Advies aandeel ArcelorMittal door analisten te positief

Waarom daalt het aandeel ArcelorMittal? De ArcelorMittal koers staat onder druk. Het dalen van de vraag en prijs van staal liet het aandeel ArcelorMittal zakken. Dit heeft negatieve gevolgen voor de winst per aandeel en mogelijk het dividend.

Het ArcelorMittal nieuws is de laatste tijd weer negatief nu de economie wat afkoelt. Ook zetten de door de VS ingevoerde sancties op de import van staal de koers van de Europese staalproducenten onder druk.

In dit artikel meer over het aandeel ArcelorMittal en de verwachtingen voor de koers:

Koers aandeel ArcelorMittal

Staalproducenten zijn cyclisch en dat is ook terug te zien in de koers van het aandeel ArcelorMittal. De koers van ArcelorMittal fluctueert en zakt hard weg als de vrees voor een recessie toeneemt. Dit beïnvloedt namelijk de vraag naar staal en de efficiëntie van de staalfabrieken. Deze fabrieken hebben namelijk veel vaste kosten en het sluiten ervan is verschrikkelijk duur.

De koers van ArcelorMittal zakte in 2015 helemaal weg van € 27 naar een dieptepunt van € 6,10. Vervolgens ontstond er echter een sterk herstel en steeg de koers van het aandeel tot een hoogtepunt van € 30,60. Deze hoge ArcelorMittal koers hield echter geen stand en het aandeel zakte weer weg. De vrees voor lagere groei en sancties in de VS duwen het aandeel naar beneden.

Lagere productie bij ArcelorMittal

Deze vrees lijkt ten dele terecht. 29 mei 2019 kondigde ArcelorMittal namelijk aan de productie verder terug te schroeven. De vraag in Europa blijkt namelijk tegen te vallen. Bovendien is er veel import van staal dat eerst naar de VS ging. De importheffingen maken dit nu echter niet aantrekkelijk en nu wordt het staal goedkoop aan Europa verkocht. De Europese Unie treedt hier volgens het bedrijf te weinig tegen op en hierdoor hebben staalproducenten het zwak.

Volgens de aankondiging gaan de fabrieken in het Franse Duinkerke en het Duitse Eisenhüttenstadt per direct minder produceren. Later in het vierde kwartaal zal ook de productie in Bremen worden verlaagd.  Een geplande reparatie in Spaanse Asturië gaat langer duren en dit zijn allemaal dure maatregelen. Deze kosten komen nog eens bovenop het tijdelijk stilleggen van een fabriek in het Poolse Krakau. ArcelorMittal hoopt deze maatregelen terug te draaien wanneer de vraag weer aantrekt. Dit ArcelorMittal nieuws werd uitgebreid in de media naar buiten gebracht, maar analisten blijven positief.

Het aandeel lijkt nog steeds goedkoop gewaardeerd wanneer je naar de huidige winst kijkt, maar in een crisis kan de gehele winst verdampen. De verwachtingen voor dit jaar zijn een winst van € 2,9 miljard. Dit is een stuk minder dan de € 5,9 miljard die in 2018 werd behaald. Het gevaar is echter dat het bedrijf in tijden van crisis ook grote verliezen kan noteren. In 2015 ArcelorMittal leedt een verlies van € 3,7 miljard en dit is dus een groot risico voor aandeelhouders. Ondanks dat het aandeel al ver is weggezakt, blijft het aandeel risicovol gezien de vorige dieptepunten en verliezen.

Winst per aandeel ArcelorMittal

De winst per aandeel ArcelorMittal is enorm herstelt sinds het verlies van € 4,76 per aandeel ArcelorMittal in 2015. In 2018 wist de staalproducent de winst per aandeel op te voeren naar € 5,78. Deze winst per aandeel kan vertaald worden naar een winst van € 5,9 miljard. De vrije kasstroom van ArcelorMittal is echter een stuk lager in dit topjaar. De vrije kasstroom kwam uit op € 1,5 miljard. De lage kasstroom is een terugkerend probleem. ArcelorMittal laat vaak een matige conversie van de winst zien. In tijden van crisis weet ArcelorMittal bovendien niet winstgevend te blijven en laat grote verliezen zien. Dit maakt ArcelorMittal een aandeel dat meer geschikt is voor handelaren dan buy and hold beleggers. De koers van het aandeel zal fors bewegen en een stabiel dividend voor ArcelorMittal is onwaarschijnlijk.

Deze enorme verliezen in tijden van lage staalprijzen zorgen ervoor dat de koers van het aandeel ArcelorMittal ook heel hard kan wegzakken. De balans helpt hierbij ook niet mee. Sinds 2011 heeft ArcelorMittal de schuldenberg weten terug te dringen van € 26,4 miljard naar € 13,3 miljard. Dit lijkt een hele prestatie, maar gezien de volatiliteit van de winsten en de marktwaarde van € 16 miljard blijft deze schuldenberg gevaarlijk wanneer de winsten verdampen. Mochten de winsten weer wegzakken, dan zal de rente op de schuldenberg ook weer fors toenemen. Het is mogelijk dat de ArcelorMittal verwachtingen op zo’n moment zeer negatief worden. Dit kan mogelijk kansen bieden voor beleggers in obligaties die bereid zijn meer risico te nemen voor een hoger rendement.

Dividend aandeel ArcelorMittal

ArcelorMittal betaalde op de top van 2008 een dividend van € 3,49 per aandeel uit. In 2009 werd het ArcelorMittal dividend gehalveerd naar € 1,74 per aandeel. Dit dividend hield ook geen stand en in 2013 werd het ArcelorMittal dividend opnieuw verlaagd naar € 0,47 per aandeel. In 2015 werd het dividend zelfs geschrapt en pas in 2017 kregen aandeelhouders van ArcelorMittal weer een dividend. Dit dividend was echter slechts € 0,10 per aandeel, wat werd verdubbeld naar € 0,20 het volgende jaar. Analisten verwachten in 2019 een hoger dividend, maar voorlopig is het nog steeds slechts een rendement van 1,28%. Dit dividend is bovendien niet zeker en niet iets waar beleggers op kunnen rekenen gezien de resultaten uit het verleden en de verwachtingen over de toekomst van ArcelorMittal.

Verwachtingen aandeel ArcelorMittal

De verwachtingen over het aandeel ArcelorMittal schommelen sterk. De winst is afhankelijk van de prijs en de vraag naar staal. Daarnaast is een groot deel van de kosten niet variabel maar vast. Dit zorgt ervoor dat er in tijden van hoogconjunctuur veel winst gemaakt kan worden. Deze winsten zakken echter vaak weg door nieuwe capaciteit, import of een wegzakkende vraag. Hierdoor schommelt het aandeel behoorlijk en heeft het ook een hoge volatiliteit. Inspelen op een beweging kan zeer lucratief zijn, maar het timen is niet eenvoudig. De koers kan soms verder dan verwacht naar beneden schieten en ook naar boven toe zijn duidelijk uitschieters zichtbaar. Zo was ArcelorMittal op de top in 2008 maar liefst € 138 per aandeel waard.

De verwachtingen voor het aandeel ArcelorMittal zijn momenteel juist vrij somber. ArcelorMittal werd recent ingehaald door Russische staalproducent Novolipetsk Steel PJSC dat nu een hogere marktwaarde heeft. Dit Russische bedrijf heeft veel minder capaciteit, maar profiteert van lagere kosten en meer vraag. Deze vraag wordt vooral gecreëerd door nieuwe infrastructuurprojecten van de Russische overheid. ArcelorMittal heeft juist last van goedkope import en lagere vraag uit de Duitse auto-industrie.

Koersdoel & advies aandeel ArcelorMittal door analisten

27 analisten geven advies over het aandeel ArcelorMittal. Over het algemeen zijn de analisten vrij positief met 19 keer een koopadvies voor ArcelorMittal. 7 analisten geven het advies ArcelorMittal te houden en slechts 1 analist adviseert aandelen ArcelorMittal te verkopen. Het potentieel dat analisten zien is gigantisch. Het koersdoel voor ArcelorMittal is 73% boven de huidige marktwaarde. Het feit dat de koers van ArcelorMittal de afgelopen 12 maanden met 50,7% gezakt is, heeft het koerspotentieel verhoogd. Analisten hebben het koersdoel voor ArcelorMittal namelijk in geringe mate verlaagd. Analisten zijn dus extreem positief over het aandeel ArcelorMittal, maar het aandeel blijft vanwege haar verleden een zeer speculatief karakter houden.

Conclusie

De koers van ArcelorMittal beweegt op de verwachtingen en in recessies maakt het bedrijf verlies. De hoge huidige winst en lage koers winstverhouding lijkt misschien aantrekkelijk, maar het is wellicht beter dit aandeel juist te kopen wanneer er verliezen zijn en het herstel wordt ingezet. Gezien de hoge volatiliteit is dit aandeel meer geschikt voor de handel dan voor de lange termijn. Beleggers in ArcelorMittal spelen in op een betere bescherming van de Europese staalmarkt en herstel van de Europese staalprijs. Mocht de vraag aantrekken, dan kan het bedrijf zijn fabrieken weer op volle capaciteit laten draaien en zou de winst de weg omhoog weer moeten kunnen vinden. Een verdere verslechtering is echter niet uit te sluiten. Mogelijk komt dan zelfs het dividend weer in gevaar.

Beleggen in aandelen ArcelorMittal bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in de aandelen ArcelorMittal. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Staalproductie ArcelorMittal

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker