Aandeel ASML: verhoogde omzetverwachting dankzij chiptekort

Het aandeel ASML is uitgegroeid tot het belangrijkste aandeel uit de AEX-index. Het technologisch zwaargewicht weet beleggers keer op keer tevreden te houden en de koers blijft nieuwe records vestigen. Hoe zijn de laatste resultaten en wat zijn de verwachtingen van de koers van het aandeel ASML voor 2021?

De volgende onderwerpen worden in dit artikel over het aandeel ASML besproken:

Aandeel ASML | Verwachtingen Koers ASML | Beleggen in ASML | Aandeel ASML Kopen

Aandeel ASML

Kwartaalcijfers ASML – Q2 2021

De chipmachinefabrikant uit Veldhoven heeft vanochtend geweldige kwartaalcijfers kunnen presenteren. De omzet in het tweede kwartaal van dit jaar steeg met 20% tot ruim € 4 miljard. In hetzelfde kwartaal van 2020 boekte het concern nog een omzet van € 3,32 miljard. De brutowinstmarge kwam uit op 50,9% en er werd een nettowinst van € 1 miljard in de boeken gezet.

ASML geeft aan flink te profiteren van de wereldwijde chiptekorten. Daardoor is er een enorme vraag naar de machines van ASML ontstaan. Het orderboek stroomde vol en er is zelfs sprake van een verdubbeling sinds het afgelopen kwartaal naar een bedrag van € 17,5 miljard aan uitstaande bestellingen. Niet eerder werden er in een kwartaal zoveel chipmachines besteld. Het bedrijf verkocht niet alleen meer machines, maar voerde ook meer software upgrades uit aan reeds geleverde apparaten, om zo hun productiecapaciteit op te voeren. Iets meer dan € 1 miljard (25% van de omzet) kwam van deze installed base management sales. 

ASML slaagde er het afgelopen kwartaal ook in om een nieuw type EUV-machine af te leveren, die 15 tot 20% meer siliconen plakken kan belichten dan de vorige generatie. Het nieuwe apparaat kost rond de € 160 miljoen per stuk, zo’n 10% meer dan zijn voorganger. Het bedrijf gaf dit kwartaal € 634 miljoen uit aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) en eindigde het kwartaal met € 5,3 miljard aan liquide middelen.

ASML denkt dat de vraag in alle marktsegmenten hoog blijft en dat het bedrijf zal profiteren met haar uitgebreide productportefeuille. De nieuwe type EUV-machines gingen overigens wel voor meer dan 10% weg in vergelijking met zijn voorganger. Genoeg redenen om de omzetverwachting te verhogen. ASML verwacht voor Q3 2021 een netto-omzet tussen € 5,2 miljard en € 5,4 miljard en een brutomarge tussen 51% en 52%. Voor heel 2021 rekent de chipmachinefabrikant op een omzetgroei van 35% in plaats van de eerder genoemde 30%.

Nieuw aandeleninkoopprogramma

ASML kondigde bovendien een nieuw share buy back programma aan van maximaal € 9 miljard. Voor dit bedrag moet tegen 31 december 2023 aan eigen ASML aandelen zijn ingekocht om aandeelhouders te belonen.

Aandeel ASML dividend

ASML verwacht haar aandeelhouders te kunnen blijven belonen in de vorm van dividenden en aandeleninkoopprogramma’s. Op 3 mei 2021 keerde het bedrijf een slotdividend van € 1,55 uit aan beleggers. Gezien het uitstekende jaar, kunnen beleggers aan het einde van dit jaar naar aller waarschijnlijkheid ook rekenen op een interim-dividend. Dit is echter nog niet bekendgemaakt, maar zal naar mijn verwachting om een dividend van tussen de € 1,20 en € 1,35 gaan. In november 2020 keerde het bedrijf € 1,20 interim-dividend per aandeel ASML uit.

Het management van het bedrijf hecht belang aan een groeiend dividend, maar door de snel stijgende koers van het aandeel ASML blijft dit voor (voor nieuwe beleggers) aan de lage kant. Het totale dividendrendement van ASML ligt bij een beurskoers van € 595 namelijk op slechts 0,46%. Indien u echter een vroege investeerder was en de aandelen bijvoorbeeld op circa € 100 heeft gekocht, dan is het dividendrendement stukken hoger.

Algemene informatie ASML

ASML is een Nederlandse chipmachinefabrikant en werd in 1984 opgericht in Veldhoven. Het bedrijf werd opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips om de Philips stepper (Silicon Repeater 3) op de markt te brengen. In de jaren 90 had het bedrijf het moeilijk, maar onder meer met flinke bezuinigingen en een kapitaalinjectie van 36 miljoen gulden van Philips, wist ASML deze moeilijke periode te overwinnen.

Aandeel ASML AEX

De ontwikkelingen volgden elkaar snel op en in 1995 maakt ASML de stap naar de Amsterdamse beurs. Inmiddels heeft het bedrijf min of meer een monopoliepositie als het gaat om het bouwen van machines die chips kunnen maken. De koers van het aandeel ASML steeg de afgelopen 25 jaar met bijna 28.000% (!) en inmiddels heeft het aandeel ook de zwaarste weging (17,82%) in de AEX-index. U kunt het aandeel ASML vinden in het LYNX Handelsplatform onder de ticker: ASML

Verdienmodellen ASML

ASML is een maker van chipmachines en vrijwel elke grote chipfabrikant gebruikt de machines van het bedrijf. Het ontwikkelen van die machines is niet eenvoudig en eigenlijk is er geen enkel ander bedrijf op de wereld die dat zo goed kan als ASML. De chips vind je vandaag de dag terug in vrijwel alle technologische apparaten; van smartphones tot drones. Het maken van die machines is de core business van het bedrijf, maar de inkomsten daarvan kunnen we wel onderverdelen in drie segmenten.

Het bedrijf maakt eigenlijk twee soorten machines. Machines die logic chips kunnen produceren en machines die memory chips kunnen produceren. De logic chips werken als het ware als de ‘hersenen’ van een elektronisch apparaat, waarbij ze functies uitvoeren met behulp van wiskundige bewerkingen. De memory chips (geheugenchips) worden gebruikt voor digitale gegevensopslag, zoals computergeheugen.

ASML Kopen | Koers ASML | Beurskoers ASML | Rendement ASML

De vraag naar logic chips lijkt de afgelopen jaren in in een stroomversnelling te zijn gekomen. Tegelijkertijd zien we de vraag naar machines die memory chips produceren juist stabiliseren. De logic chips worden namelijk steeds belangrijker met trends als Artificial Intelligence, 5G, fabrieksautomatisering en supercomputers die veel rekencapaciteit vereisen. Er is momenteel zelfs een heus chiptekort, doordat we met z’n allen massaal apparaten gebruiken waar steeds meer chips in zitten. Een goed voorbeeld daarvan zijn auto’s en smartphones, die steeds meer en betere chips bevatten. Doordat ASML een monopoliepositie heeft op de markt is de marge op die machines met 45%-50% lekker hoog.

Een andere belangrijke inkomstenbron voor ASML is de zogeheten Installed Base Management. Dit zijn de inkomsten die het bedrijf genereert door het helpen van haar klanten met het klaar maken van de machines. Het gaat hier dus om een service die ASML verleent bij zowel installatie als onderhoud van de chipmachines. Deze inkomstenbron biedt enige bescherming voor ASML in mindere tijden, want de servicecontracten lopen vaak gewoon door.

Waardering: Is het aandeel ASML koopwaardig?

ASML heeft € 5,3 miljard aan cash, maar de schuld is echter ook toegenomen. Het bedrijf leende in 2016 kapitaal om een deel van de overname van toeleverancier Carl Seizz SMT te financieren, waar het bedrijf een minderheidsbelang van 24,9% in heeft. ASML heeft totaal € 6,6 miljard aan kort- en langlopende schulden. Die schulden vormen geen probleem, want de vrije kasstroom kwam vorig jaar uit op een stevige € 3,6 miljard.

De vraag naar de chipmachines van ASML blijft hoog en dat is terug te zien in de forse groei van het orderboek en de groeiende omzet lijkt dan ook goed voorspelbaar. ASML krijgt hierdoor een A- kredietrating van Fitch en A3 van Moody’s. Dit zijn zeer goede scores, want de cyclische semiconductor industrie kan meestal niet op hoge scores rekenen van de kredietbeoordelaars.

ASML mikt voor 2021 op een omzetgroei van maar liefst 35% en dat zou betekenen dat de omzet uitkomt op circa € 18,76 miljard. De winst kan dan gemakkelijk richting de € 5 miljard en bij een beurswaarde van € 250 miljard spreken we dan over een K/W van 50.  Analisten verwachten echter in 2023 een winst van € 6,8 miljard en dat zou de waardering doen dalen tot 36 maal de winst, mits de koers van het aandeel ASML natuurlijk niet veel verder oploopt. Als beleggers geloven dat de omzet en de winst ook na die tijd nog flink omhoog kunnen, zullen zij daar uiteraard een voorsprong op nemen.

Beleggers zien duidelijk lange termijn kansen in deze sector. De kennis die het bedrijf in huis heeft en waarmee het een flinke stap voor ligt op de concurrentie kan een hogere waardering eveneens verklaren.

Technische analyse aandeel ASML

Op lange termijn is de trend van het ASML aandeel al jaren opwaarts gericht. Vandaag bekijken we de 1-jaars grafiek. De trend is opwaarts gericht en dat is terug te zien in het patroon van hogere toppen en bodems. De koers van het aandeel ASML blijft ook keurig boven de rode lijn, die het 200-daags voortschrijdende gemiddelde vertegenwoordigd.

Koers ASML

Zolang de trend opwaarts blijft mogen hogere koersen worden verwacht. Bij een eventuele daling onder de steun op € 559 kan wel een diepere correctie optreden. Een daling richting de volgende steun op circa € 492 mag dan worden verwacht. Een test van de 200EMA kan mogelijk worden benut om het aandeel ASML bij te kopen.

Aandeel ASML kopen bij LYNXL

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook het aandeel ASML. Via het LYNX Handelsplatform kunt u het aandeel ASML (ASML) kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

Editorial credit: Lea Rae / Shutterstock.com –  Dennis Diatel / Shutterstock.com

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×