Acroniembeleggen met de FANG aandelen. Hoe gaat het in 2016?

In het oudejaarsmagazine van LYNX kwam het acroniembeleggen naar voren. Een acroniem is een woord bestaande uit de beginletters van andere woorden. Een zeer oud acroniem is het christelijke ICHTHUS dat staat voor lesous CHristos Theou hUios Soter. Dit betekent: Jezus Christus, Zoon van God, is de Redder. Omdat het woord ‘Ichthus’ in het Grieks vis betekent, is de vis een (vroeger geheim) symbool voor Jezus geworden. Nu weet u ook meteen de achterliggende gedachte van die visjes die u weleens achterop auto’s ziet.

Vanwaar deze introductie? 2015 werd gekenmerkt door een acroniem: FANG. Aandelen Facebook, Amazon, Netflix en Google. De S&P 500, ’s werelds belangrijkste beursgraadmeter, is vrijwel alleen op de been gebleven door deze vier aandelen. De S&P index sloot nagenoeg onveranderd, maar zonder bijdrage van de FANG zou de index op -2% uitkomen.

In 2016 wordt deze term nauwelijks meer genoemd. Tijd om te kijken hoe de aandelen Facebook, Amazon, Netflix en Google (Alphabet) in 2016 presteren.

De FANG aandelen hebben in 2015 een indrukwekkende stijging laten zien. Het aandeel Netflix presteerde het beste met een stijging van 135%. Het minst presterende aandeel Facebook steeg met “slechts” 35%. Alle vier de aandelen deden het een stuk beter dan de S&P 500, die in 2015 op nagenoeg dezelfde koers sloot dan waar werd begonnen.

In bovenstaande grafiek zijn de prestaties van deze vier aandelen goed te zien. Amazon staat achter Netflix op de tweede plaats. De twee worden op gepaste afstand gevolgd door Alphabet (het voormalige Google) en Facebook, deze bedrijven lieten nagenoeg dezelfde stijging zien.

Om te vergelijken heb ik dezelfde grafiek over de afgelopen drie maanden voor u. Hier heb ik de S&P 500 index aan toegevoegd, de index die als benchmark wordt gezien.

In bovenstaande grafiek over de afgelopen drie maanden ziet u een geheel ander beeld. Het in 2015 beste presterende aandeel Netflix is dit jaar het slechtste jongetje van de klas, terwijl achterblijver Facebook de beste prestaties laat zien.

Het is duidelijk dat de FANG aandelen hun glans hebben verloren. Facebook is het enige aandeel dat afgelopen drie maanden beter presteerde dan de S&P 500 index. Op het dieptepunt van de markt op 8 februari dit jaar, noteerde Netflix zelfs bijna 30% lager in vergelijking met 31 december 2015.

Deze resultaten maken duidelijk waarom nog zo weinig wordt vernomen van de FANG aandelen. Het algemene sentiment op de beurzen lijkt iets te zijn verslechterd. Het eerste wat beleggers op dat moment doen is winst nemen in de aandelen die het hardst gestegen zijn. Toch is sinds het dieptepunt van 8 februari duidelijk weer een opgaande trend te zien in alle vier de aandelen. Grote vraag is of deze opgaande trend blijvend is of dat dit slechts een kort herstel is, om vervolgens een verdere daling voort te zetten.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker