Aandeel Pharming; hoelang laten beleggers zich nog in de maling nemen?

Veel particuliere beleggers dromen van de kans dat een pennystock uitgroeit tot een aandeel dat euro’s of zelfs tientallen euro’s waard is.

Zoiets is toch alleen mogelijk in de Verenigde Staten?

Nee, menig Nederlandse belegger is het niet met deze stelling eens, het aandeel Pharming is hier een mooi voorbeeld van.

Waar komt de gekte vandaan bij het aandeel Pharming?

Het aandeel Pharming is opvallend populair onder Nederlandse particuliere beleggers. Maar waarom is het aandeel zo populair? En wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren?

Pharming is een Nederlands biotechbedrijf dat werkt aan de ontwikkeling van medicijnen voor verschillende ziektes. Het bekendste medicijn is Ruconest. Ondanks de hoge kosten die het bedrijf maakt voor de ontwikkeling van dit medicijn, levert de verkoop nauwelijks inkomsten op.

Het medicijn Ruconest mocht in Europa al een tijd verkocht worden, maar de omzet bleek marginaal. Het werd dus tijd om de Amerikaanse markt te betreden. Hogere marges en een afzetmarkt die vele malen groter is dan die hier in Europa. Mocht het ooit zover komen dat Pharming deze markt betreedt, dan begint het grote geld verdienen.

Halverwege 2014 was het dan eindelijk zover; Pharming kreeg toestemming om Ruconest in de Verenigde Staten te verkopen. Het bericht werd door de particuliere beleggers groots gevierd met een heuse “Pharming barbecue”.  Niets leek de gouden bergen nog in de weg te staan, waarbij direct werd gesproken over koersdoelen van minimaal € 2.

Helaas is het nooit zover gekomen. In korte tijd verviervoudigde het aandeel Pharming, maar al snel bleek dat ook de verkoop van het medicijn in Amerika tegenviel. Dag na dag verliet de fantasie het aandeel Pharming iets meer. Inmiddels noteert de koers op nagenoeg hetzelfde niveau als begin 2014.

Hoop doet leven

Deze week werd bekend dat Pharming de rechten voor Ruconest terugkoopt van Valeant. Het Nederlandse bedrijf betaalt hier in totaal $ 125 miljoen voor. Volgens CEO Sijmen de Vries zorgt deze aankoop voor een ruime verdubbeling van de omzet tot € 13,5 miljoen. Daarnaast is het bedrijf optimistisch over het feit dat volgend jaar winst kan worden geboekt.

Uiteraard zijn dit berichten die Pharming beleggers als muziek in de oren klinkt. Sinds maandag zijn de volumes in het aandeel weer hoog en draait de geruchtenmachine op de Pharming forums weer op volle toeren.

 Alhoewel het aandeel stijgt, staat één zinnetje in het uitgegeven persbericht mij niet aan. Het grootste gedeelte van het bedrag dat betaalt moet worden, wordt gefinancierd door de uitgifte van nieuwe aandelen. Dit is direct één van de grote problemen van Pharming en dit bericht doet mij direct denken aan versnellingsbakkenfabrikant Antonov.

Een reële blik op Pharming

Pharming is sinds 1998 beursgenoteerd. Destijds had het bedrijf 4,1 miljoen aandelen uitstaan. Omdat de kosten van het bedrijf jaarlijks hoger zijn dan de inkomsten en daardoor jaar in jaar uit geld verbrandt, is het totaal aantal uitstaande aandelen inmiddels gegroeid tot 410 miljoen.

U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat deze duizelingwekkende berg aandelen op de koers van het aandeel drukt. Immers, mocht het bedrijf ooit winst gaan maken, dan moet dit verdeeld worden over alle aandelen. U mag zelf berekenen wat het bedrijf inmiddels moet gaan verdienen om enige waarde voor de aandeelhouders te creëren.

Met dit in het achterhoofd neem ik de resultaten van afgelopen jaren en de verwachtingen voor komende jaren onder de loep. Uit de cijfers blijkt dat het bedrijf jaar in jaar uit forse verliezen maakt.

Alhoewel de directie van Pharming optimistisch is over de winstgevendheid in 2017, lijken analisten hier weinig vertrouwen in te hebben. Zij verwachten dat op zijn vroegst in 2020 voor het eerst zwarte cijfers geschreven kunnen worden. De free cash flow, het daadwerkelijke geld dat de onderneming binnenstroomt, komt volgens analisten in 2019 voor het eerst boven de nul uit.

 (bedragen in miljoenen euro’s)  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*  2019*
 Winst  -33  -18  -24  -15 -5  -9  -12  -11  -12  -3
 Free cash flow  -4  -18  -11  -8 -3  -17  -13  -9  -5  15

Jaren 2016 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

 Gezien de resultaten van de afgelopen jaren van Pharming schat ik de geloofwaardigheid van analisten hoger in dan die van de eigen directie. De cash die de komende jaren uit het bedrijf blijft vloeien, moet dus weer aangevuld worden. Om dat gat op te vullen worden wederom nieuwe aandelen bijgedrukt wat de berg uitstaande aandelen alleen nog meer verder vergroot.

Kortom, voor de komende jaren worden nog verdere verliezen verwacht. Mocht het bedrijf na 20 jaar ploeteren toch slagen om een jaar winst te kunnen maken, dan creëert dit nauwelijks waarde voor de aandeelhouders gezien de uitstaande aandelen. Het aandeel Pharming verkeert in een negatieve spiraal waar het mijns inziens nagenoeg onmogelijk is om nog uit te komen.

aandeel pharming 4

Uiteraard valt er geld te verdienen in tijden dat de hype onder Pharming beleggers weer oplaait. Zelf heb ik als daghandelaar ook genoten van het aandeel Pharming in 2014. Het is echter zaak om hier niet in te blijven hangen.

Mocht weer een nieuwe hype ontstaan, zorg dan dat u het schip tijdig verlaat, voordat alle lucht weer uit het aandeel loopt. De vooruitzichten zijn zoals eerder besproken bar slecht en de kans op waarde voor aandeelhouders is nihil. Pharming is een aandeel waar ik mijn handen voor de langere termijn zeker niet aan wil branden.

Het aandeel Pharming kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×