Aandeel Philips: Focus na eindeloos afsplitsen onderdelen

Philips richt zich nu op medische apparatuur. Het bedrijf heeft veel divisies afgestoten en richt zich nu enkel op de gezondheidszorg. De Philips koers heeft zich de laatste tijd goed ontwikkeld. Nu de onzekerheid in de markt toeneemt kan het nieuwe defensieve karakter van Philips aandelen van pas komen. De waardering is echter behoorlijk stevig dus Philips zal ook moeten laten zien de winst per aandeel Philips kan stijgen. Het dividend van aandeel Philips is 2,3%,

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

  • Nieuws aandeel Philips
  • Koers aandeel Philips
  • Winst per aandeel Philips & fundamentele analyse
  • Aandeel Philips historie
  • Advies aandeel Philips analisten
  • Optie idee Philips
  • Conclusie

Aandeel Philips

Nieuws aandeel Philips

Nieuws rond het aandeel Philips gaat vaak om de nieuwe producten die Philips op de markt brengt. Recent kwam Philips bijvoorbeeld met een nieuwe defibrillator genaamd HeartStart. Nog belangrijker is mogelijk dat Philips het EPIQ CVx platform uitbreid. Dit moet helpen om sneller cardiovasculaire beelden te maken met ultrasound. Automatiseren is een grote trend en kan bovendien helpen de hoge aanschafprijzen te verantwoorden. Het kan er namelijk voor zorgen dat schaars zorgpersoneel meer kan doen in dezelfde tijd.

Koers aandeel Philips

De koers van het aandeel Philips is sterk hersteld van de dip, die eind vorig jaar werd afgesloten. Voor deze correctie was de koers van Philips juist sterk opgelopen van € 25 naar een top van € 39,72. De dip die daarna kwam duwde de het aandeel Philips koers naar € 29,10. De markt was onder druk en de focus op de defensieve gezondheidszorg sector werd nauwelijks gewaardeerd. Sindsdien is de koers echter enorm hersteld en de koers staat nu op € 37,81. Beleggers kunnen de defensieve kwaliteiten van Philips steeds meer waarderen, zeker nadat de resultaten die Philips presenteerde enorm meevielen.

Winst per aandeel Philips & fundamentele analyse

De winst per aandeel Philips is fors gestegen. In 2012 zakte de winst nog tot € 0,62 per aandeel, maar sindsdien is de winst omhoog geschoten tot € 1,63 in 2018. Het meest opvallende is dat Philips de winst sterk steeg, terwijl de omzet juist wegzakte. De lagere omzet komt door het afstoten van verschillende onderdelen. Dit afstoten is dus niet ten koste gegaan van de winst en aandeelhouders hebben geprofiteerd. Beleggers profiteerde niet enkel van een hogere winst, maar ook van een lager aantal uitstaande aandelen. Dit zorgt ervoor dat de winst per aandeel Philips sterker toeneemt dan de winst. Naar de winstgroei profiteerde Philips aandeelhouders van een mooi dividend.

Dividend Philips aandeel

Het Philips dividend was € 0,75 in 2012 en sindsdien is het in 2014 verhoogd naar € 0,80 en €0,85 in 2019. De groei van het dividend is niet heel hoog geweest, maar de zekerheid achter het dividend is wel gestegen. Het dividendrendement is ondanks de verhogingen namelijk gedaald van 3% naar 2,25%. Voor beleggers die vroeg instapten is het rendement op de investering echter toegenomen door de 13% stijging van het dividend.

Waardering aandeel Philips

De koers van Philips is sterk opgelopen en reflecteert de goede prestaties en scherpere focus. De focus op de defensieve gezondheidszorg sector wordt door beleggers gewaardeerd. Dat Philips naast een mooi dividend ook aandelen inkoopt was lang een goede zet. Het snelle herstel heeft er echter voor gezorgd dat aandelen Philips weer redelijk aan de prijs zijn. Vergeleken met de concurrentie zijn aandelen Philips nog altijd niet duur, maar de hele sector is op dit moment niet goedkoop te noemen. Tegenvallende winstgroei kan ervoor zorgen dat de waardering een knauw krijgt. Wanneer Philips echter doorgaat op de ingeslagen weg en defensieve aandelen blijven in trek dan kan de koers ook nog verder stijgen. Bovendien profiteren aandeelhouders van een vrij veilig en waarschijnlijk groeiend dividend van € 0,85 per aandeel.

Historie Philips

In 1891 is Philips opgericht door Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips. Het bedrijf opende haar eerste vestiging in Eindhoven in plaats van Zaltbommel omdat daar een bedrijfspand beschikbaar was. Het product waar Philips mee begon was lampen. Gerard Philips was echter heel erg geïnteresseerd in onderzoek en legde daarmee de basis de toekomst van Philips. De broer van Gerard, Anton Philips sloot zich in 1895 aan bij het bedrijf en zorgde voor het noodzakelijke zakelijke instinct. In 1912 schakelde Philips over van oude kooldraadlampen naar gloeilampen. Geleidelijk werden concurrenten opgekocht en ook werd er aan verticale integratie gedaan. Dit zorgde ervoor dat Philips uitbreidde en eigen glasfabrieken en machinefabrieken.

Eén van de redenen om veel dingen in eigen productie te houden was het bewaren van bedrijfsgeheimen. In de loop van de tijd breidde Philips echter ook horizontaal veel uit, hierbij gebruikmakend van de vindingen die door wetenschappelijke onderzoekers werden gedaan. De kennis van gloeilampen werd later gebruikt in radiolampen en dit leidde uiteindelijk tot de huidige posities in onder andere röntgen apparatuur.

Samen met de bijvoorbeeld de elektrische scheerapparaten zijn dit nu de kernactiviteiten van Philips.

Kopen of verkopen: aandeel Philips advies analisten

Er zijn 22 analisten die advies geven over het aandeel Philips. De analisten zijn over het algemeen vrij positief over Philips, 13 analisten geven het aandeel Philips een koopadvies. 9 analisten geven het advies Philips aandelen te houden. Geen enkele analist is zo negatief dat ze Philips een verkoopadvies geven. Opvallend is dat het koersdoel voor het aandeel Philips 4,8% hoger ligt dan de huidige marktprijs. Dit in contrast met de positieve adviezen. Mogelijk is dit kleine verschil ontstaan door het scherpe herstel in de Philips koers. Sommige analisten hebben het koersdoel nog niet veranderd en daardoor is het koersdoel mogelijk nog niet bijgesteld. Het is afwachten of het koersdoel of het advies aangepast gaat worden, maar het koersdoel lijkt in deze situatie waarschijnlijker.

Optie Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Het idee om call opties Philips te kopen is op 18 juni 2019 gedeeld ter inspiratie in het LYNX ideeëncentrum. Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en opiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

Conclusie

Philips heeft veel activiteiten afgestoten en is nu weer een bedrijf met focus geworden. De defensieve kwaliteiten van het aandeel Philips worden door beleggers herkend en dit heeft geleid tot een behoorlijke stijging in de koers van aandelen Philips. De waardering is dankzij de goede prestaties echter fors toegenomen, beleggers die nu instappen krijgen een lager dividendrendement en betalen een stevige prijs voor de huidige winst. Philips zal door moeten gaan op de ingeslagen succesvolle weg. Mocht er echter tegenslag zijn dan lopen aandeelhouders door de stevige waardering meer risico.

Inspelen op het aandeel Philips?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Philips koopwaardig?

Editorial credit: oleschwander / Shutterstock.com – vladibulgakov / Shutterstock.com – testing / Shutterstock.com

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker