Artikel laten voorlezen
Het heeft even geduurd, maar nu dan toch het lang verwachte laatste deel van de reeks beleggingsgoeroes. Zoals beloofd staan in dit deel de selectiecriteria van Joseph Piotroski centraal. En dat zijn er nogal wat vergeleken met de andere goeroes in deze reeks. In het vorige artikel werd al duidelijk dat de academicus Piotroski gebruik maakt van een flink rijtje accounting principes bij zijn aandelenselectie. Relatief veel werk, maar er is geen duidelijkere manier voor aandelenselectie.

De beste selectiecriteria volgens Piotroski

  • Boekwaarde/marktwaarde (B/M) ratio. Aandelen uit de bovenste 20% van de markt.
  • Rendement op activa. Dit moet positief zijn voor het afgelopen jaar.
  • Verandering van rendement op activa. Het afgelopen jaar moet beter zijn dan het voorgaande jaar.
  • Cash flow uit operationele activiteiten. Moet positief zijn in het afgelopen jaar.
  • Cash flow uit operationele activiteiten vergeleken met nettowinst. De cash flow uit operationele activiteiten moet voor het afgelopen jaar groter zijn dan de nettowinst. Is dit niet het geval, dan zijn er vaak eenmalige factoren in het spel die de nettowinst positief beïnvloeden.
  • Verandering in lange-termijn-schuld/activa ratio. Moet lager zijn in het afgelopen jaar vergeleken met het jaar daarvoor. Dit geeft als teken dat de onderneming zelf fondsen genereert voor investeringen en niet afhankelijk is van vreemd vermogen. Zodoende zal de toekomstige financiële ruimte worden vergroot.
  • Verandering in de current ratio. Een toenemende liquiditeit is een goed teken. De current ratio van het afgelopen jaar moet derhalve groter zijn dan die in het jaar daarvoor.
  • Verandering in de hoeveelheid uitstaande aandelen. Een toename betekent dat de huidige operationele activiteiten onvoldoende cash genereren om investeringen te kunnen financieren.
  • Verandering in de bruto winstmarge. Deze marge moet in het afgelopen jaar hoger zijn dan het voorafgaande jaar. Dit betekent dat de producten winstgevender worden.
  • Verandering in activa turnover. Deze turnover meet hoeveel omzet een bedrijf genereert in vergelijking met de aanwezige hoeveelheid activa. Deze ratio moet het afgelopen jaar hoger zijn dan het voorafgaande jaar, als teken van een efficiënter gebruik van de activa (of betere marktomstandigheden).

F-score

De strategie van Piotroski staat ook wel bekend als de F-score. Allereerst selecteert u dus aandelen die een zeer hoge B/M-ratio hebben. Daarna gaat u vanaf punt twee bovenstaand lijstje af. Als een aandeel aan een specifieke eis voldoet, krijgt het een punt. In totaal zijn er dan 9 punten te verdienen. Aandelen die 8 of 9 punten scoren, zijn zeer interessant om nader te bestuderen.

Het vraagt misschien wat werk, maar na het nagaan van al de bovenstaande punten ben je zeker dat je een potentieel pareltje in handen hebt. Ik heb mijzelf gewaagd aan de reeks criteria en ik stuitte al snel op een aandeel dat ik al bij meerdere goeroes ben tegengekomen, namelijk Foot Locker.

Foot Locker slaagt voor Piotroskis test

De meeste lezers zullen wel bekend zijn met Foot Locker. Het Amerikaanse bedrijf heeft in bijna elke stad in Nederland wel een winkel geopend. Mochten er toch lezers zijn die nog nooit van Foot Locker gehoord hebben, Foot Locker is een sportkleding- en schoenenketen.

Met de vele faillissementen in deze sector maak ik misschien een gewaagde keuze met dit aandeel. Ik haal mijn vertrouwen uit het feit dat het bedrijf juist in een moeilijke markt zijn winsten en de balans op orde kan houden. Met het wegvallen van concurrenten komen er automatisch kansen voor de overblijvers. Onder andere hier kan Foot Locker zijn groei vandaan halen.

De schoenenketen is dus voor de test van Piotroski geslaagd. Laten we ter verificatie een aantal punten nalopen:

  • M/B-ratio (let op omgekeerd, dus laagste 20% van de markt): 2,83
  • Rendement op activa: 16,11% t.o.v. 14,7% een jaar eerder
  • Cash flow uit operationele activiteiten: $745 miljoen t.o.v. een nettowinst van $541 miljoen
  • Verandering in lange-termijn-schuld/activa ratio: 3,4% t.o.v. 3,7% een jaar eerder
  • Verandering in de current ratio: 3,7 t.o.v. 3,5 een jaar eerder
  • Verandering in aantal uitstaande aandelen: 139,1 miljoen t.o.v. 143,9 miljoen een jaar eerder
  • Verandering in bruto winstmarge: $837 miljoen t.o.v. $809 miljoen een jaar eerder
  • Verandering in activa turnover: 1,96 t.o.v. 1,99 een jaar eerder

Al met al een score van 8 uit 9. Alleen de activa turnover voldoet net niet aan de vereisten. Ondanks dat Foot Locker deze goede cijfers kan aantonen, heeft het aandeel het dit jaar nog niet makkelijk gehad. Ten opzichte van het begin van het jaar staat het aandeel ruim 15% lager. Misschien dat de grote onzekerheid in deze sector ook grip heeft gekregen op de aandelen in de sector. Aan u om te beslissen of de goede cijfers opwegen tegen de onzekerheid van de markt.

Dit was voor nu het laatste artikel in de reeks van beleggingsgoeroes. Ik hoop dat u met het lezen van de artikelen net zo veel geleerd heeft als ik met het schrijven van deze artikelen. Heeft u een naam in dit rijtje gemist, laat het ons gerust weten en misschien kunnen we dan in de nabije toekomst een vervolg geven aan deze column.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. 

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.