Aandeel Nvidia: een analyse & koersdoelen

Het aandeel Nvidia is één van de aandelen die sinds het begin van 2016 hard is gestegen. De koers van het aandeel steeg met meer dan 900% en staat nu op een all-time high van $ 289,36. Het aandeel lijkt enkel te kunnen stijgen en profiteert bovendien maximaal van populaire thema’s zoals artificial intelligence, crypto currencies en gaming. 

In dit artikel ga ik dieper in op het bedrijf achter het aandeel.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Groeimogelijkheden aandeel Nvidia
  • Vergelijking Nvidia met haar concurrenten AMD en Intel
  • Waardering van het aandeel Nvidia
  • Analisten adviezen Nvidia
  • Koersdoel en conclusie aandeel Nvidia

Groeimogelijkheden aandeel Nvidia

Nvidia is sterk gegroeid door haar sterke positie in grafische chips verder uit te breiden. Nvidia maakt de meest geliefde videokaart voor gamers en heeft daardoor geprofiteerd van deze sterke groeimarkt. Ondanks het feit dat deze markt natuurlijk al behoorlijk in omvang is toegenomen en dat Nvidia al een sterke positie heeft, kan uit deze markt toch nog behoorlijk wat groei worden gehaald. Nvidia haalt 56% van haar omzet uit deze markt, wat het behoud van deze markt cruciaal maakt.

aandeel Nvidia

Andere belangrijke groeimarkten voor Nvidia zijn datacentra, producten voor geautomatiseerd rijden en kunstmatige intelligentie. Datacentra worden nog steeds voornamelijk gedomineerd door Intel, maar AMD en Nvidia proberen ook een deel van deze lucratieve groeimarkt te veroveren. Nvidia is natuurlijk van oorsprong sterk met haar videokaarten en probeert deze kennis dan ook te gebruiken in een wereld die steeds visueler wordt. Toch blijft het onzeker hoeveel marktaandeel Nvidia in deze markt kan bemachtigen.

Geautomatiseerd rijden en kunstmatige intelligentie staan nu nog in de kinderschoenen, maar bieden enorm potentieel. Bij kunstmatige intelligentie heeft dit voorlopig nog niet tot serieuze omzet geleid. Bij geautomatiseerd rijden is dit anders. Automotive is goed voor 5,7% van de omzet, maar heeft nog wel last van aanloopverliezen. Dit is een veelbelovende markt, de concurrentie is sterk en de winnaars nog redelijk onduidelijk. Concurrent Intel heeft in deze markt ook een sterke positie door de overname van Mobileye in 2017 voor $ 15,3 miljard.

Waardering aandeel Nvidia

De groei van de omzet en winst van Nvidia is gecombineerd met een explosie in de aandelenprijs. In de afgelopen vijf jaar is de omzet bijna verdrievoudigd, terwijl de vrije kasstroom toenam met ruim 600%. De aandelenprijs is in deze periode echter 1.462% gestegen. Hierdoor is het bedrijf relatief duurder geworden, terwijl de grotere schaal explosieve groei moeilijker maakt.

De vrije kasstroom is nu $ 4.1 miljard, maar de bedrijfswaarde is opgelopen naar $ 170 miljard waardoor het bedrijf nu op 41,5 maal de vrije kasstroom wordt gewaardeerd. Dit is vrij veel vergeleken met de eeuwige concurrent Intel dat een bedrijfswaarde heeft van $ 229 miljard, maar wel $ 12,7 miljard aan vrije kasstroom heeft. Het gevaar bij een belegging in Nvidia schuilt hem dan ook in het feit dat de winst kan blijven stijgen, terwijl de aandelenprijs teleurstelt door een zakkende koers/winst verhouding waarop het bedrijf wordt verhandelt.

Analisten adviezen Nvidia

Analisten zijn positief over het aandeel Nvidia. Er zijn maar liefst 42 analisten die de maker van grafische chips volgen en dertig hebben een koop aanbeveling. Elf analisten raden aan om het aandeel vast te houden en maar één dappere analist heeft het lef het aandeel op verkopen te zetten. Het koersdoel van analisten is door de sterke stijging van Nvidia inmiddels net onder de marktprijs komen te liggen.

De koers van het aandeel Nvidia is nu $ 291,37, terwijl het koersdoel van analisten $ 291,28 is. Dit komt vooral door het feit dat het aandeel snel omhoog geschoten is. Het is dan ook waarschijnlijk dat we de komende tijd verhogingen van analisten kunnen verwachten.

Koersdoel en conclusie aandeel Nvidia

Via LYNX kunt u de realtime koersen van Nvidia volgen. De koersdoelen van analisten staan momenteel onder de koers. De oorzaak daarvan zit echter naar alle waarschijnlijkheid in de hard opgelopen koers. De hoge koers van Nvidia, zorgt er echter ook voor dat veel van de toekomstige groei reeds in de aandelenprijs is gegroeid.

Zelf aandeel Nvidia kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Nvidia (NVDA). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

aandeel Nvidia koers

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker