Aandeel General Electric: Kan deze reus weer herrijzen?

Het aandeel General Electric presteert sinds 2016, toen het in een neerwaartse trend terecht kwam, slechter dan de algemene markt. De laatste tijd heeft General Electric echter consequent gewerkt om hun bedrijf weer winstgevend te maken. Een aantal belangrijke veranderingen binnen het bedrijf zouden een einde kunnen maken aan de neerwaartse trend en het aandeel weer omhoog kunnen duwen. In dit artikel gaan we in op het aandeel General Electric en of het een goed idee is om te beleggen in het bedrijf.

In dit artikel komt u het volgende te weten over het aandeel General Electric:

Aandeel General Electric

Koers aandeel General Electric

Het aandeel General Electric heeft het de afgelopen jaren erg moeilijk gehad. In 2016 kwam het aandeel in een neerwaartse trend terecht. General Electric lag op koers om de neerwaartse trend te beëindigen, totdat de pandemie toesloeg, die de prijs van het aandeel met 60 procent omlaag duwde. Het aandeel General Electric heeft zich sindsdien echter kunnen herstellen en brak onlangs door het hoogste punt van 2020 uit. Nu zou het aandeel mogelijk een nieuwe opwaartse trend kunnen beginnen.

Het bedrijf General Electric

General Electric is een Amerikaans multinationaal conglomeraat opgericht in 1892. Het bedrijf is actief in verschillende industrieën, waaronder de luchtvaart, gezondheidszorg, energie, hernieuwbare energie, digitale industrie en financiën.

Het bedrijf General Electric kan zijn geschiedenis terugvinden in 1876, toen Thomas Edison één van zijn beroemdste uitvindingen ooit voltooide; de elektrische lamp. Edison richtte snel zijn bedrijf de Edison General Electric Company op om al zijn uitvindingen en activiteiten te combineren.

Elders in de Verenigde Staten werd in 1879 een ander elektrotechnisch bedrijf opgericht, de Thomson-Houston Electric Company. Beide bedrijven fuseerden met een aantal kleinere bedrijven. Deze (kleine) fuseringen, patenten en uitvindingen gaven beide bedrijven enorm veel invloed in de elektronica-industrie. Ze besloten hun krachten te bundelen en in 1892 te fuseren onder hun nieuwe naam The General Electric Company.

General Electric werd een onderdeel van de oorspronkelijke 12, toen de Dow Jones Industrial Average werd opgericht in 1896. Dit duurde tot 2018, waarna het aandeel General Electric werd vervangen door Walgreens. Het aandeel presteerde sinds 2016 slechter dan de markt, wat General Electric een plek op de Dow Jones Industrial Average kostte.

Nieuws over het aandeel General Electric

General Electric sluit contract voor aanleg van netwerkinfrastructuur in Nepal en Maleisië

Nepal

Het hernieuwbare energiesegment van General Electric heeft aangekondigd dat het een contract van meerdere miljoenen dollars heeft binnengehaald, om een upgrade van de infrastructuur van het elektriciteitsnet in Nepal te realiseren. De nieuwe waterkrachtcentrales zullen stroom leveren aan honderdduizenden huishoudens in schaarse regio’s. De regio’s liggen buiten de hoofdstad van Nepal en hebben geen toegang tot het nationale elektriciteitsnet. De regering van Nepal heeft General Electric ingeschakeld om het probleem op te lossen door drie waterkrachtcentrales te upgraden.

Maleisië

General Electric heeft een contract in de wacht gesleept voor de bouw van 1,2 gigawatt stroomopwekkingsapparatuur in Maleisië. Het bedrijf heeft de opdracht gekregen energieopwekkingsapparatuur te leveren voor de Pulau Indah energiecentrale. De centrale zal worden aangedreven door General Electric’s HA-gasturbinetechnologie. General Electric zal ook gedurende 21 jaar volledige service-oplossingen voor de energiecentrale leveren. De centrale is gelegen in Selangor, waar de economische ontwikkeling een enorme groei heeft doorgemaakt. Hierdoor is de vraag naar energie toegenomen.

General Electric investeert verder in windenergie

General Electric heeft zeer recentelijk verdere investeringen in hernieuwbare energie aangekondigd. Het bedrijf heeft duidelijk aangegeven dat ze denken dat hernieuwbare energie één van de grootste inkomstenbronnen zal worden. General Electric heeft plannen opgesteld voor de bouw van een nieuwe fabriek, voor de productie van windturbinebladen voor de windenergiemarkt in het Verenigd Koninkrijk.

De investering toont de doelstellingen van General Electric aan om zich te vestigen in de sector van duurzame energie. Dat is heel goed nieuws voor beleggers. Het management van General Electric heeft plannen om de inkomsten uit offshore windenergie te verhogen van slechts 200 miljoen in 2020 tot 3 miljard dollar in 2024. De hernieuwbare energie divisie van General Electric is momenteel al een toonaangevende speler, met een omzet van $ 10,9 miljard in 2020.

General Electric verkoopt segment van vliegtuigleasing aan AerCap

De vrij nieuwe CEO van General Electric heeft een aantal veranderingen in het bedrijf op gang gebracht. De bedoeling is om meer focus te leggen op de kernactiviteiten van General Electric.

Het bedrijf heeft besloten hun vliegtuiglease-eenheid te verkopen aan AerCap, een van hun grote rivalen in de vliegtuiglease-industrie. De deal, ter waarde van 32 miljard dollar, bestaat uit 24 miljard dollar in contanten en nog eens 1,1 miljard aandelen van AerCap voor General Electric. De AerCap-deal is een belangrijke omschakeling in de activiteiten van General Electric en in de vliegtuiglease-industrie. De deal moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders, maar de consensus is dat deze zeer binnenkort goedgekeurd zal worden. De concurrentie in deze branche is erg hevig en de toetredingsdrempels zijn erg laag. Een dergelijke grote deal zal echter zeker schaalvoordelen opleveren, waardoor goedkeuring voor deze deal toch nog steeds moeilijk zou kunnen worden.

Vóór de pandemie was de vliegtuiglease-eenheid een van de betere segmenten voor General Electric. Het bedrijf haalde ongeveer 1 miljard dollar per jaar binnen aan inkomsten. De pandemie heeft het voor dit segment echter buitengewoon moeilijk gemaakt om enige toegevoegde waarde voor General Electric te creëren, gezien de faillissementen en herstructureringen van de luchtvaartmaatschappijen.

General Electric’s financiële resultaten

General Electric rapporteerde eind januari 2021 hun resultaten over het vierde kwartaal. Tot verrassing van beleggers was het een stuk beter dan verwacht, het zette een koersbeweging van 37 procent in het aandeel General Electric in gang. Het eerste positieve was het genereren van vrije kasstroom. In de eerste 9 maanden van 2020 had het bedrijf een cash burn van 3,8 miljard dollar, als gevolg van de pandemie. In het vierde kwartaal verwachtte het bedrijf echter een vrije kasstroom van 2,5 miljard dollar. General Electric leverde een betere prestatie dan verwacht, en kon een vrije kasstroom van 4,4 miljard dollar rapporteren. De cashflow vertegenwoordigde een stijging van 480 miljoen dollar in vergelijking met 2019.

Elders was het bedrijf echter in lijn met de verwachtingen, de omzet kwam uit op 21,9 miljard dollar in het vierde kwartaal en een winst per aandeel van 0,08 dollar. De balans ziet er ook redelijk goed uit. General Electric wist hun schuld in 2020 met ongeveer 16 miljard dollar te verlagen. Dit was zeker geen gemakkelijke prestatie, gezien de omstandigheden.

Vooruitzichten van General Electric voor 2021

General Electric is erg optimistisch over 2021. Het bedrijf voorziet een groei van hun industriële inkomsten en van hun winst. Ze verklaarde ook dat ze verwachten dat de winst per aandeel zal stijgen van 0,15 naar 0,25 dollar per aandeel. General Electric ziet echter nog steeds een verlies tussen de 0,5 en 0,7 miljard dollar.

Het bedrijf heeft ook een 1-voor-8 omgekeerde aandelensplitsing voorgesteld, om de prijs per aandeel te verhogen tot ongeveer 100 dollar. Veel beleggers zijn geen fan van de propositie. De kunstmatige inflatie van de aandelenkoers is voor bedrijven meestal een laatste poging om de aandelenkoers te verhogen. Het is zonder twijfel beter om de aandelenkoers te verhogen door positieve prestaties van het bedrijf, in plaats van via omgekeerde aandelensplitsingen.

De balans van General Electric

De resultatenrekening van General Electric

General Electric mikt op 35 procent schuldvermindering

Zoals we eerder in het artikel hebben vermeld, heeft General Electric hun vliegtuigleaseactiviteiten verkocht aan AerCap Holdings voor 30 miljard dollar. Het doel van deze deal was om de balans van het bedrijf weer onder controle te krijgen. De Chief Financial Officer (CFO) van General Electric heeft onlangs aangekondigd dat het bedrijf zijn schuld heeft teruggebracht tot ongeveer 75 miljard dollar, nadat de deal met AerCap was afgerond. Vóór de deal met AerCap bedroeg de schuld van General Electric 104 miljard dollar. Een daling van ongeveer 30 miljoen dollar is een mooie prestatie. General Electric is echter niet tevreden met een schuld van 75 miljard dollar. Het bedrijf heeft plannen om de schuld tegen 2023 met nog eens 35 procent te verminderen, door hun leningen te halveren.

Als General Electric succesvol is in zijn doelstelling om de schuld te verminderen, zou het bedrijf de schuld moeten verlagen tot 2,5 keer hun EBITDA. De schuld bedraagt momenteel ongeveer 6 keer hun EBITDA. General Electric heeft lang geleden onder de enorme schuldenlast, maar dit zou snel tot het verleden moeten behoren. Het General Electric van de toekomst zal een kleiner bedrijf zijn, dat zich enkel zal focussen op bepaalde belangrijke activiteiten en segmenten.

De cashflow zal naar verwachting ook groeien, op basis van opmerkingen van de CFO. Om hun doelen te bereiken door de schulden te verminderen, heeft het bedrijf meerdere wegen die het kan inslaan. Één daarvan is de groei van de vrije cashflow. Het is een belangrijke maatstaf die analisten in de gaten houden om de voortgang van de doelen van General Electric te meten om zichzelf opnieuw uit te vinden en hun slechte prestaties te herstellen.

General Electric loopt ernstig achter op hun belangrijkste concurrenten. Als we de uitspraken van het bedrijf echter mogen geloven, kunnen we heel snel een verandering zien met betrekking tot de vrije kasstroom.

Aandeel General Electric: Technische Analyse

Het technische plaatje van het aandeel General Electric is best interessant. Op de wekelijkse grafiek kunnen we zien dat het aandeel General Electric eindelijk zijn neerwaartse trend zou kunnen omkeren. Het heeft aantoonbaar een soort dubbele bodem gevormd. De uitbraak is echter snel gekeerd en zou kunnen worden geïnterpreteerd als een bull trap. Dit is een fenomeen dat vaak te zien is op grafieken. Beleggers worden gelokt om het aandeel te kopen vanwege een uitbraak van een patroon of weerstandszone, maar het aandeel keert de uitbraak snel om en zet de beleggers die het aandeel kochten in de val. De komende weken of dagen zijn dus belangrijk om te bepalen of de uitbraak zal doorzetten. Als de uitbraak succesvol is, zou het aandeel General Electric een koersstijging kunnen meemaken van richting de 20 dollar per aandeel, wat het koersdoel is van het dubbele bodem-patroon.

Conclusie voor het aandeel General Electric

Als we kijken naar de staat van het bedrijf General Electric, lijkt het best interessant. De activiteiten op het gebied van elektriciteit en hernieuwbare energie van General Electric vormden een groot probleem voor het bedrijf. In 2019 genereerden beide activiteiten samen 34 miljard dollar aan inkomsten, maar hadden ze een negatieve vrije kasstroom van ongeveer 2,5 miljard dollar. In 2020 zag General Electric een zeer kleine omzetdaling tot 33,3 miljard dollar, maar de veranderingen van het bedrijf hebben hen geholpen om een ​​break-even vrije kasstroom in het stroomsegment van General Electric te realiseren. Ook heeft het bedrijf de cash burn in hun activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie weten te verminderen. Om het kort te houden, General Electric heeft veel moeite gedaan om hun cashflow te verbeteren, wat goed nieuws is voor de (toekomstige) aandeelhouders.

General Electric staat echter nog steeds voor vele uitdagingen, het bedrijf is natuurlijk ook getroffen door de pandemie. Een groot deel van hun inkomsten uit hun luchtvaartsegment is verloren gegaan. Het luchtvaartsegment zal zich zeker herstellen, maar er blijft onzekerheid over hoe snel de herstelbeweging zich zal inzetten.

Als we kijken naar de meningen van de analisten, is de consensus om het aandeel General Electric te behouden of te kopen. Het gemiddelde koersdoel ligt momenteel op 14,27 dollar.

Datum Beurshuis Advies Koersdoel
16-mrt-21 Merrill Lynch Kopen $15.00
16-mrt-21 Goldman Sachs Kopen $15.00
16-mrt-21 UBS Kopen $15.00
11-mrt-21 Barclays Kopen $15.00
11-mrt-21 Deutsche Bank Houden $14.00
11-mrt-21 RBC Capital Kopen $15.00
11-mrt-21 Wolfe Research Kopen $14.00
10-mrt-21 Cowen & Co Houden $10.00
09-mrt-21 Morgan Stanley Kopen $17.00
08-mrt-21 Credit Suisse Houden $13.00
08-mrt-21 Citigroup Kopen $14.00

Aandelen General Electric kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf te beleggen in het aandeel General Electric en andere internationale aandelen. Bekijk het complete aanbod van LYNX:

Aandeel General Electric
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×