Aandeel General Motors: Hoe speelt u eenvoudig in op een daling met opties?

Het aandeel General Motors heeft het zwaar. De koers heeft te lijden onder de aanhoudende handelsspanningen. De automaker heeft bovendien last van terugvallende autoverkopen in China.

De grafiek oogt ook nog eens negatief, wat het aantrekkelijk maakt om in te spelen op een daling. Maar hoe speelt u hierop in?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Introductie General Motors
  • Situatieschets
  • Technische analyse van het aandeel General Motors
  • Inspelen op een daling met een vertical put spreads/bear spreads
  • Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Aandeel General Motors

Introductie General Motors

Op 16 september 1908 werd de General Motors Company opgericht in Michigan onder leiding van William Durant. Vandaag de dag is General Motors Corporation een van de grootste autobedrijven ter wereld met verschillende dochterondernemingen. General Motors verkoopt zijn voertuigen in circa 200 landen en heeft een marktaandeel van rond de 9%. De voertuigen zijn populair in het thuisland (VS), maar ook China is een enorm belangrijke afzetmarkt voor het bedrijf. GM heeft dan ook twee joint ventures met het Chinese autobedrijf Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC). Met de verkoop van Opel en Vauxhall per medio 2017 is het nauwelijks nog actief in Europa.

Situatieschets

Sinds Trump in 2017 de handelsoorlog heeft ontketend, hebben de aandelenkoersen van autofabrikanten te lijden onder verkoopdruk. Hoewel Trump nog werd gewaarschuwd door General Motors voor de gevolgen, heeft de VS de hogere importtarieven toch ingevoerd. Deze importtarieven raken niet alleen Chinese, maar juist ook de Amerikaanse bedrijven die hun producten in China produceren. Daarnaast raken de hogere importtarieven de Amerikaanse consument, aangezien de bedrijven de importtarieven doorrekenen in de prijzen.

De koers van het aandeel General Motors is vorige maand gedaald van $ 40 naar $ 33. Het bedrijf had te maken met reglementaire tegenwind, waardoor de langverwachte autonoom rijdende service, die later dit jaar live zou gaan, vertraging heeft opgelopen. General Motors had daarnaast vooral last van de plannen van Donald Trump om tarieven op te leggen aan Mexico. De VS kwamen echter tot een overeenkomst met Mexico en de koers van GM herstelde weer van $ 33 naar ruim $ 36.

Trump richt zich nog steeds op China met een dreiging voor hogere tarieven, wat een groot probleem is voor General Motors. China is namelijk niet alleen ’s werelds grootste automarkt, maar ook GM’s grootste afzetmarkt. Het bedrijf zal zeker de impact van een verdere escalatie van de handelsoorlog en een mogelijke reactie tegen Amerikaanse merken in China voelen. Bovendien zien we nu al dat de autoverkopen in China teruglopen. In 2018 groeide de Chinese economie overigens nog maar met 6,6%, het langzaamste groeitempo sinds 1990.

Technische analyse op het aandeel General Motors

Als we de grafiek bekijken, zien we dat het recente herstel van het aandeel General Motors op de vorige steun rond de $ 36,25 is gestrand. Deze voormalige steun vormt nu weerstand, en de recente herstelbeweging kan worden gezien als een technische pullback. Wij denken dat het waarschijnlijk is dat General Motors hier een lagere top vormt en weer omlaag draait. Wij denken daarnaast dat een daling richting de dieptepunten tussen de $ 33-$ 31 mogelijk is.

Beleggingsidee: vertical put spread / bear spread

Na het recente herstel van de koers van General Motors, lijkt het aandeel nu weer klaar voor een nieuwe daling. Stel dat u het eens bent met deze visie, dan kunt u met een optiestrategie eenvoudig inspelen op een daling.

Voor dit idee kiezen we de expiratie van 10 juli. We kopen 1 JUL 19’19 PUT $ 36 voor $ 1,27. Tegelijkertijd verkopen (ofwel schrijven) we 1 JUL 19’19 PUT $ 33 en daarvoor ontvangt u $ 0,32. Opties hebben een multiplier van 100, dus deze combinatie kost u $ 95 en is verliesgevend indien General Motors op 19 juli boven de $ 36 expireert.

Met deze bear spread gaat u geld verdienen wanneer General Motors daalt onder de $ 35,05 (= $ 36 – $ 0,95). De maximale winst van $ 205 (= ($ 3-$ 0,95) x 100) wordt behaald als GM onder de $ 33 expireert. Uiteraard kunt u deze strategie ook meerdere keren innemen.

In onderstaande afbeelding ziet u de Performance Graph van deze optiestrategie afkomstig uit het LYNX Handelsplatform.

Meer weten over de Bear Spread

Bent u nieuw met het begrip Bear Spread? In het LYNX Kennisportaal staat artikel over de Bear Spread, waarin deze interessante optiecombinatie wordt uitgelegd.

Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Dit idee is op 12 juni 2019 gedeeld ter inspiratie in het LYNX Ideeëncentrum. Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en opiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker