000%(!) en inmiddels heeft het aandeel ook de zwaarste weging(16%) in de AEX-index. U kunt het aandeel ASML vinden in het LYNX Handelsplatform onder de ticker: ASML

Verdienmodellen ASML

ASML is een maker van chipmachines en vrijwel elke grote chipfabrikant gebruikt de machines van het bedrijf. Het ontwikkelen van die machines is niet zomaar en eigenlijk is er geen enkel ander bedrijf op de wereld die dat zo goed kan als ASML. De chips vind je vandaag de dag terug in vrijwel alle technologische apparaten, van smartphones tot drones. Het maken van die machines is de core business van het bedrijf, maar de inkomsten daarvan kunnen we wel onderverdelen in 3 segmenten.

Het bedrijf maakt eigenlijk twee soorten machines. Machines die logic chips kunnen produceren en machines die memory chips kunnen produceren. De logic chips werken als het ware als de ‘hersenen’ van een elektronisch apparaat, waarbij ze functies uitvoeren met behulp van wiskundige bewerkingen. De memory chips(geheugenchips) wordt gebruikt voor digitale gegevensopslag, zoals computergeheugen.

logic chips ASML - memory chips ASML - aandeel ASM advies

De vraag naar die logic chips lijkt de afgelopen twee jaar in een stroomversnelling te zijn gekomen. Tegelijkertijd zien we de vraag naar machines die memory chips produceren juist stabiliseren. Die logic chips worden namelijk steeds belangrijker met trends als Artificial intelligence, 5G, fabrieksautomatisering en supercomputers die veel rekencapaciteit vereisen. Doordat ASML een monopoliepositie heeft op de markt is de marge op die machines met ruim 45% lekker hoog.

Een andere belangrijke inkomstenbron voor ASML is de zogeheten Installed Base Management. Dit zijn de inkomsten die het bedrijf genereert door het helpen van haar klanten met het klaar maken van de machines. Het gaat hier dus om service die ASML verleent bij zowel installatie als onderhoud van de chipmachines. Deze inkomstenbron biedt enige bescherming voor ASML in mindere tijden, want de service contracten lopen vaak gewoon door.

Waardering: Is het aandeel ASML koopwaardig?

De balans van ASML oogt met € 4,7 miljard aan kasgeld tegenover € 3,1 miljard aan schulden erg sterk. Het orderboek is goed gevolg en de groeiende omzet lijkt goed voorspelbaar. ASML krijgt hierdoor een A- kredietrating van Fitch en A3 van Moody’s. Dit zijn zeer goede scores, want de cyclische semiconductor industrie kan meestal niet op hoge scores rekenen van de kredietbeoordelaars.

Met een beurswaarde van circa € 144 miljard en een verwacht winst van € 3,03 miljard voor 2020 komt er een koers/winst-verhouding van 47,5 uitrollen. De waardering oogt vrij fors, maar de technologie sector profiteert al het gehele jaar van de coronacrisis. Beleggers zien kansen in deze sector die stevig weet te innoveren en tot nu toe weinig hinder ondervind van de corona maatregelen. Bovendien weet ASML zijn omzet jaarlijks met dubbelcijferige groei weet te verhogen. De kennis die het bedrijf in huis heeft en waarmee het een flinke stap voor ligt op de concurrentie kan een hogere waardering eveneens verklaren.

Voor 2021 verwachten analisten een omzet van ruim € 15 miljard en een nettowinst van € 4,1 miljard. Dit betekent dat de K/W voor 2021 zal dalen tot circa 35. Indien de koers echter op de feiten vooruit blijft lopen en blijft door stijgen zal de K/W uiteraard ook hoger blijven, en dit is eigenlijk wat we al jaren zien. Beleggers die wat verder vooruit kijken en de monopoliepositie van ASML juist waarderen zien nog genoeg groeikansen. Analisten verwachten dan ook dat de winst in 2022 zelfs kan stijgen tot ruim € 5,5 miljard. Bij een verwachte K/W van 26 voor 2022 oogt het aandeel ASML ineens veel aantrekkelijker.

Technische analyse aandeel ASML

De koers van ASML laat op de weekgrafiek al jaren een mooie stijgende trend zien. Hogere toppen en bodems signaleren aanhoudende vraag onder beleggers. Recentelijk wist het aandeel ASML weer een hogere bodem te vormen rond de € 290. Zolang de koers daarboven blijft oogt het technisch beeld positief. Een doorbraak hieronder zal echter een grotere correctie uitlokken. Steunpunten zien we dan rond € 260 en € 190.

Weerstand zien we nu op € 355,50. Bij een doorbraak hierboven krijgt de stijgende trend een nieuwe impuls en kunnen we rekenen op een rally richting de €400.

Aandeel ASML kopen bij LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook het aandeel ASML. Via het LYNX Handelsplatform kunt u het aandeel ASML (ASML) kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

Analyse ASML aandeel

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker