Aandeel ING short; hoe ga ik mijzelf redden?

Drie weken terug beschreef ik in mijn artikel Aandeel ING stijgt 50% in 4 maanden, correctie in zicht? de enorme stijging in het aandeel ING. Een stijging van 50% in enkele maanden leek mij iets te gortig, maar Mr. Market dacht hier anders over.

Het aandeel ING deed hier nog een schepje bovenop door nog eens ruim 10% door te stijgen.

Uiteindelijk wist het Nederlandse bankaandeel een top van € 13,35 te noteren. Eind juni bodemde het aandeel nog op € 8,30, dit betekent een totale stijging van ruim 60%.

Calloptie aandeel ING

Zoals in mijn artikel staat beschreven, heb ik eind oktober 10 callopties geschreven op het aandeel ING. Het betreft de € 12 calloptie met expiratie op 18 november, vandaag dus. U ziet in onderstaande screenshot dat deze callopties diep in-the-money zijn op dit moment. Aangezien de expiratie vandaag plaatsvindt, is de kans nagenoeg 100% dat dit zo blijft.

Trump duwt aandeel ING omhoog

Nadat Trump gekozen werd als de volgende president van de Verenigde Staten, opende ING op € 11,81. Daardoor had ik direct het gevoel dat het goed ging afgelopen met mijn positie, helaas bleek niets minder waar. In plaats van malaise werd het een ware hause op de beurs en vooral in de financiële sector.

De oorzaak van de stijging is te vinden in het oplopen van de rente op de kapitaalmarkten. De yieldcure werd binnen no-time stijler, wat betekent dat de langere rente harder steeg dan de kortlopende rente. Dit is waar banken hun geld mee verdienen en dus heeft dit een positief effect op de aandelenkoersen uit deze sector.

Zo steeg de rente op Duitse 10-jaarsstaatsobligaties sinds begin oktober van -0,16%, met 46 basispunten naar 0,30%. Dit is een gigantische beweging binnen obligatieland. De yield op obligaties beweegt tegengesteld aan de koersen van de obligaties. In bovenstaande grafiek is goed terug te zien dat de Bund future flink in waarde is gedaald. Wat dus betekent dat de rente zelf flink opliep.

Persoonlijk vind ik dat deze rentestijging iets te snel is gegaan en dat de komende weken een consolidatiefase ontstaat. Dat de Fed het Amerikaanse rentepeil in december gaat verhogen is naar mijn inziens inmiddels wel in de huidige obligatiekoersen verwerkt. Daarnaast gaat de ECB in de december meeting duidelijkheid geven of het opkoopprogramma wordt verlengd of niet. Vandaag hintte president Draghi tijdens een toespraak op een verlenging van het programma van zes maanden.

Omdat ik verwacht dat de rente op de kapitaalmarkt de komende weken niet veel verder gaat stijgen, durf ik het aan om mijn opties te laten exercisen. Dit betekent concreet dat ik een shortpositie van 1.000 aandelen ING in portefeuille krijg.

Een stijging van 60% in vijf maanden tijd is mij te gortig en wat mij betreft is het tijd voor een (kortstondige correctie). Als ik de grafiek van het aandeel ING erbij pak zie ik dat een oud weerstandsniveau is verandert in een steunpunt in de grafiek.

Dit niveau ligt zo rond een koers van € 12,10. Ik ga dan ook proberen om mijn stukken in de komende weken rond dit niveau terug te kopen. Mocht dit lukken, dan sluit ik mijn positie dus alsnog met winst af.

Voor de geschreven callopties ontving ik destijds een premie van € 0,35. Gezien de uitoefenprijs van € 12, heb ik de aandelen die ik maandag short zit gemiddeld tegen een prijs van € 12,35 verkocht. Dit is dus mijn break-even punt. Daalt de koers van het aandeel ING onder dit niveau, dan wordt mijn positie winstgevend. Mocht het aandeel de komende weken verder stijgen, dan loopt mijn verlies uiteraard op.

Zoals gezegd durf ik dit risico te nemen aangezien ik verwacht dat de rente niet veel verder gaat stijgen in december. Daarnaast heb ik in mijn portefeuille nog 10 geschreven putopties Unilever.

Dit afgestrafte dividendaandeel presteert hoogstwaarschijnlijk bovenmaats als de rente niet verder stijgt of zelfs weer licht daalt. Deze positie geldt dus enigszins als hedge, mocht het sentiment op de aandelenmarkten de komende weken positief zijn.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker