TA: ‘ASML-beleggers: kijk naar de SOX’

Het aandeel ASML Holding behoort tot dusver dit jaar tot de top 3 van outperformers in de AEX-index. Het aandeel BE Semiconductor Industries behoort daarentegen tot de flop 3 van underperformers in de AMX-index. Op 25 juni gingen de semi-conductors onderuit waardoor de vraag luidt wat de vooruitzichten in deze bedrijfstak zijn.

Philadelphia Semiconductor index (SOX)

De Philadelphia Semiconductor index (SOX) heeft al maandenlang moeite om de koerstop uit 2000 duurzaam te overstijgen. Op het toppunt van de informatie- en communicatietechnologiezeepbel in maart 2000 werd een hoogste indexstand gemeten bij 1362,10.

Interessant dit jaar zijn de maandelijkse slotnotering van 31 januari (= 1361,50), 28 februari (= 1362,02) en 31 mei (1379,00). In maart, april en juni sloot de SOX op indexstanden onder 1362,10. De maandelijkse RSI-notering noteert momenteel rond 65, hetgeen overeenkomst met de RSI-notering van 31 juli 2000. Voortschrijdend inzicht vertelt ons via de koersgrafiek wat de kansen dit jaar zijn…en de risico’s!

ASML Holding maandgrafiek vanaf juni 2017

Op dagbasis of weekbasis kunnen korte termijn speculanten proberen hausse- of baisseposities in te nemen. Niets doen is ook een keuze. Dat laatste lijkt nu verstandig bij het volgen van de koersontwikkelingen van het aandeel ASML Holding.

Per saldo is sprake van een stijgende trend, maar samengebalde informatie in de grafiek op maandbasis maant toch tot grotere voorzichtigheid. Immers, de hoogste maandkoers van januari 2018 op € 169,20 lijkt een belangrijke weerstandsgrens te zijn. In de afgelopen vier maanden werden wel hogere niveaus gesignaleerd, maar eind juni werd alle winst weer ingeleverd bij een slotstand op € 169,70. Er ligt dus veel aanbod boven deze niveaus.

AEX-index vanaf mei op dagbasis

Indicatieve koersbodem zijn herkenbaar in de daggrafiek in een voortschrijdende reeks van drie handelsdagen, waarvan de middelste handelsdag de hoogste c.q. laagste notering toont.

Zodra deze niveaus worden doorbroken, dan kan er sprake zijn van een nieuwe trendmatige beweging. Echter, wie bevestiging zoekt, zal kijken naar de derde handelsdag op rij. Dan blijkt of de uitbraak geldig is of niet. In de AEX-index worden recent bodems gesignaleerd rond AEX 544 en toppen bij 554,92 respectievelijk 554,96 en AEX 551,66.

Sluit de AEX boven AEX 551,66 gedurende twee aaneengesloten dagen, dan eindigt de korte termijn dalende trend. Vooralsnog is nu sprake van een consolidatie.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker