Aandeel Berkshire Hathaway: een bedrijf dat barst van het vertrouwen

Aandeelhouder zijn van het bedrijf van de, voor velen, meest succesvolle belegger aller tijden klinkt interessant. Warren Buffett is al jarenlang een icoon in de beleggerswereld en in dit artikel nemen we zijn bedrijf onder de loep. Berkshire Hathaway heeft belangen in verschillende ondernemingen en is zelf één van de grootste bedrijven ter wereld. We kijken hoe het aandeel Berkshire Hathaway het afgelopen jaar is doorgekomen en welke veranderingen er in de portfolio hebben plaatsgevonden.

Wat u hier te weten komt over het aandeel Berkshire Hathaway:

Aandeel Berkshire Hathaway

Nieuws aandeel Berkshire Hathaway

17 februari 2021: Berkshire Hathaway verkoopt Apple

Berkshire Hathaway doet een herbalancering van het portfolio. Het oliebedrijf Chevron werd toegevoegd, samen met het telecombedrijf Verizon. Naast deze aankopen werd er ook 6 procent van de aandelen Apple verkocht. Dit komt overeen met 57 miljoen aandelen. Na deze verkoop van de aandelen Apple behoudt Berkshire Hathaway nog steeds een belang van 120 miljard dollar in het Amerikaanse elektronicabedrijf. Het blijft hiermee de grootste positie van Berkshire Hathaway. Apple is een bedrijf die aan vele vereisten van Berkshire Hathaway voldoet. Een sterke positie binnen de sector, loyale klanten en fundamenteel sterk.

7 november 2020: Recordinkoop van eigen aandelen

Berkshire Hathaway heeft voor 9 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Dit is de grootste aankoop van eigen aandelen die het bedrijf ooit heeft gedaan. Er werd een inkoop verwacht van slechts 3,2 miljard dollar, maar dit werd duidelijk lager ingeschat dan de uiteindelijke inkoop. Uiteindelijk werd er in 2020 voor een recordbedrag van 24,7 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Dit kwam overeen met ongeveer 5% van de uitstaande aandelen. Ook wanneer we de acties bekijken van Berkshire Hathaway, zien we dat in de eerste twee maanden van 2021 voor ongeveer 5 miljard dollar aan eigen aandelen werden ingekocht.

De inkoop van eigen aandelen valt binnen de plannen van Berkshire Hathaway. Warren Buffett wil het aantal aandelen Berkshire Hathaway doen afnemen om deze exclusiever te maken. Daarnaast kopen ze enkel aandelen Berkshire Hathaway in, wanneer ze zelf vinden dat ze te goedkoop genoteerd staan. Het aankopen van eigen aandelen is volgens Buffett trouwens ook een goede indicatie om in een bedrijf te beleggen. Het toont vertrouwen van het management aan. We kunnen de assumptie maken dat er nog meer inkopen kunnen volgen, aangezien Berkshire Hathaway een uitstaande cashpositie heeft van meer dan 138 miljard dollar.

Het bedrijf Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway werd oorspronkelijk opgericht als een textielbedrijf. Sinds 1962 is Warren Buffett begonnen met aandelen in te kopen van dit bedrijf en kocht, na een ruzie met de toenmalige CEO, een meerderheidsbelang aan in Berkshire Hathaway. Sindsdien heeft hij de textielactiviteiten afgewikkeld en begon hij zich te richten op verzekeringen. Zo werd eind jaren 70 de verzekeringsmaatschappij GEICO aangekocht. Momenteel is GEICO de op één na grootste verzekeringsmaatschappij van de Verenigde Staten.

De verzekeringssector was dan ook lange tijd de sector waar Berkshire Hathaway zich op focuste, alvorens in andere bedrijven uit andere sectoren te investeren. Momenteel is één van de hoofdactiviteiten van Berkshire Hathaway nog steeds verzekeren en herverzekeren. Dit onderdeel is zelfs zeer winstgevend geweest voor Berkshire Hathaway. Zij ontvangen geld als verzekeraar en hoeven enkel te betalen indien er beroep wordt gedaan op hen als verzekeraar.

CEO Warren Buffett

Warren Edward Buffett

Ondanks zijn enorme bekendheid wordt zijn naam nog vaak verkeerd geschreven. De meest voorkomende foute benaming is ‘Warren Buffet’. Zoals reeds vermeld was Warren Buffett de persoon die een meerderheidsbelang kocht in Berkshire Hathaway en de activiteiten van textiel naar verzekeringen verplaatste. Door de jaren heen heeft Berkshire Hathaway zich dusdanig ontwikkelt dat Warren Buffett de officieuze titel van ‘de meest succesvolle belegger’ heeft gekregen.

Momenteel is Warren Buffett nog steeds de grootste aandeelhouder van Berkshire Hathaway. Ondertussen is hij al 90 jaar en rijzen er meer en meer vragen bij beleggers en aandeelhouders wat er gaat gebeuren met Berkshire Hathaway na het tijdperk Buffett. Naar alle waarschijnlijkheid zal Greg Abel zijn opvolger zijn. Naast de hoofdaandeelhouder van Berkshire Hathaway, is Buffett ook één van de rijkste mensen ter wereld. Momenteel heeft hij een vermogen van 100 miljard dollar. Dit vermogen deelt hij momenteel al uit aan veel goede doelen, waaronder de ‘Bill and Melinda Gates Foundation’. Bill Gates is een goede vriend van Warren Buffett en zetelt in de raad van bestuur van Berkshire Hathaway.

Moest Buffett komen te sterven is al bekend gemaakt dat zijn vermogen verspreid wordt over verschillende goede doelen.

Portfolio Berkshire Hathaway

Door de jaren heen zijn er verschillende bedrijven in het portfolio van Berkshire Hathaway verschenen, maar ook verdwenen. Volgens de laatste 13F Filing heeft Berkshire Hathaway nu 47 verschillende aandelenposities. De focus ligt wel al jaren op financiële instellingen zoals banken & kredietmaatschappijen, energiebedrijven en bedrijven die consumentengoederen produceren. Het totaalbedrag dat geïnvesteerd is in bedrijven bedraagt volgens de jaarrekening van 2020 zo’n 281 miljard dollar. Wanneer we naar de geldwaarde gaan kijken van alle beleggingen van Berkshire Hathaway, zien we dat 68 procent van het portfolio verdeeld is over slechts 4 bedrijven.

Over het algemeen is beleggen in het aandeel Berkshire Hathaway een belegging voor de iets defensievere belegger. Dit komt doordat Berkshire Hathaway zich voornamelijk focust op volwassen bedrijven, in plaats van bedrijven die potentie hebben om te groeien.

Naam Aantal aandelen % van het portfolio Gerapporteerde prijs ($) Gerapporteerde Waarde ($)
Apple Inc. 887.135.554 43,61 132,69 117,7 miljard
Bank of America 1.010.100.606 11,34 31,31 30,6 miljard
The Coca-Cola Company 400.000.000 8,13 54,84 21,9 miljard
American Express 151.610.700 6,79 120,91 18,3 miljard
Kraft Heinz Co. 325.634.818 4,18 34,66 11,3 miljard
Verizon Communications 146.716.496 3,19 58,75 8,6 miljard
Moody’s Corp 24.669.778 2,65 290,24 7,1 miljard

 

*Portfoliodatum 31 december 2020

De grootste veranderingen in het portfolio van Berkshire Hathaway in kwartaal vier 2020 vindt u hieronder.

Naam Actie Verandering (%)
Verizon Communications Aankoop +151,45
T-Mobile US Inc Aankoop +117,23
Kroger Co Aankoop +34,25
Merck & Co Aankoop +28,10
Mars & McLennan Aankoop +26,77
Barrick Gold Corp Verkoop -100
M&T Bank Corp Verkoop -100
PNC Financial Services Verkoop -100
Pfizer Inc Verkoop -100
JPMorgan Chase & Co Verkoop -100

 

Apple Inc.

De grootste positie, in geldwaarde, van Berkshire Hathaway is Apple Inc. Ze bezitten maar liefst 887.135.554 aandelen Apple. Hiermee bezit Berkshire Hathaway min of meer 5 procent van het bedrijf. De aankoopwaarde van deze aandelen bedroeg 31 miljard dollar en zijn momenteel 117 miljard dollar waard. Doordat Warren Buffett geen fan was van technologiebedrijven, is het toch opmerkelijk dat het aandeel Apple maar liefst 43,61 procent uitmaakt van het totale belegd vermogen van Berkshire Hathaway.

The Coca-Cola Company

Misschien wel de meest bekende belegging van Berkshire Hathaway is The Coca-Cola Company. Momenteel bezit Berkshire Hathaway 400.000.000 aandelen van Coca-Cola. Dit komt overeen met 8,13% van het totaal belegd vermogen van Berkshire Hathaway. Warren Buffett kocht deze aandelen reeds in 1988. Toen waren het 100 miljoen aandelen voor een aankoopprijs van 1,299 miljard dollar. Na twee splitsingen zijn dit 400 miljoen aandelen geworden en bedraagt de waarde 21,9 miljard dollar.

Deze stijging is misschien al indrukwekkend, maar wat nog indrukwekkender is zijn de dividendinkomsten. Alle jaren dat Berkshire Hathaway aandelen Coca-Cola bezat, kregen ze een dividend uitgekeerd. Wanneer we de toenmalige aankoopprijs vergelijken met de huidige dividenduitkering, is dit eigenlijk een dividendpercentage van 64 procent dat Berkshire Hathaway uitgekeerd krijgt. Het totaalbedrag aan ontvangen dividend bedraagt sinds 1995 ongeveer 7 miljard dollar. Nu nog steeds krijgt Berkshire Hathaway jaarlijks 672 miljoen euro aan dividend van Coca-Cola.

American Express Company

American Express Company is een financiële dienstverlener die bij ons voornamelijk bekend is vanwege de kredietkaarten. Berkshire Hathaway heeft 151.610.700 aandelen in bezit, waarmee het een belang van 18,8 procent heeft in American Express Company.

Deze aandelen werden aangekocht voor een totaalprijs van 1,287 miljard dollar en zijn momenteel 18,3 miljard dollar waard. Dit is een mooie stijging en ook hier ontvangt Berkshire Hathaway dividendinkomsten. Elk aandeel American Express keert namelijk 1,22 procent dividend uit.

Aandeel Berkshire Hathaway

Verschil Class A en Class B aandeel

Vaak vragen mensen zich af waarom een aandeel Berkshire Hathaway enkele honderdduizenden dollars kost. Dit komt doordat Berkshire Hathaway twee soorten aandelen heeft. Er is zowel een aandeel Berkshire Hathaway Class A als een aandeel Berkshire Hathaway Class B. De Class A aandelen noteren momenteel aan 385.700 Dollar. Dit is een aanzienlijk bedrag. Buffett beschouwt deze Berkshire Hathaway aandelen als aandelen voor gelijkgestemde beleggers. Beleggers die net als hem geloven in de lange termijn en niet veel op koersbewegingen willen inspelen. Er werd ook bekend gemaakt dat deze aandelen nooit een splitsing zullen meemaken.

De Berkshire Hathaway Class B aandelen zijn op het moment van schrijven beschikbaar voor een prijs van 255,47 dollar. 1500 Class B aandelen komen overeen met 1 aandeel van Class A. De Class B aandelen van Berkshire Hathaway zijn in 1996 beschikbaar geworden. Ze werden aangeboden om beleggers met een beperkter budget de mogelijkheid te bieden om rechtstreeks in Berkshire Hathaway aandelen te beleggen.

Het grote verschil zit hem voornamelijk in de flexibiliteit. Het kopen en verkopen van Class B aandelen van Berkshire Hathaway is toegankelijker door de lagere handelsprijs

Daarnaast kunnen houders van een aandeel Berkshire Hathaway Class A dit aandeel converteren naar 1500 aandelen Berkshire Hathaway Class B. Dit recht op conversie bestaat niet in de andere richting. Indien een aandeelhouder over 1500 aandelen Class B beschikt, is het verkopen van deze aandelen en met dat geld een Class A aandeel te kopen de enige manier om een Class A aandeel te verkrijgen.

Koers aandeel Berkshire Hathaway B

De koers die we hieronder bekijken en waar we het over hebben zijn gebaseerd op het aandeel Berkshire Hathaway Class B. De lage koers van vorig jaar is door het aandeel Berkshire Hathaway reeds volledig weggewerkt. Het aandeel bereikte op 10 maart zelfs de hoogste koers ooit, namelijk een koers van 267,5 dollar.

In vergelijking met het begin van dit jaar noteert de koers 10 procent hoger. Het aandeel is mooi begonnen aan het eerste kwartaal van 2020. Momenteel bedraagt de koers van het aandeel Berkshire Hathaway Class B 255,47 dollar.

Cashpositie

Een opmerkelijk feit van Berkshire Hathaway is dat ze een cashpositie van maar liefst 138 miljard dollar hebben. Dit is uiteraard geld waarmee investeringen worden gedaan. Voor de verzekeringsactiviteiten moet er een aanzienlijke som geld onmiddellijk beschikbaar zijn, indien ze als verzekeraar geld moet uitkeren.

Door deze enorme cashpositie is het niet verwonderlijk dat Berkshire Hathaway een zeer grote cash per share heeft. Deze bedraagt namelijk maar liefst 30.990 dollar per aandeel.

Dividend aandeel Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway genereert een aardig bedrag aan inkomsten door middel van dividenden. Het is dan ook opmerkelijk dat een aandeel Berkshire Hathaway géén dividend oplevert voor de aandeelhouders.

De beslissing om geen dividend uit te keren is een weloverwogen beslissing van Warren Buffett. Hij verkiest om het geld in nieuwe bedrijven te investeren, in plaats van het uit te keren aan de aandeelhouders. Hij gelooft dat hij meer waarde aan de aandeelhouders kan geven door het geld te investeren en het te laten toenemen. Het idee achter samengestelde interest speelt hier zeker mee.

Is het aandeel Berkshire Hathaway een interessante belegging?

Wanneer een bedrijf een superbelegger als eigenaar en stichter heeft, schept dit veel verwachtingen. Berkshire Hathaway is er al jaren in geslaagd deze verwachtingen in te lossen. Het bedrijf is gefocust op diverse activiteiten die winstgevend zijn en de waarde van het beleggingsportfolio groeit. Uiteraard zijn de resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Desondanks is het aandeel Berkshire Hathaway niet voor elke belegger interessant. Indien u een belegger bent die op zoek is naar een dividendaandeel, dan is het aandeel Berkshire Hathaway geen goede optie. Dit geldt ook voor beleggers die toekomstgericht aandelen willen toevoegen aan hun portefeuille. Momenteel is Berkshire Hathaway nog een bedrijf met een zeer defensief portfolio. Dit kan uiteraard nog veranderen. Zo heeft het bedrijf aandelen Apple gekocht, terwijl Buffett altijd tegenstander is geweest van technologie. Het aandeel Berkshire Hathaway geeft veel vertrouwen aan menig belegger op de lange termijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele beleggers dit aanzien als een pensioenbelegging.

Berkshire Hathaway heeft een zeer solide balans, een grote troef van dit Amerikaanse bedrijf. Een andere grote meerwaarde voor het bedrijf is op dit moment het management. De vraag is uiteraard of dit in de toekomst zo zal blijven.

Indien we dit alles in beraad nemen, kunnen we concluderen dat het aandeel Berkshire Hathaway een interessant aandeel is. Beleggers die op zoek zijn naar een stabiel bedrijf met een goed en capabel management zouden met het aandeel Berkshire Hathaway wel eens een interessant, defensief aandeel kunnen toevoegen aan hun portefeuille.

Aandelen Berkshire Hathaway kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in het aandeel Berkshire Hathaway en andere internationale aandelen. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Aandeel Berkshire Hathaway
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×