Aandeel Nintendo daalt na bekendmaking kwartaalcijfers

Update 08 september 2016: Apple blaast het aandeel Nintendo nieuw leven in

Vanochtend, na het sluiten van de Japanse beurs, maakte Nintendo haar cijfers bekend. Het aandeel Nintendo is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws  geweest vanwege de nieuwe hype Pokémon Go. Beleggers lijken niet blij te zijn met de resultaten die het Japanse bedrijf heeft geboekt.

Omdat de cijfers nabeurs bekend werden gemaakt, konden beleggers in Japan nog niet reageren op de resultaten. Het aandeel Nintendo is echter ook op de Duitse beurs in euro’s genoteerd. Uiteraard is het mogelijk om dit aandeel te verhandelen via het LYNX Handelsplatform.

In bovenstaande screenshot is goed te zien dat beleggers niet tevreden zijn met de cijfers. Het aandeel noteert op de Duitse beurs momenteel ruim 7% lager. Uiteraard is de Duitse variant van het aandeel minder liquide, toch is dit een voorbode van wat het aandeel Nintendo bij opening op de Japanse beurs te wachten staat.

Waarom zijn beleggers teleurgesteld in het aandeel Nintendo?

Zowel de omzet als de winst (in dit geval verlies) viel tegen. Terwijl analisten een verlies van ¥ 3,4 miljard verwachtten, maakte Nintendo een verlies bekend van  ¥ 24,5 miljard. Dit verschil is nog al fors te noemen.

Ook de omzet van ¥ 62 miljard kwam lager uit dan de ¥ 70 ,3 miljard die werd verwacht. De flinke afstraffing die het aandeel Nintendo onderging voor de bekendmaking van Pokémon Go kwam dus niet uit de lucht vallen.

Het Japanse bedrijf heeft onder meer last van een tegenvallende vraag naar consoles als de Wii U. Dit probleem speelt al jaren, om deze reden kampt de spelmaker met een jaarlijks dalende omzet. Was de omzet in 2009 nog $ 18 miljard, dan is daar dit jaar nog maar een schamele $ 4 miljard van over.

Naast de problemen binnen het bedrijf, werden nog wat externe factoren gebruikt als excuus. Met name de sterke yen speelde het bedrijf naar eigen zeggen parten. Ik ben het met Nintendo eens dat de Japanse yen dit jaar flink in waarde is toegenomen.

Opnieuw vertraging met Pokémon

Wat mij persoonlijk nog het meeste steekt, is de vertraging van de nieuwe upgrades in het nieuwe spel Pokémon Go. Nadat de lancering van het spel in Japan vorige week werd uitgesteld, is dit een nieuwe teleurstelling voor de beleggers in Nintendo.

De uitvinders van het spel hebben nieuwe accessoires bedacht die door spelers kunnen worden aangekocht. Op deze manier kan het spel meer geld opleveren, een prachtig idee nu het spel over de hele wereld een nieuwe hype heeft ontketent. Echter, des te later deze accessoires aan het spel worden toegevoegd, des te minder geld dit oplevert. Een nieuw spel heeft immers geen eeuwig leven.

Het bedrijf verkeert in zwaar weer en de nieuwe hit Pokémon Go was dan ook meer dan welkom voor Nintendo. Zaak voor het bedrijf om deze nieuwe kans met beide handen aan te pakken. Ik vind het zelf dan ook heel lastig voor te stellen hoe het mogelijk is dat belangrijke deadlines rondom het nieuwe spel telkens niet worden gehaald.

Wat mij betreft, tekent dit het bedrijf Nintendo en laat het zien dat de spelmaker alles behalve goed bezig is. In een wereld waarin beleggers steeds sneller innoveren en beleggers steeds veeleisender worden, is het onmogelijk om concurrenten op deze manier slimmer af te zijn.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×