Is het aandeel ING al aantrekkelijk om te kopen?

Update 1 november 2018: Aandeel ING: kwartaalcijfers laten koers omhoog schieten

Update 5 oktober 2018: Aandeel ING: kopen of verkopen?

Update 26 mei 2017: De meest verhandelde aandelen van 2017

Update 26 oktober 2016: Aandeel ING stijgt 50% in 4 maanden, correctie in zicht?

Update 11 februari 2016: Verhoog met opties uw rendement op gekochte aandelen ING

De koers van het aandeel ING is de afgelopen jaren flink opgelopen. In het eerste halfjaar van 2015 steeg het aandeel zelfs nog met 60%. Echter, sinds de top van € 16 op 11 juli j.l. is dit koersverloop volledig omgeslagen. Momenteel is de koers van het aandeel ING weer terug op het niveau van januari 2015 en noteert het rond de koers van € 10. Wat zijn de redenen voor deze enorme koersdaling het afgelopen halfjaar?

Aandeel ING

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Koersprestatie aandeel ING in vergelijking met Noord-Europese concurrenten
  • Redenen voor de koersval van het aandeel ING
  • Belangrijke niveaus in de grafiek van het aandeel ING

Koersprestatie aandeel ING in vergelijking met Noord-Europese concurrenten

Mede door de lage leenkosten en het vele gratis geld dat ECB-president Mario Draghi afgelopen tijd uitdeelt (dat grotendeels terechtkomt bij de bankensector), zijn beleggers in bankaandelen afgelopen jaren flink verwend. Na de financiële crisis moest de sector van ver komen, maar in vergelijking met haar concurrenten liep het aandeel ING voorop in het herstel. Hieronder vindt u het koersverloop van de grootste Noord-Europese banken over de afgelopen vijf jaar.

U ziet dat ING de afgelopen vijf jaar verreweg de beste performance heeft laten zien. Het aflossen van de staatssteun liep voorspoedig en met de winsten die de bank de afgelopen jaren heeft gemaakt is de balans flink versterkt. Dit alles leidde ertoe dat de grootste bank van Nederland sinds 2015 weer dividend uitkeert, iets waar het in 2008 gedwongen mee was gestopt. Toch is de koers van het aandeel het afgelopen halfjaar al met bijna 40% gedaald.

Redenen voor de koersval van het aandeel ING

Uiteraard zijn de koersprestaties van ING geen uitzondering, de hele banksector presteert afgelopen halfjaar ondermaats. Voor het gemak richt ik mij in dit artikel specifiek op ING. In vergelijking met de AEX-index is sinds het einde van vorig jaar een duidelijke underperformance van ING waar te nemen. Afgelopen maand is de spread tussen de AEX-index en het aandeel ING alleen nog maar groter geworden.

Redenen voor de koersval van het aandeel ING

  • Hogere kapitaaleisen
  • Uitstaande leningen aan bedrijven uit de energiesector
  • Problemen bij Italiaanse banken

De eerste scheurtjes in de koersprestaties ontstonden toen DNB halverwege vorig jaar waarschuwde dat hogere kapitaaleisen voor banken in aantocht zijn. Hogere kapitaaleisen betekenen in beginsel dat minder geld beschikbaar is om rendement op te maken, wat leidt tot lagere winsten en dus lagere koersen.

De tweede reden, die mijns inziens een stuk grotere impact heeft, zijn de uitstaande lening aan bedrijven uit de energiesector. De lage olieprijs heeft veel bedrijven die werkzaam zijn in deze sector in problemen gebracht. Het FD meldde vorige week vrijdag dat de exposure van ING aan de energiesector zo’n € 27 miljard is. Beleggers maken zich zorgen dat de bank flink moet gaan afschrijven op deze leningen, aangezien een deel hiervan waarschijnlijk niet kan worden terugbetaald.

Tot slot nog de huidige zorgen over de Italiaanse banken. Beleggers raken afgelopen maanden steeds meer bezorgd over de slechte leningen bij Italiaanse banken (slechte leningen is geld dat hoogstwaarschijnlijk niet meer kan worden terugbetaald). Het aantal van dit soort leningen die Italiaanse banken op hun balans hebben staan is torenhoog. Er lopen momenteel gesprekken tussen de Italiaanse overheid en Brussel om deze leningen voor een deel in een ‘bad bank’ te stoppen, zoals ooit ook is gebeurd in Spanje.

De hoge kosten die dat met zich mee brengt, heeft wellicht tot gevolg dat Italiaanse banken hun kapitaalreserves flink moeten verhogen. Dit geld wordt bij beleggers opgehaald middels nieuwe aandelenuitgiftes. De grote zorgen van beleggers hebben de koersen van Italiaanse bankaandelen doen kelderen. Dit zet de hele bankensector onder druk en zorgt dus indirect ook voor lagere koersen van het aandeel ING. 27 januari werd zelfs in verschillende Italiaanse bankaandelen de handel korte tijd stilgelegd, omdat in een korte periode de koersverliezen enorm opliepen.

Om de zorgen over de Italiaanse bankensector te verduidelijken, vindt u hieronder een grafiek van de Italiaanse bankenindex over afgelopen vijf jaar. U ziet dat de koers afgelopen maanden een flinke duikvlucht heeft gemaakt. Inmiddels is de koers op een niveau belandt die in 2011 en 2012 ook werd gezien, de periode dat de eurocrisis haar hoogtepunt bereikte.

Belangrijke niveaus in de grafiek van het aandeel ING

Op de huidige koers is het dividendrendement van het aandeel ING 4,6%, een goed rendement. Zelf heb ik geen mening of het aandeel koopwaardig is, iets wat bij mij nog niet vaak is voorgekomen op de Nederlandse aandelenmarkten. Om een iets duidelijker beeld te geven, vindt u hieronder een overzicht van het netto inkomen.

 Netto inkomen (in miljoenen euro’s)
 2011   2012   2013   2014   2015*   2016*   2017*   2018*   2019* 
 2.275  2.630  2.460  2.900  4.400  4.450  4.740  5.150  5.520

* Jaren 2015 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Zoals in bovenstaande tabel is af te lezen, wordt de komende jaren een gestage groei van het netto inkomen verwacht.

Mocht u zelf toch van mening zijn dat het aandeel ING na de recente afstraffing een koopje begint te worden, heb ik voor u belangrijke steun- en weerstandniveaus. Mijns inziens moet deze steun absoluut stand houden om een verdere daling van het aandeel te voorkomen.

dubbele bodem in grafiek aandeel ING - aandeel ING kopen

In bovenstaande grafiek vindt u de (vijf) dubbele bodem op € 9,50. Dit punt is bovendien een oude weerstand uit 2011. Door de vele raakpunten is dit een ontzettend belangrijk niveau dat stand moet houden om de daling een halt toe te roepen.

Als ik naar boven kijk, zie ik een duidelijke weerstand op  € 11,85. Dit is het hoogtepunt van eind 2014 en het dieptepunt op de bewuste “zwarte” maandag in augustus 2015. Mocht het aandeel ING herstellen, dan is dit het eerste punt dat voor enige weerstand kan gaan zorgen.

De komende periode wordt interessant voor het aandeel ING. Zet het aandeel de daling voort, of weet het aandeel toch steun te vinden rond dit belangrijke niveau. Hierbij weet u dus alvast welke niveaus belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Update: Aandeel ING: kopen of verkopen?

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
ING

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×