Aandeel Wirecard: Droom van Duitse betalingsverwerker spat uiteen

Het aandeel Wirecard wordt keihard afgestraft.

De krantenkoppen staan vol over fraude en verdwenen miljarden. Ondertussen gaat de koers van Wirecard door het putje.

Wat is er aan de hand met dit Duitse betaalbedrijf? En waar moeten beleggers op letten?

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Wirecard aadeel fraude

Aandeel Wirecard

Wirecard was een frisse toevoeging aan de DAX-index die een oververtegenwoordiging kent van industriële bedrijven. Op september 2018 krijgt de Duitse betalingsverwerker een notering op de belangrijkste beurs van Duitsland, ten koste van Commerzbank. Hiermee kreeg ook de Duitse beurs een echt technologiebedrijf, waarvan de groeiperspectieven vaak aantrekkelijk zijn. Opvallend genoeg lijkt de intrede ook direct het hoogtepunt te zijn voor de koers van Wirecard.

Op het hoogtepunt had Wirecard een beurswaarde van circa € 24 miljard, inmiddels is daar nog een slordige € 2 miljard van over. Dit alles heeft uiteraard te maken met de fraude die recentelijk aan het licht is gekomen. Problemen bij Wirecard spelen overigens al langer. Ook in 2019 raakte het bedrijf al eens in verlegenheid.

De koers vormde de afgelopen twee jaar al lagere koerstoppen, wat op toenemende verkoopdruk duidde. Nu recentelijk het steunniveau rond de €80 werd doorbroken, is het aandeel Wirecard in vrije val geraakt.

Ineenstorting aandeel Wirecard

De koers van Wirecard liet jarenlang knappe prestaties zien, maar een groot deel van deze rendementen zijn in rook opgegaan. Dat is overigens niet zo verwonderlijk, want het bedrijf is mogelijk al jaren fraudeleus bezig. Kritische beleggers en analisten waarschuwen al jaren voor de gevaren bij het Duitse betaalbedrijf. Volgens enkele analisten riepen de jaarrekeningen van 2008, 2015 en 2016 al vraagtekens op.

Tussen 2018 en 2019 komen er steeds vaker vreemde toestanden aan het licht. Zoals te zien op de grafiek heeft de koers van Wirecard de afgelopen jaren te maken gehad met enorme volatiliteit. Begin 2019 zagen we ook al een halvering van de koers in een zeer korte tijd. Destijds komen er berichten naar buiten dat de bedrijfsleider en accountant voor het Aziatische district, Edo Kurniawan, frauduleuze activiteiten heeft ontplooid. Volgens de geruchten zijn er vervalste en geantedateerde contracten gebruikt om een reeks verdachte transacties te produceren. De berichten worden via de Financial Timers (FT) verspreid door een klokkenluider. Wirecard ontkent de aantijgingen en bestempelt ze als onjuist, onnauwkeurig, misleidend en lasterlijk. De verdenking roept echter wel steeds meer vraagtekens op over de integriteit van de boekhouding bij het bedrijf. Beleggers vertrouwen het niet en dumpen het aandeel massaal.

Sindsdien ligt de boekhouding van Wirecard onder een vergrootglas en doet het bedrijf zelf ook onderzoek naar de misstanden. Ondertussen is de heer Edo Kurniawan voortvluchtig. De autoriteiten in Singapore deden een inval en verdenken hem van creatieve boekhouding en het witwassen van geld. Mogelijk heeft hij de kasreserves van Wirecard jarenlang groter doen lijken, door het meetellen van geld van enkele trustrekeningen van het betaalbedrijf. Accountskantoor EY heeft deze manier van creatief boekhouden mogelijk jarenlang goedgekeurd en wordt ook door deze kwestie in verlegenheid gebracht.

April 2020: Uitstel jaarcijfers

Oorspronkelijk zou Wirecard haar cijfers over 2019 op 8 april publiceren. Accountantskantoor KPMG startte echter een onderzoek naar aantijgingen dat het betaalbedrijf zou sjoemelen met cijfers. Het bedrijf besloot de publicatie van de jaarresultaten te verplaatsen naar 30 april. Maar ook die datum werd verschoven naar 4 juni. Vervolgens werd de publicatie wederom uitgesteld, dit keer naar 18 juni. Ondertussen zakt de koers van Wirecard weg en op 18 juni zou dan toch echt de grote dag zijn. Maar dan slaat de bom keihard in.

18 juni: €1,9 miljard is zoek

Op 18 juni maakt EY bekend dat er €1,9 miljard zoek is bij Wirecard. Dat is een kwart van de totale activa van de groep.  Het geld dat verdwenen is zou normaal gesproken op een derdenrekening moeten staan, die rekening wordt door twee Aziatische banken voor hen beheerd. Door het bedrijfsmodel van Wirecard was het verplicht om derdenrekeningen aan te houden bij partnerbanken in Azië, omdat ze daar zelf niet over licenties beschikken. Diezelfde avond wordt bestuurslid Jan Marsalek, verantwoordelijk voor Compliance, ontslagen. De koers zakt die dag met ruim 60%. 

19 juni: CEO Markus Braun stapt op

Gebruikelijk bij fraude of andere schokkende gebeurtenissen is dat er koppen rollen. De positie van CEO Markus Braun werd onhoudbaar en hij is dan ook opgestapt. Zijn opvolger is James Freis, die een dag eerder nog per direct in het bestuur werd benoemd. Braun stelde nog wel dat “het kan niet worden uitgesloten dat Wirecard benadeeld is geweest in een omvangrijke fraudezaak”.

22 juni: €1,9 miljard bestaat niet

Wirecard lijkt gelogen te hebben over de kasreserves en mogelijk toch geen € 1,9 miljard op een Filipijnse rekening te hebben. Of er hier sprake is van fraude door enkele medewerkers of gewoon enorm creatief boekhouden met medeweten van de CEO, is nog even afwachten. Uit een eerder onderzoek van KPMG bleek al dat het de winsten tussen 2015 en 2018 ook niet geheel konden worden verklaard. Hoewel Wirecard steeds ontkende, gaat het nu met de billen bloot. Mogelijk volgen er strafrechtelijke onderzoeken naar de dwalingen van het bedrijf.

Gevolgen fraude

De gevolgen van fraude zijn enorm. De €1,9 miljard is een aanzienlijk bedrag, ongeveer een kwart van wat er in totaal op de balans staat en het is net zoveel als alle winst die het bedrijf zegt sinds 2012 te hebben behaald. Klanten kunnen het vertouwen in het bedrijf mogelijk opzeggen en overstappen naar concurrenten als Adyen, Fiserv en ACI Worldwide. Bovendien wordt het lastiger om nieuwe klanten aan te trekken. En juist nieuwe klanten zijn belangrijk voor het bedrijf dat zo hard inzet op omzetgroei.

Het aandeel van de Nederlandse betalingsverwerker Adyen is opvallend genoeg sinds april van dit jaar enorm hard opgelopen. De koers steeg met ruim 70%, terwijl Wirecard zijn boekhouding niet rond kreeg. Mogelijk speculeren beleggers dat Adyen een deel of een groot deel van de klanten van Wirecard kan afsnoepen in de nabije toekomst.

Verdienmodel Wirecard

Wirecard is de op twee na grootste financiële groep van Duitsland op de beurs. Het is aangesloten op meer dan 200 internationale betaalnetwerken, variërend van banken, betaalplatforms en kaartnetwerken. Wirecard heeft een banklicentie in Europa en werkt nauw samen met het betaalnetwerk van Visa en Mastercard. Het verwerkt dagelijks  honderden miljoenen euro’s aan credit- en debetkaarttransacties. Wirecard fungeert als een tussenpersoon tussen webwinkels, banken en creditcardmaatschappijen. Het bedrijf werkt ook nauw samen met politie en overheden om de geldstromen van criminelen en terroristen te beperken.

Wirecard heeft ook een internetbetaalsysteem ontwikkeld. De sterke groei van het internet, en met name e-commerce, zorgden ervoor dat Wirecard het afgelopen decennium zo snel kon groeien. Momenteel heeft Wirecard 5.600 werknemers in 26 verschillende landen.

Wirecard opereert via drie segmenten:

  • De Payment Processing and Risk Management (PP&RM), dat staat voor alle producten en diensten met betrekking tot elektronische betalingen en risicomanagement
  • Het segment Acquiring and Issuing (A&I), dat omvat de activiteiten van het banksegment van Wirecard, of de Wirecard Bank AG. Daarin zitten eveneens de creditcard-uitgifte en verkoop
  • Als laatste is er nog het Call Center and Communication Center (CC&CS), die alle callcenter-gerelateerde producten en diensten aanbiedt

Naast Wirecard zijn er nog talloze concurrenten die zich met gelijkaardige diensten bezighouden. Voorbeelden daarvan zijn Adyen, Fiserv, ACI Worldwide, PayPal, Payoneer en Temenos.

Waardering Wirecard

Wirecard was/is een echte groeier. De omzet steeg jaarlijks met percentages van gemiddeld 30%. In 2018 lag de omzet op ruim € 2 miljard en bleef er € 347 miljoen over onderaan de streep. Er zou circa € 2 miljard aan cash zijn, maar die is er mogelijk nu dus niet. Over die waardering valt nu dus weinig te zeggen, omdat de boekhouding niet op orde is. Het bedrijf heeft mogelijk jarenlang creatief zitten boekhouden.

Door de enorme koersdaling is de beurswaarde gezakt tot een kleine € 2 miljard. Het bedrijf gaf zelf al aan dat er ook nog voor circa € 2 miljard aan schulden zijn en het is nog onduidelijk of schuldeisers deze leningen op korte termijn gaan terugvorderen, als er niet snel duidelijkheid komt over de cijfers.

De meeste beleggers doen er goed aan om dit bedrijf voorlopig te mijden. De beweeglijkheid in het aandeel is overigens wel leuk voor korte termijn traders met de juiste know-how. Ritjes met kleinere bedragen kunnen vanwege de volatiliteit al leuk uitpakken. Beleggers en traders dienen er wel rekening mee te houden dat er elk moment meer lijken uit de kast kunnen komen. Voor defensieve lange termijn beleggers is dit aandeel dan ook zeker niet geschikt.

Zelf beleggen bij LYNX?

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in het aandeel Wirecard. U heeft daarnaast toegang tot ruim 100 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Editorial credit: Shutterstock.com – nikkimeel

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker