AMC stock: koers van aandeel AMC Entertainment door het dak

AMC stock is een van de meeste gezochte termen op Google van dit moment. Hiermee krijgen beleggers zeer snel de huidige koers van het aandeel AMC te zien in hun browser. ‘AMC stock’ is namelijk het gesprek van de dag. Al enkele weken loopt de koers van het aandeel AMC hard op, maar inmiddels lijkt zelfs het dak van de bioscoopketen eraf te gaan.

In dit artikel over AMC stock worden de volgende onderwerpen besproken:

AMC stock | AMC stock price | AMC stock news | AMC stock forecast | Meme stocks | Reddit forum | Reddit stocks

AMC Stock

Aandeel AMC & Reddit WallStreetBets

De explosieve stijging van AMC stock heeft natuurlijk alles te maken met het Reddit-forum R/Wallstreetbets. Eerder dit jaar kwamen speculatieve beleggers op dit forum al samen om onder andere het aandeel GameStop de hoogte in te jagen. Dat deden zij overigens met succes; de koers steeg met bijna 2000%. Niet veel later crashte het aandeel, maar de afgelopen maanden is de koers weer opgelopen en kijken de meeste beleggers nog altijd tegen een leuk rendement aan.

De populariteit van het Reddit forum in de VS is enorm, maar ook Nederlanders weten het platform steeds beter te vinden. Reddit is een Amerikaans community platform waarop mensen nieuws, interessante links, maar ook entertainment en andere verhalen kunnen delen. De website kunt u het beste zien als een groot open forum, waarbij over vrijwel ieder onderwerp een pagina bestaat of kan worden aangemaakt. Een van de populairste Reddit pagina’s over beleggen is r/wallstreetbets. Deze pagina heeft inmiddels 19,3 miljoen leden en zij hebben Wall Street de afgelopen jaren behoorlijk opgeschud.

Destijds besloten de leden van het forum hun aandacht te verleggen naar andere aandelen die hard geraakt waren door de coronacrisis. De speculanten op het Reddit forum moedigden elkaar aan om aandelen te kopen van onder andere Gamestop, Bed Bath & Beyond, Blackberry en dus ook AMC stock. Het idee hierachter is dat dit soort aandelen veel geshort zijn en daardoor mogelijk vatbaar zijn voor een short squeeze. Tijdens zo een short squeeze moeten beleggers die short zitten de aandelen terugkopen, waardoor er bij een snelle stijging een kettingreactie kan ontstaan. Meer over short squeezes leest u hier: wat is een short squeeze?

AMC Entertainment stock

AMC stock was aan het begin van dit jaar ook een van de aandelen die te maken kreeg met een short squeeze. De koers van het aandeel AMC steeg binnen een maand tijd met ruim 800%. De ‘stock price’ (koers) van AMC liet vervolgens een flinke crash zien. In de maanden daarna bleef het aandeel volatiel, maar vanaf mei kwam de vaart er weer echt goed in. De koers is van ongeveer $ 10 naar ruim boven de $ 70 gestegen. Vanaf het begin van dit jaar is de stock price van AMC nu met circa 3500% opgelopen.

De waardering van de Amerikaanse bioscoopketen is hiermee opgelopen tot ruim $ 28 miljard. Zelfs voor de coronacrisis is het bedrijf nog nooit zoveel waard geweest. AMC Entertainment heeft met 2020 een verschrikkelijk jaar achter de rug waarin de omzet met 77% daalde tot slechts $ 1,2 miljard. Onderaan de streep bleef een verlies over van bijna $ 4,6 miljard. Het bedrijf kwam hiermee in de financiële problemen en kon onder andere de huren niet meer betalen. Het bedrijf zag zich genoodzaakt om geld te lenen, waardoor de totale schuld in iets meer dan een jaar van $ 5,4 miljard tot $ 11,4 miljard is gestegen.

De hype rondom de meme-aandelen en deze AMC stock is inmiddels zo groot geworden dat de realiteit zoek is geraakt. De shorters worden volledig uitgerookt en dat is dan ook een belangrijke reden voor de forse stijging van afgelopen week. Gisteren schoot de koers van het aandeel AMC opnieuw door het dak en moest de handel zelfs meerdere keren stilgelegd worden. Aan het einde van de dag werden meer dan 710 miljoen aandelen verhandeld, bijna het dubbele van het totaal aantal uitstaande aandelen van AMC. Het gemiddelde volume van het bedrijf over de afgelopen 30 dagen is 143 miljoen aandelen.

Sommige analisten beweren dat het bedrijf failliet gaat en hangen er zelfs een koersdoel van $ 0,01 aan vast. Tot nu toe krijgen de shorters het echter flink te verduren en gezamenlijk hebben zij al voor ruim $ 1,3 miljard verlies moeten nemen. De stock price van AMC is ontzettend hard gestegen en we weten allemaal hoe dit gaat aflopen. Binnenkort zal de koers flink onderuit gaan, maar het management van de bioscoopketen maakt graag gebruik van de hoge koers.

AMC blijft maar kapitaal ophalen

Vorig jaar heeft AMC al meerdere keren converteerbare obligaties uitgegeven en zijn er honderden miljoenen aandelen bijgekomen. Sinds de zomer van 2020 is het aantal uitstaande AMC aandelen van circa 100 miljoen gestegen tot 450 miljoen stuks.

Op dinsdag maakte de bioscoopketen bekend dat het voor iets meer dan acht miljoen aandelen heeft verkocht aan een beleggingsmaatschappij. Het bedrijf haalde hiermee $ 230,5 miljoen op en Mudrick Capital Management was de gelukkige eigenaar van de nieuwe aandelen. Opvallend genoeg meldde Mudrick diezelfde dag nog dat het de aandelen met een mooie winst alweer had verkocht. Voor AMC is de hoge koers van het aandeel interessant, omdat het bedrijf slechts een beperkt aantal nieuwe aandelen hoeft uit te geven voor een kapitaalverhoging en de verwatering daarmee beperkt blijft. Acht miljoen nieuwe aandelen op een totaal van 450 miljoen nieuwe aandelen is namelijk slechts 1,7%.

Mudrick Capital Management is overigens geen onbekende. De investeringsmaatschappij heeft de bioscoopketen echt door de coronacrisis geholpen. In januari stemde de firma ermee in om $ 100 miljoen aan nieuwe gedekte obligaties te kopen in ruil voor een commitment fee gelijk aan ongeveer acht miljoen AMC aandelen. De overeenkomst betekende ook dat Mudrick destijds voor $ 100 miljoen aan AMC obligaties met een expiratiedatum in 2026 mocht inruilen voor ongeveer 13,7 miljoen aandelen.

CEO mikt op groei

Waar menig bedrijf de schulden zou aflossen met het nieuw opgehaalde kapitaal, gooit Adam Aron, de CEO van AMC, het over een andere boeg. Het theaterbedrijf wil het opgehaalde kapitaal in eerste instantie gebruiken voor potentiële overnames en het upgraden van zijn theaters om vervolgens met het geld wat overblijft de schulden af te bouwen.

AMC denkt gezien de omvang, ervaring en toewijding aan innovatie dat het gemakkelijk is om theaters over te nemen. “We zijn bijvoorbeeld al in gesprek met verschillende verhuurders van prachtige theaters die vroeger door Arclight Cinemas en Pacific Theatres werden geëxploiteerd” zei CEO Adam Aron tijdens een persconferentie.

Voordat de pandemie uitbrak, richtte AMC zich ook al sterk op het vergroten van de aanwezigheid en het upgraden van bioscopen om inkomsten te genereren. Dinsdag waarschuwde AMC beleggers wel dat de uitgifte van meer aandelen in de toekomst een grote mogelijkheid is. Elke keer dat AMC meer stocks uitgeeft, verwatert de waarde van de huidige aandelen. Dat kan negatief uitpakken voor de bestaande aandeelhouders.

Toekomst van AMC

In het eerste kwartaal van 2021 boekte AMC een verlies van $ 294,7 miljoen (EBITDA) en rapporteerde slechts $ 148,3 miljoen aan inkomsten, een daling van 84,2% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Met de goede voortgang van de vaccinaties en de heropening van vele staten in de VS ziet de toekomst er weer wat meer rooskleurig uit. Toch denken veel analisten dat het nog wel even kan duren voordat de bioscoopketen weer net zoveel bezoekers trekt als in 2019.

Zelfs als de winst van het bedrijf terugkomt op de niveaus van voor de coronacrisis, is de huidige koers niet te verantwoorden. De waardering van AMC stock is nu torenhoog en beleggers moeten naar mijn mening op korte termijn rekening houden met fikse koersdalingen. Uiteraard kunnen beleggers bij LYNX ook short gaan in het aandeel AMC.

De enorme volatiliteit in dit zeer speculatieve aandeel brengt ook enorme risico’s met zich mee. Het kopen van het aandeel kan mogelijk voor grote verliezen in korte tijd zorgen. Bij het short gaan in het aandeel dient u rekening te houden met onbeperkte verliezen. In theorie kan de koers namelijk oneindig blijven stijgen en dan kunt u zelfs meer verliezen dan uw inleg.

Beleggen in AMC stocks via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in AMC stocks. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Editorial credit: viewimage / Shutterstock.com

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×