Het aandeel Shell vs. het aandeel Exxon Mobil

Hogere olieprijzen zorgen ervoor dat olieproducenten meer winst maken en dus ook aantrekkelijker worden voor beleggers. In Nederland investeren veel mensen in het aandeel Shell, het vroegere Koninklijke Olie. Echter zijn er over de grens ook veel aantrekkelijke oliebedrijven te vinden. Zo zijn er in Europa andere grote spelers zoals Total en BP, terwijl de grootste spelers uit Amerika Chevron en Exxon Mobil zijn.

In dit artikel vergelijken we het aandeel Shell met het aandeel Exxon Mobil, de grootste olieproducent uit de VS.

Het artikel gaat dieper in op de volgende onderwerpen:

  • Een Amerikaans of Europees aandeel?
  • Investeren in olie of aardgas?
  • De balans: Shell vs. Exxon Mobil
  • De downstream activiteiten van Shell & Exxon Mobil
  • Hoe beïnvloed de olieprijs de keuze voor  het aandeel Shell of het aandeel Exxon Mobil?
  • Melken of investeren: Shell vs. Exxon Mobil?
  • Dividend of aandeleninkoop: aandeel Shell vs. aandeel Exxon Mobil?

Aandeel Shell vs. aandeel Exxon Mobil

Aandeel Shell vs. aandeel Exxon Mobil

Een Amerikaans of Europees aandeel?

Royal Dutch Shell is ontstaan uit een fusie van Shell en Koninklijke Olie in 1907, daarmee heeft het van origine een Europese basis. Exxon Mobil daarentegen komt uit de opsplitsing van Standard Oil in 1911 en de latere fusie van Exxon en Mobil in 1999. Het bedrijf heeft daardoor haar historische basis in de VS. Dit zie je onder ander terug op de gebieden waar de bedrijven hun omzet vandaan halen. Voor Exxon Mobil komt 35% van de omzet uit de VS, terwijl Shell slechts 22% van haar omzet uit de VS haalt en 33% uit Europa.

Gezien de dalende productie in de Noordzee en de juist sterk stijgende productie in de VS kan je zeggen dat Exxon Mobil hier een voordeel heeft ten opzichte van Shell omdat haar productiefaciliteiten zich relatief meer in de VS bevinden.

Investeren in olie of aardgas?

Shell heeft met de overname van British Gas voor $ 70 miljard in 2015 de focus meer op aardgas gelegd. Hiermee heeft het in bepaalde opzichten Exxon Mobil gevolgd die in 2009 XTO overnam voor $ 36 miljard.

De overname van XTO door Exxon Mobil viel uiteindelijk wat ongelukkig uit, vooral omdat de prijs van aardgas in de VS sinds de overname in 2009 stevig is gedaald. Shell lijkt wat dat betreft gelukkiger te zijn met de overname van British Gas.

Vergelijkt u de twee bedrijven, dan valt op dat Shell zich meer op aardgas richt dan Exxon Mobil. Dit blijkt uit het feit dat Shell met 10.668 miljoen kubieke meters gas per dag (MMCF/d) meer dan 3 keer zoveel aardgas produceert als Exxon Mobil.

De balans: Shell vs. Exxon Mobil

Exxon Mobil staat bekend om haar extreem solide balans en sterke krediet waardering met een AA+ score. Shell heeft ook een goede A+ score, maar de netto schulden zijn mede door de overname van British Gas wel opgelopen naar $ 66,1 miljard. Dat is hoog vergeleken met de $ 36,5 miljard op de balans van Exxon Mobil. Zeker omdat Exxon Mobil een iets hogere marktkapitalisatie heeft en een hogere vrije kasstroom. Echter, Shell probeert door middel van desinvesteringen de schulden te verlagen en heeft bovendien een hoger netto inkomen.

Royal Dutch Shell Exxon Mobil
Marktkapitalisatie $ 294,9 miljard $ 344,6 miljard
Netto schuld $ 66,1 miljard $ 36,5 miljard
Omzet $ 322,6 miljard $ 245,7 miljard
Netto inkomen $ 18,3 miljard $ 15,7 miljard
Kapitaaluitgaven $ 21,3 miljard $ 15,9 miljard
Vrije Kasstroom $ 11,4 miljard $ 14,6 miljard

Royal Dutch Shell vs. Exxon Mobil

 De downstream van Shell & Exxon Mobil

Zowel Exxon Mobil als Shell pompen niet alleen olie uit de grond. Beiden hebben een grote raffinagecapaciteit om olie om te zetten in bruikbare producten zoals benzine, kerosine en chemicaliën. In de downstream sector is schaal erg belangrijk omdat processen efficiënter kunnen worden inrichten wanneer je meer produceert. Beide spelers hebben hier, door de grootte van de bedrijven, een duidelijk voordeel op de concurrentie. Echter, Exxon Mobil doet het hier toch net iets beter. De raffinagecapaciteit van Exxon is namelijk met 4,9 miljard vaten per dag aanzienlijk hoger dan die van Shell met 2,9 miljard vaten. De grotere schaal zorgt ervoor dat Exxon Mobil lagere kosten heeft en daardoor kunnen de operaties beter met elkaar integreren.

Aan de andere kant, Shell is juist groter in de distributie van brandstoffen. Shell heeft 44.303 plekken waar 6,6 miljoen vaten brandstof per dag worden verkocht. Ter vergelijking: Exxon Mobil heeft slechts 20.962 plekken en verkoopt zelfs een deel van de winkels.

Het voordeel bij de verwerking ligt dus duidelijk bij Exxon Mobil, maar Shell heeft meer schaal in de distributie (al zijn daar de voordelen van schaal minder groot).

Hoe beïnvloedt de olieprijs de keuze voor het aandeel Shell of het aandeel Exxon Mobil?

Bij een hoge olieprijs presteren alle oliefabrikanten beter. De vraag is echter: wie is er in staat om ook bij een lagere oliestand goed voor de dag te komen. Nu hebben beide bedrijven downstream activiteiten, dus zijn ze redelijk beschermd. Toch is er een duidelijk verschil te zien.

Zo daalde de winst per aandeel Shell van zijn hoogtepunt op $ 4,83 in 2011 naar $ 1,04 in 2016. De winst van Exxon Mobil daalde van $8,42 per aandeel in 2011 naar $2,41 in 2016. Dat betekent dat de winst van Shell met 78,5% afnam, terwijl de winst per aandeel Exxon Mobil 71,4% daalde. Dit verschil lijkt niet zo groot, maar als we naar de vrije kasstroom kijken in 2016 zien we een ander beeld. De vrije kasstroom van Shell was in 2016 $ -4,0 miljard, terwijl Exxon Mobil nog een positieve vrije kasstroom van $ 3,9 miljard wist te behalen. Exxon Mobil presteert dus beter in een crisis.

De oorzaak van de goede prestaties van Exxon Mobil tijdens de crisis is dat Exxon Mobil, meer dan andere oliemaatschappijen, zich richt op projecten met hoge marges. Projecten met hoge marges houden de winstgevendheid beter vast wanneer de marges door een lagere olieprijs onder druk komen te staan.

Normaal waren beleggers bereid een premie te betalen voor deze zekerheid. Deze premie is echter sinds begin dit jaar verdwenen, waardoor Exxon Mobil op dit moment gunstig gewaardeerd is.

Melken of investeren: Shell vs. Exxon Mobil?

Nu de olieprijs weer uit zijn dal is geklommen, maken zowel Shell als Exxon Mobil weer veel winst. De vraag is nu wat te doen met deze vrijkomende gelden.

Exxon Mobil zet duidelijk zijn kaarten in op nieuwe olieprojecten, zoals Guyana, Roemenië en de VS. Shell richt zich echter juist op desinvesteringen om de schuld terug te brengen en keert veel uit aan aandeelhouders.

Deze strategie is momenteel populair onder aandeelhouders omdat zij graag geld in de portemonnee zien. Toch verbaast deze strategie mij. Wanneer je namelijk kansen ziet in olie, wil je toch juist dat het bedrijf deze probeert te grijpen? Mocht je juist negatief tegen olie aankijken, dan zou ik beiden niet in de portefeuille willen hebben. Daarnaast lijkt mij dat het nu, na een stevige crisis, een goed moment is om te investeren. Zoals Shell en Exxon Mobil allebei aangeven, zijn er nog veel investeringen nodig om ervoor te zorgen dat het aanbod van olie niet te laag wordt.

Shell lijkt zich hierbij meer terug te trekken van investeringen in grootschalige olievelden, zich te richten op gas en meer te experimenteren met hernieuwbare energiebronnen. Hoewel aardgas en Liquified Natural Gas (LNG) natuurlijk interessante markten zijn, investeer ik toch liever in een oliebedrijf dat zich ook echt op de oliesector blijft richten.

Dividend of aandeleninkoop: aandeel Shell vs. aandeel Exxon Mobil

Veel beleggers in oliebedrijven willen betaald worden in de vorm van een mooi dividend. Shell heeft historisch gezien altijd een hoger dividend uitgekeerd. Het dividend van Shell is nu 5,3% en het is daarmee nog steeds hoger dan de 3,95% die Exxon Mobil uitkeert. Het lagere dividend bij Exxon Mobil geeft wel meer ruimte voor investeringen en de inkoop van aandelen. Hierdoor is Exxon Mobil erin geslaagd het dividend te laten groeien met 6% over de afgelopen vijf jaar, terwijl Shell enkel 3,18% groei had.

Aandeel Exxon Mobil vs. Aandeel Royal Dutch Shell

Exxon Mobil geeft de voorkeur dus aan de inkoop van aandelen. Een ander voordeel van aandeleninkoop ten opzichte van dividend is dat het flexibeler is. Beleggers rekenen op het dividend, waardoor verlagen geen optie is. Op de inkoop van aandelen kleeft dat stigma niet zo. Daarnaast zorgt het inkopen van aandelen ervoor dat het dividend onder minder aandeelhouders verdeeld hoeft te worden. Shell heeft het dividend de laatste jaren ook niet verhoogd en een aandelen inkoopprogramma ingesteld. Het begint wat dat betreft dus wat meer op Exxon Mobil te lijken.

Conclusie

Shell en Exxon Mobil zijn allebei giganten in de oliesector. Echter, wanneer je onder de kap kijkt zie je verschillen. Zo is Shell meer gericht op Europa en aardgas, terwijl Exxon Mobil groter is in de VS en meer zich op olie richt. De downstream activiteiten van Exxon Mobil zijn meer gericht op raffinage, terwijl Shell juist groter is in distributie. Het belangrijkste verschil tussen de twee zit hem echter in de prestaties in de crisis en de huidige investeringen.

Exxon Mobil is beter in staat een oliecrisis te overleven, mede dankzij de hogere marges en de ijzersterke balans. Daarnaast investeert Exxon Mobil meer in de exploitatie van nieuwe velden die, mocht de olieprijs hoog blijven of verder stijgen, een mooi rendement gaan opleveren. Shell daarentegen is meer bezig met het verwerken van British Gas en richt zich daarnaast op desinvesteringen en het belonen van aandeelhouders. Mocht u positief zijn over de oliesector, dan zou ik me richten op Exxon Mobil, dat zich meer op toekomstige productie focust.

Het aandeel Exxon Mobil of het aandeel Shell kopen bij LYNX?

Naast het Nederlandse aandeel Shell (RDSA), kunt u uiteraard ook het aandeel Exxon Mobil (XOM) verhandelen bij LYNX.

LYNX  is gespecialiseerd in het handelen op de Amerikaanse beurzen. Het is de Nederlandse broker met het breedste scala aan Amerikaanse opties, waaronder indexopties. Bekijk het aanbod:

Aandeel Shell

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker