TA: ‘Afscheid bij AEX 533,91’

Vorige week werd bekend wat particuliere beleggers graag willen horen. Men wil optimistische verhalen horen over aantrekkelijke rendementen. De tip in deze beleggersblog luidt totaal anders. Luister niet mooie verkooppraatjes, maar respecteer de richting die de beurskoersen inslaan.

APPLE INC. (AAPL) vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte tov NDX

De technische analyse volgt liever de richting van de beurskoers dan de koop- of verkoopadviezen van beursexperts. Hiervoor is nodig: een grafiek en ter ondersteuning objectieve indicatoren. Immers, grafieken voorspellen niets, maar tonen hoe de markt er over denkt.

Het aandeel Apple Inc. is lange tijd een beurslieveling geweest, zo blijkt uit langdurige periode waarbij de beurskoers boven het (stijgende rode) 120-daags gemiddelde noteerde. Echter, de markt lijkt recent van mening veranderd, want Apple Inc. zakt weg onder dit gemiddelde na vergeefse herstelpogingen naar voormalige trendlijnen. Ook presteert Apple Inc. sinds kort opeens slechter dan de Nasdaq-100 index. De boodschap vandaag luidt: word nooit verliefd op een aandeel. Wees liever rationeel.

Walt Disney Company (DIS) vanaf 2015 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte tov DJ index

Het Amerikaanse mediaconcern Walt Disney Company (DIS) heeft in de afgelopen jaren grote moeite om te schitteren op het beursscherm. Tussen 2015 en de zomer van 2018 schommelde het aandeel op en neer, waarbij de koersuitslagen uiteindelijk steeds kleiner werden. Er ontstond een driehoekpatroon waarbinnen de fantasten en zwartkijkers beurtelings vochten om hun gelijk te halen.

De afloop lijkt ‘eind goed, al goed’, want het driehoekpatroon is dit jaar opwaarts verlaten en in de afgelopen weken ontstaan hogere toppen en hogere bodems. Klaarblijkelijk zoeken aandeelhouders vermaak en het koersverloop van Walt Disney levert dan ook weer plezier op nu ook een einde lijkt gekomen aan een meerjarige fase van underperformance ten opzichte van de Dow Jones Industrials Average.

AEX-index op uurbasis vanaf 13 augustus t/m hedenmiddag 16:15 uur

Men hoeft geen beursexpert te zijn om te zien wat de trend in de AEX-index in de afgelopen maanden is geweest. Lagere toppen en lagere bodems zijn de klassieke afdrukken van een dalende trend. Interessant is het fenomeen van de oude steun die nieuwe weerstand vormt. Kopers zijn verantwoordelijk voor bodems in de beurskoers. Verkopers zijn verantwoordelijk voor toppen. Indien de kopers opeens worden geconfronteerd met koersverliezen, dan zullen zij proberen om weer van de stukken af te komen op niveaus waar eerder werd gekocht.

Dit fenomeen zagen we eind september en dat zien we nu opnieuw. De stijgende wig in de afgelopen week wijst op een toenemend aanbod naarmate de voormalige septemberbodem dichterbij komt. De bodem van 7 september op 533,91 werd vandaag bij 534,21 aangegrepen om ‘break-even’ afscheid te nemen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×