Aandeel Shell knalt 3% hoger en rendeert beter dan concurrenten

Beleggers zijn blij met de resultaten van Royal Dutch Shell. Het aandeel Shell noteert ruim 3% hoger en trekt de AEX-index mee omhoog. De oliereus heeft een roerig jaar achter de rug, maar de overname van BG Group begint zijn vruchten af te werpen, aldus de CEO van Shell.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Winst hoger dan verwacht
  • Snijden in de uitgaven t.b.v. het dividend
  • Stijging van de schuld
  • Aandeel Shell presteert beter dan concurrenten
  • Aandelen Shell kopen via LYNX

 

Winst aandeel Shell hoger dan verwacht

De winst van De Koninklijke is boven de verwachting van analisten uitgekomen. De gecorrigeerde winst kwam uit op $ 2,79 miljard, terwijl op $ 1,79 miljard werd gerekend. Dit was het gevolg van enerzijds een hogere productie van olie en gas, anderzijds door verdere kostenbesparingen.

Deze kostenbesparingen zijn mede mogelijk gemaakt door de overname van BG Group en noodzakelijk om de lage olieprijs te trotseren. De synergievoordelen die deze overname opleveren, beginnen nu door te werken in de resultaten van Royal Dutch Shell. BG Group heeft bijgedragen aan de winst en heeft een licht positieve invloed gehad op de free cash flow, aldus Shell.

Olies wil ook voor de komende jaren opgewassen zijn tegen een mogelijk lage olieprijs. Een manager binnen Shell zei laatst al over de onderneming dat het zich aan het voorbereiden is op een “voor altijd lage olieprijs” omgeving.

Snijden in de uitgaven t.b.v. het dividend

Ook komend jaar wordt weer gesneden in de uitgaven. In 2017 worden de investeringen teruggeschroefd naar $ 25 miljard, vergeleken met $ 29 miljard in dit jaar. Dit ligt aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van tussen de $ 25 miljard en $ 30 miljard.

aandeel-shell-2

Dit is voor Shell noodzakelijk om het paradepaardje van de onderneming, de dividenduitkeringen, te kunnen handhaven. Het aandeel Shell staat bekend om de dividendgarantie. Deze uitkering wordt jaarlijks verhoogd en sinds jaar en dag uitgekeerd. Deze zekerheid zorgt ervoor dat zoveel particuliere beleggers als professionele investeerders aandelen Shell in hun portefeuille hebben. De dividenduitkering over het derde kwartaal bedraagt zoals verwacht $ 0,47.

Ook de free cash flow van $ 8,5 miljard kwam boven de verwachting van analisten uit. Een zeer belangrijk punt voor het aandeel Shell. Dit zijn de contanten die daadwerkelijk de onderneming instromen en waar bijvoorbeeld het dividend van $ 3,8 miljard van betaald moet worden.

Stijging van de schuld 

Een groot deel van deze cash flow gaat dus op aan dividend uitkeringen. Daarnaast loopt de schuldpositie van Royal Dutch Shell steeds verder op. Mijn collega Youri Sleutel viel dit vanochtend vroeg al op. Hij zette zelfs zijn vraagtekens bij het huidige dividendbeleid.

De stijging van de schuldpositie is inderdaad vrij fors, maar om te gaan twijfelen aan het huidige dividendbeleid gaat mij iets te ver. Overigens werd hier in het begin van het jaar nog wel hard op over getwijfeld door beleggers, toen de koers in korte tijd fors aan waarde verloor en een bodem op € 16,50 zette.

Aandeel Shell presteert beter dan concurrenten

Het afgelopen half jaar lijken beleggers toch weer overtuigd te zijn geraakt van de kracht van het aandeel Shell, zeker gezien het huidige dividendrendement dat op 7,2% ligt. Het afgelopen jaar heeft het aandeel Shell dan ook beter gepresteerd dan concurrenten. Het aandeel BP heb ik overigens buiten beschouwing gelaten, gezien de enorme devaluatie van het Britse pond.

Kortom, het is zaak voor Shell om de huidige koers voort te zetten. De oliereus moet beleggers het komende jaar bewijzen dat verdere kostreducties kunnen worden doorgevoerd en dat het een lage olieprijs kan trotseren.

Een flinke uitdaging voor Shell, gezien het feit dat het zichzelf heeft verplicht om niet te tornen aan het dividendbeleid. Ik ben van mening dat beleggers hiervan blijven kunnen profiteren, ongeacht wat de koers van het aandeel doet. De eerste spaarrekening waar u op dit moment ruim 7% rente ontvangt, heb ik nog altijd niet gevonden.

Aandelen Shell kopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

Uiteraard is het ook mogelijk om aandelenopties voor Shell te verhandelen. Hier leest u meer over opties handelen via LYNX.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker