Aandeel Galapagos knalt omhoog na goede testresultaten Filgotinib

De koers van het aandeel Galapagos (GLPG) schiet hard omhoog nu het bedrijf op de valreep bekend maakt dat de doelen in de fase 3-studie zijn behaald.

Het geslaagde onderzoekt brengt het aandeel Galapagos een grote stap dichterbij het commercialiseren van het medicijn tegen reuma samen met de Amerikaanse onderzoekspartner Gilead

Het langverwachte moment lijkt nu werkelijkheid te worden. Na jaren aan onderzoek kan het bedrijf nu een miljardenklapper gaan maken.

Zal Galapagos binnenkort gaan cashen of liggen er nog beren op de weg?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Laatste Galapagos nieuws
  • Wat doet Galapagos precies?
  • De 5 belangrijkste medicijnen van Galapagos
  • Technische analyse aandeel Galapagos

Laatste aandeel Galapagos (GLPG) nieuws

Galapagos heeft de laatste test doorstaan. Uit het onderzoek bij reumapatiënten blijkt volgens Galapagos dat bepaalde doseringen filgotinib significant betere resultaten opleverden dan placebo’s en in bepaalde gevallen ook dan rivaalmedicijn Humira. Er is tevens meer bewijs dat het middel veilig zou zijn in gebruik.

Het bedrijf kan nu toestemming vragen aan het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Zij zullen bepalen of het medicijn op de markt gebracht mag worden.

————————

Galapagos heeft de data van de klinische studies FINCH 1 en FINCH 3 met zijn belangrijkste middel, de ontstekingsremmer filgonitib, al een tijdje in bezit. Die data wordt daarna geanalyseerd en daaruit volgt een zogeheten interpretatie. De interpretatie is een week voor de genoemde deadline nog niet afgerond, of in ieder geval nog niet bekend gemaakt. Bij sommige beleggers lijkt de hoop vervlogen, het aandeel Galapagos heeft al de gehele week last van verkoopdruk. Sommige beleggers vrezen dat de resultaten niet eenduidig te interpreteren zijn of zelfs niet heel gunstig zijn. De CEO van Galapagos Onno van der Stolpe zal zaterdag aanwezig zijn bij een conferentie in Antwerpen van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB). De resultaten zijn zeer belangrijk voor het bedrijf. De potentiële opbrengst die voortkomt uit de commercialisatie van hun eerste medicijn zou uitkomen tussen de €4 en € 6 miljard.

Eerder deze maand heeft Galapagos door de uitoefening van warrants 149.370 nieuwe aandelen uitgegeven, met een totale kapitaalverhoging van bijna 3,5 miljoen euro tot gevolg. De warrants werden uitgeoefend door topman Onno van de Stolpe en drie andere leden van het directiecomité. Uiteraard zorgde de uitgifte van nieuwe aandelen voor verwatering van de bestaande Galapagos aandelen. In totaal staan er nu 54,5 miljoen aandelen uit, dit is een verdubbeling van het aantal aandelen sinds 2012.

Koers aandeel Galapagos

Eerder nieuws:

Galapagos stond op 12 september 2018 nog positief in de schijnwerpers na positieve testresultaten van de eerste fase 3 studie. Het aandeel Galapagos klom destijds nog ruim 15% op de Amsterdamse beurs. Het biotechbedrijf maakte destijds bekend samen met haar Amerikaanse partner Gilead Sciences een studie met het middel Filgotinib tegen reuma succesvol afgesloten te hebben. De testresultaten tonen volgens de wetenschappelijk directeur van Gilead aan dat Filgotinib in samenwerking met andere medicijnen reumapatiënten kan helpen.

Wat doet Galapagos?

Galapgos is een Belgisch farmaceutisch researchbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen. De R&D afdeling ontwikkelt geneesmiddelen voor ziektes zoals reuma en eczeem. Daarnaast heeft Galapagos samenwerkingsverbanden met grote farmaceutische bedrijven voor een deel van deze programma’s. In 2016 werd ruim 90% van de omzet behaald uit de onderzoeken van de R&D afdeling. Het bedrijf heeft naast de notering in België op de BEL20 ook een beursnotering in Amsterdam aan de AEX-index.

Reuma omvat meer dan 150 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Geschat word dat circa 1% van de wereldbevolking last heeft van een vorm van reuma. Er is momenteel nog geen goed medicijn tegen de ziekte. In de laatste studie werden volwassenen met Filgotinib behandeld die matig tot ernstig actieve reuma hebben en onvoldoende reageren op bestaande medicijnen of daar niet tegen kunnen. Benieuwd welke fasen een potentieel geneesmiddel doorloopt? Lees dan vooral het artikel: “Beleggen in biotech aandelen, een vak apart.”

De vijf belangrijkste medicijnen van Galapagos

Galapagos heeft vijf belangrijke geneesmiddelen in ontwikkeling. Daarnaast zijn er nog circa 25 discovery programs. In onderstaande afbeelding ziet u in welke fase van de ontwikkeling deze medicijnen zich momenteel bevinden.

Filgotinib:

Het vlaggenschip van Galapagos is het reumamedicijn Filgotinib dat al sinds 2011 in ontwikkeling is. Het middel is in eerste instantie bedoeld voor patiënten met reuma. Maar zal naar verwachting ook geschikt zijn voor de bestrijding van diverse ontstekingsziektes als de ziekte van Crogn en colitus ulcerosa. Na een moeizame beginperiode won de onderneming in 2011 het vertrouwen van beleggers met een eerste succesvolle test van dit reumamedicijn. Hiermee kwam echt fantasie in het biotech aandeel en begon het aandeel aan een indrukwekkende stijging. Deze stijging kreeg in 2015 een enorme impuls nadat het bedrijf toestemming kreeg om het medicijn op 900 patiënten te testen. Indien het medicijn uiteindelijk op de markt komt kan het uitgroeien tot een commercieel succes. De potentiële opbrengst die voortkomt uit de commercialisatie van dit medicijn zou uitkomen op circa €5 miljard.

IPF(diopathische Pulmonale Fibrose): Dit medicijn is na Filgotinib het verste in ontwikkeling. Galapagos ontwikkelt een medicijn tegen de dodelijke longziekte IPF, waar momenteel nog geen geneesmiddel voor is.

CF (cystische fibrose): Galapagos is al erg lang bezig met dit medicijn tegen taaislijmziekte.  De Amerikaanse concurrent Vertex heeft echter al geneesmiddelen tegen taaislijmziekte op de markt. Dit lijkt dan ook niet de hoogste prioriteit te zijn bij het bedrijf. Het ontwikkelingsprogramma liep tevens vertraging op door een moeizame samenwerking met de Amerikaanse partner AbbVie.

Atopic dermatitis: Dit redelijk nieuwe middel dat Galapagos in ontwikkeling heeft is een medicijn tegen eczeem. In eerdere testen bleek dat het middel MOR106 beschikt over een effectief werkingsmechanisme.

OA(Artrose of osteoarthritis)Dit experimentele medicijn van Galapagos helpt tegen Artrose, een ziekte waarbij men kraakbeen verliest. Er is dringend behoefte aan een medicijn tegen deze ziekte. Het bedrijf werkt samen met het Franse biotechbedrijf Servier aan dit middel.

Kaspositie aandeel Galapagos

Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is een tijdrovend proces, maar wat bovenal veel geld kost. Gelukkig heeft Galapagos met een bedrag van € 1,29 miljard nog genoeg geld in kas. De verwachte cashburn voor dit jaar is € 152 miljoen, maar neemt de komende jaren fors toe. De omzet zal dit jaar ook flink lager uitvallen dan vorig jaar. In 2018 boekte het concern een omzet van €288 miljoen, maar analisten verwachten voor 2019 een omzet van slechts € 184 miljoen. Die omzet komt vooral van zogeheten milestone betalingen die het bedrijf ontvangt van partners waarmee het samen medicijnen ontwikkelt. Zo krijgt Galapagos bijvoorbeeld geld van haar partner Gilead Sciences waarmee het samen werkt aan het Filgotinib programma. Uiteraard is het voorspellen van de omzet van Galapagos lastig en hangt er natuurlijk veel af van de ontwikkelingen van de medicijnen.

Technische analyse aandeel Galapagos

Galapagos is een aandeel dat forse koersbewegingen kent. De afgelopen jaren is er een zwak stijgende trendkanaal ontstaan. Deze week testte de koers opnieuw de onderkant van dit kanaal. Technisch oogt het beeld dus gematigd positief, maar bij een doorbraak van de steunlijn kan het aandeel een diepere correctie tegemoet gaan. Rond de € 74,50 ligt een belangrijke steunzone, een doorbraak en slotstand hieronder zal tot meer verkoopdruk leiden. Een daling richting de €60 behoort dan tot de mogelijkheden. Uiteraard kan het aandeel Galapagos bij goed nieuws ook omhoog uitbreken. Het potentieel is echter beperkt door de bovenkant van het stijgende kanaal dat zich rond de €110 bevindt. Op €105,35 ligt ook weerstand aangezien daar de top werd gevormd op 10 september 2018.

Aandeel Galapagos kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in het aandeel Galapagos en aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Galapagos

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27