Aandeel PostNL; voorbeurs profiteren van mogelijke overname

Update 6 november 2018: Koers aandeel PostNL staat onder druk, maar dividend blijft koninklijk

Het rommelt weer bij het aandeel PostNL,  de eeuwige overnamekandidaat. Het Belgische Bpost is druk bezig om de Nederlandse concurrent over te nemen. Na twee mislukte overnamepogingen zijn volgens analisten de Belgische zakken nog niet leeg.

Aandeel PostNL dit jaar flink gestegen

De overnamegeruchten hebben de koers van het aandeel PostNL dit jaar al flink laten stijgen. In mei dit jaar ving de Belgische concurrent voor de eerste keer bot bij PostNL. De exacte redenen voor het afketsen van het bod werden niet bekend gemaakt, maar de geruchten gaan dat het de Nederlanders niet zint dat de Belgische overheid een flinke vinger in de pap heeft bij Bpost.

Daarnaast is PostNL van strategisch belang voor de Nederlandse overheid. Het bedrijf heeft een monopolie wat betreft de infrastructuur van postbezorging. De vraag is of het gewenst is dat dit in buitenlandse handen valt. Eerder ketste om deze reden bijvoorbeeld de overname van KPN door Carlos Slim ook al af.

Bpost heeft de strijdbijl nog niet begraven

Ondanks deze onzekerheden heeft Bpost de strijdbijl nog niet begraven. Ergens is dit logisch te noemen aangezien grootaandeelhouders als John de Mol wel oren hebben naar een overnamebod uit België.

Het geeft de koers van PostNL namelijk vleugels en als u als belegger in de laatste vijf jaar bent ingestapt, kunt u een mooie koerswinst maken op uw aandelenpositie. Bpost maakte vorige week namelijk bekend dat het bereid is om € 5,65 per aandeel te willen betalen voor PostNL. Een deel hiervan wordt overigens betaald in aandelen Bpost. De ervaring leert dat beleggers van PostNL met een dergelijke overname uiteindelijk een lagere prijs ontvangen voor hun aandelen.

Kans op afwijzing blijft groot

Zoals gezegd bleek dit bod niet hoog genoeg om het management van PostNL te overtuigen. De Belgen hebben aangegeven met een reactie te komen. Gisteren meldde de Telegraaf nabeurs op basis van meerdere bronnen, dat Bpost het bod gaat verhogen. Het nieuwe bod komt volgens De Telegraaf uit tussen de € 6 tot € 6,50.

De kans is groot dat ook een verhoogd bod wordt afgewezen door PostNL. Het bedrijf wil graag zelfstandig verder en wil niet opnieuw een staatsbedrijf worden. Toch zorgt het bericht van De Telegraaf logischerwijs voor nieuwe fantasie in het aandeel PostNL.

Profiteren van voorbeurs handelen via LYNX

Omdat het bericht gisteren nabeurs pas naar buiten kwam, moest dit nog in de koers van het aandeel verwerkt worden. Terwijl nagenoeg alle beleggers moeten wachten op de opening om 09:00 uur, kunnen LYNX-klanten al voorbeurs profiteren van dergelijk nieuws.

winst

Zoals u in bovenstaande screenshot ziet kocht ik al om 08:06 uur aandelen PostNL tegen een prijs van € 4,52. Bij LYNX heeft u toegang tot de beurs in Frankfurt (FWB), waar nagenoeg alle AEX en AMX-aandelen al vanaf 08:00 uur verhandelbaar zijn.

Kort na opening om 09:00 uur heb ik mijn aandelen weer verkocht met een winst van € 0,14 per aandeel. Het nieuws had (zoals verwacht) een positieve impact op de koers van PostNL en omdat handelaren die geen klant van LYNX zijn pas na 09:00 hierop kunnen inspelen, noteerde het aandeel direct flink hoger. Deze beweging is goed terug te zien in de grafiek.

Bij LYNX heeft u dus altijd de mogelijkheid om al voorbeurs in te spelen op bedrijfsnieuws, terwijl de meeste andere beleggers pas bij de opening om 09:00 uur kunnen reageren. Dit geeft u een belangrijke voorsprong die uw kans op succes vergroot.  LYNX biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×